Moskova’da Êzidîler Kongresi başladı

Rusya Êzidîler Kongresi, Moskova’da 100’den fazla delegenin katılımıyla başladı. Kongrede Uluslararası Komplo kınandı ve Efrîn direnişi selamlandı.

Başkent Moskova'da, Rusya Êzidîler Kongresi’nin 2'nci Olağan Kongresi, 100'den fazla delegenin katılımıyla başladı. Turist Otel'in konferans salonunda yapılan kongreye HDP Amed Milletvekili Feleknaz Uca, Avrupa’dan Avrupa Êzidîler Federasyonu Başkanı Fikret İgrek ve Zerdeşt Kınoi, Rojava Kürdistan’dan Rojava Êzidîler Birliği Temsilcisi Xerib Huso, Güney Kürdistan Şengal’den PADÊ yönetiminden Haşım Heci Hesen ve Ehtan Eli ile eski Sovyet ülkelerinden 100'den fazla delege katıldı. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi'nde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunun ardından kongre açılış konuşmasıyla başladı.

KCK'NİN MESAJI İZLENDİ

KCK Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta’nın kongreye gönderdiği görsel mesajı kongre delegeleri tarafından izlendi.

COTKAR: KOMPLOCULAR EMELLERİNE ULAŞAMAYACAK

Kongre KCK’nin mesajından sonra açılış konuşması ile devam etti. Kongresinin açılış konuşmasını yapan Kürt Siyasetçi Adıl Cotkar, şunları söyledi:

‘‘Kongrenin güçlü geçmesi için dört parça Kürdistan ve yurt dışında yaşayan Êzidîleri davet ettik. Birçok yerden de kongremize katılan delegeler var. Ayrıca bugün Kürdistan tarihinde kara bir gündür. 15 Şubat Kürt Halk Önderi'nin uluslararası bir komployla esir alınması ve Türkiye’ye teslim edilmesini tüm delegelerin adına kınıyoruz. Kürt halkı ve Önderliği geride kalan yıllarda güçlü direnişiyle Uluslararası Komplo'yu boşa çıkarmıştır. Fakat komplocu güçler hâlâ özgür Kürdün iradesini kırmak için en kirli oyunlara başvurmaktadır. Kobanê, Şengal katliamlarıyla Kürt hareketini etkisizleştiremeyen güçler, bugün aynı zihniyetle Efrîn’e saldırıyor. Kürt halkı Barin Kobanê ve Avesta Xabur gibi kahramanlara sahip olduğu müddetçe komplocu güçler emellerine ulaşamayacaktır.

RUSYA'YA: KÜRTLERİN SESİNE KULAK VER!

Unutmayalım ki Efrîn’de çok sayıda Êzidî yaşıyor. Bu anlamda Efrîn Êzidî şehridir. Faşist Türk devletinin bu işgal girişimi bir fermandır ve bu fermanı en güçlü şekilde protesto etmemiz gerek. Her birimiz Türkiye’nin Efrîn’e katliamlarına karşı sessiz kalmamalı ve yoğun bir eylemlilik içinde olmalıyız. Şunu da vurgulamak istiyorum: Rusya onay vermeseydi Türk devleti Efrîn’e saldıramazdı. Ne oldu da Rusya Kürt politikasını değiştirdi? Biz Kürtler Rusya’nın da bu katliamda Türkiye kadar suçlu olduğunu düşünüyoruz. Biz kongre bileşeni olarak Rusya devlet başkanına sesleniyoruz: Bu katliamlara daha fazla ortak olmayın. Kürtlerin sesine kulak verin!"

ŞAMOYAN: ÖZGÜRLÜK HAREKETİ OLDUĞU SÜRECE...

Rusya Êzidîler Kongresi Eş Başkanı Cemal Şamoyan ise şunları ifade etti:

‘‘İki yıl önce kongre hareketini kurduk. Böylesi bir çalışma Rusya’da yaşayan Êzidîler için çok yeni bir örgütleme biçimi olduğu için ilk başlarda çok zorlandık. Çalışmalarımızda sürekli herkesi kucaklamaya ve tüm kesimlerin sorunlarına çare olmaya çalıştık. Tabii eksikliklerimiz de oldu. İki yıllık çalışmalarımızı kapsamlı bir raporla kongre delegesine sunacağız.

Maalesef KDP kirli siyasetiyle Güney Kürdistan’da çok büyük emeklerle elde edilen kazanımların birçoğunu kaybetti. Güney Kürdistan’da meydana gelen olaylar Rusya’da yaşayan tüm Kürtlerde çok büyük bir moral bozukluğuna neden oldu. Fakat son dönemde Rojava Kürdistan’da halkımızın DAİŞ çetelerine karşı üst üste elde ettiği başarılar ve en son da faşist Türk devletinin Efrîn’e dönük saldırılarına karşı tarihi direnişi bizim için çok büyük bir moral kaynağı oldu. Rojava’da meydana gelen olaylar bize gösteriyor ki Kürt Özgürlük Hareketi olduğu müddetçe Kürdün sırtı yere gelmez.

Bizim de Rusya’da yaşayan Kürdistanlılar olarak, Efrîn direnişine katkı sunmamız gerek. Her birimizin kendi çapında mutlaka yapacak bir şeyi vardır. Eğer bu direnişi Efrîn’in sınırlarının dışına çıkarırsak ve direnişi tüm dünyaya yayarsak faşist Türk devleti Efrîn’de tarihin en büyük yenilgisini alacaktır.’’

Kongre, Rusya Êzidîler Kongresi Eş Başkanı Manana Pir’in iki yıllık faaliyet raporunu okumasıyla devam ediyor.