Otomotiv piyasası durma noktasına geldi

Türkiye’de ikinci el otomotiv piyasasında yüksek vergi ve enflasyon nedeni ile satışlar durma noktasına gelirken, sıfır otomotiv üretiminde kullanılan parçaların tedarik sorunu nedeni ile ciddi bir daralma yaşanıyor.

Covid salgını dönemi otomotiv sektöründe üretimin düşmesi, üretimde kullanılan elementlerin tedarik sorunu nedeniyle artan maliyetler sonucu fiyat artışları ile büyük bir daralma yaşanıyor. Otomotiv sektöründe küresel çapta yaşanan daralma bir yıl içinde yüzde 300 üzeri enflasyon ile en çok Türkiye’de kendini hissettirdi. İstihdama katkısı, yüksek vergi gelirlerinin yanı sıra birçok sektörde talep yaratıcı durumu ile Türkiye’de ekonomik açıdan büyük önem taşıyan otomotiv sektörü, son yılların en durgun dönemini yaşıyor. Otomotivlere uygulanan yüksek vergi ve araç alımı için bankalar tarafından verilen kredilerin faiz oranlarının yüksek olması ikinci araç satışlarını durdurma noktasına getirdi.

SIFIR ARAÇ ÜRETİMİ DARALMA YAŞIYOR

Devam eden çip krizi ile zor günler yaşayan otomotiv üreticileri, otomotiv yapımının en önemli elementlerinden biri olan magnezyum tedarik sorunu ile ciddi bir daralma yaşıyor. Tedarik sorunu nedeni ile küresel çapta daralan otomotiv piyasası, ekonomik krizin derinleştiği Türkiye’de ise tüm sektörü olumsuz etkiliyor. Türkiye’de otomotiv üretimi yapan birçok fabrika üretim kapasitesini ciddi anlamda düşürürken, galericiler ise son bir yılda gelen zamlar yüzünden satışlarının çok düştüğünü ve hükümetten  Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) vergilerinin normal seviyeye çekmesini talep ediyor.

İKİNCİ EL DURMA NOKTASINDA

Son bir yıl içinde Türk parasının döviz karşısında değer kaybetmesi yedek parça ve benzine gelen yüksek zamanlardan sonra otomotiv satışları durma noktasına gelirken, ikinci el otomotiv satan birçok yer ise iflasın eşiğine geldi.  Bir yıl içinde yüksek enflasyona karşı mücadele eden galericiler devletin sıfır araçlara uyguladığı motor hacmine göre yüzde 450 ÖTV ve yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) ile dünyanın en yüksek vergisini ödüyor.

İşleri durma noktasına gelen galericiler, küçülmeye giderken, birçok kişi de çözümü işçi çıkarmakta buluyor. Yüksek kira, fatura ve işçi ödemelerinde zorlanan galericiler, orta ve dar gelirlilerin araç alabilmesi için vergi düzenlemelerinin normal dünya standartların seviyesini çekilmesi gerektiğini belirtiyor.  Otomotiv piyasasının düzelmesi için teşviklere ihtiyaç duyulduğunu belirten galericiler, bankaların otomotiv alımı için verdiği ve yüzde 40 faiz uyguladığı kredilerin hem yüksek hem de kısa vadeli olmasından kaynaklı yaşanan ekonomik krizden kaynaklı halkın alım gücünü aştığına dikkat çekiyor.

Türkiye’de sıfır aracın azlığından ve yüksek vergilerden dolayı ikinci el ‘1,2,3,4 ve 5’ yaşındaki araçların sıfır fiyatları yükseldiği için insanlar daha çok 10 yaş ve üzeri araçlara ilgi gösteriyor. Ancak bu araçların kısmen satılmasıyla devasa piyasanın dönmeyeceğini söyleyen galericiler, kredi faizleri ve vadelerin makul seviyeye düşmediği sürece bu piyasanın daralacağını ve binlerce insanın işsiz kalacağı bir sürece gidişin yaşandığını ifade ediyor.