PKK: 14 Temmuz direniş ruhu ile mücadelemiz sürüyor

PKK: Bugün dört parça Kürdistan’da ve yurtdışında Özgürlük Hareketimiz ve halkımız Büyük Zindan Direnişinin verdiği güçle ve 14 Temmuz direniş ruhuyla mücadele etmektedir.

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu eyleminin 35’inci yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yapan PKK Yürütme Komitesi, “Özgürlük Hareketimiz ve halkımız söz konusu direniş kararının ilan edildiği ve direnişin başlatıldığı 14 Temmuz gününü ‘Ulusal Onur Günü’ olarak tanımlıyor ve anıyor” dedi.

PKK Yürütme Komitesi açıklaması şöyle:

“12 Eylül faşist-askeri rejimine karşı Diyarbakır zindanında geliştirilen 14 Temmuz 1982 Büyük Ölüm Orucu Direnişinin otuz beşinci yıldönümünü yaşıyoruz. Özgürlük Hareketimiz ve halkımız söz konusu direniş kararının ilan edildiği ve direnişin başlatıldığı 14 Temmuz gününü ‘Ulusal Onur Günü’ olarak tanımlıyor ve anıyor. Bu temelde Kürdistan halkının ve tüm demokratik güçlerin otuz beşinci Ulusal Onur Gününü kutluyor ve faşizmi yenilgiye uğratan 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu şahsında tüm zindan direnişlerini selamlıyoruz. Şehadetlerinin otuz beşinci yıldönümünde 14 Temmuz zaferinin yaratıcıları ve partimizin öncü militanları olan Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek yoldaşları saygı ve minnetle anıyoruz. Anılarını yaşatma ve amaçlarını başarma sözümüzü bir kez daha yineliyoruz.

Bilindiği gibi, 1982 Newrozunda partimiz PKK’nin kurucularından ve Merkez Komite üyesi olan Mazlum Doğan yoldaşın başlattığı Büyük Zindan Direnişi, 17 Mayıs günü Dörtlerin geliştirdiği kahramanlık eylemiyle devam etmiş ve 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu eylemiyle zafere ulaşmıştır. Apocu çizginin uygulanması olan söz konusu kahramanlık direnişi, partimizin fedai eylem çizgisini ve ruhunu ortaya çıkarmıştır. Partimizin Kurucusu ve Önderi Abdullah Öcalan yoldaş, Büyük Zindan Direnişini ‘Partimizin çizgisini her bakımdan temsil etme yeterliliğine sahip bir direniş’ olarak tanımlamıştır. Bu yeterlilik etkisini en yakıcı bir biçimde bugün de göstermektedir.

Çok iyi biliyoruz ki, büyük eylemler, düşmanında bile saygınlık uyandıran eylemlerdir. Tarihte ezilenlerin geliştirdiği bu büyüklükte eylemler vardır. İşte Diyarbakır zindanında gelişen 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişi de böyle büyük bir eylemdir. Çünkü büyüklüğünü ve başarısını 12 Eylül 1980 faşist-askeri darbesinin şefi Kenan Evren’e de kabul ve itiraf ettirmiştir. Yine günümüzün faşist reisi Tayyip Erdoğan’ı zindan kapısında ağlatacak kadar etki altına almıştır. Diyarbakır Zindan Direnişi ve Büyük Ölüm Orucu Eylemi her türlü faşizmin korkulu rüyası haline gelmiştir.

‘MÜCADELEMİZİN TEMELİNDE 14 TEMMUZ VE DİYARBAKIR ZİNDAN DİRENİŞİ BULUNUYOR’

Hareket ve halk olarak yine çok iyi biliyoruz ki, geçen otuz beş yıl boyunca Kürdistan’da yaşanan tüm özgürlükçü ve demokratik gelişmelerin temelinde Diyarbakır Zindan Direnişi ve 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Eylemi vardır. Partimiz PKK, kendini zindanlarda da bu büyük direnişle kanıtlamış ve faşist-soykırımcı düşmanı yenme gücüne sahip olduğunu herkese göstermiştir. 15 Ağustos 1984 gerilla atılımı ve kahraman gerilla ordulaşması bu büyük direnişin dağa taşınması temelinde gerçekleşmiştir. 1990’dan itibaren başlayan halk serhildanları ve ulusal diriliş devrimi söz konusu direnişin halka yansıması olarak gerçekleşmiştir. Demokratik uluslaşma ve savaşan halk gerçekliği bu büyük direniş sayesinde ortaya çıkmıştır. Gençliğin kahramanlaşması ve Kadın Özgürlük Devriminin başlaması bu büyük direniş temelinde olmuştur. Rojava Özgürlük Devrimi ve DAİŞ faşizmine karşı zafer kazanan direniş bu büyük mücadelenin sonucu olarak yaşanmıştır. 1982 Zindan Direnişinin ve 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Eyleminin etkisi bugün de ilk günkü gibi taze ve güçlüdür.

Bugün dört parça Kürdistan’da ve yurtdışında Özgürlük Hareketimiz ve halkımız Büyük Zindan Direnişinin verdiği güçle ve 14 Temmuz direniş ruhuyla mücadele etmektedir. AKP-MHP faşizminin topyekûn özel savaş saldırısına karşı topyekûn özgürlük ve demokrasi direnişini bu temelde geliştirmektedir. Önder Apo’nun Diyarbakır zindanında zafer kazanan çizgisi bugün de her tarafta esas alınan devrimci direniş çizgisidir. Hayri, Kemal, Akif ve Ali yoldaşların fedai direniş ve zafer ruhu bugün de her tarafta uygulanan Apocu militan gerçekliktir. Hareketimiz ve halkımız otuz beş yıldır her türlü faşist-soykırımcı saldırıya karşı 14 Temmuz fedai direniş ruhuyla mücadele etmiş ve kazanmıştır. Bugün de DAİŞ ve AKP-MHP faşizmine karşı yine 14 Temmuz fedai direniş ruhuyla mücadele etmekte ve kazanmaktadır. Kürdistan’da kahramanlık çizgisinde geliştirdiği bu büyük özgürlük ve demokrasi mücadelesini bugün tüm Türkiye’ye ve Ortadoğu’ya yaymaktadır. Halkların kardeşliğine ve birliğine dayalı Demokratik Ortadoğu konfederalizmini adım adım inşa etmektedir.

Bu temelde halkımızın 14 Temmuz Ulusal Onur Gününü bir kez daha kutluyor, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişinin ölümsüz şehitleri Hayri, Kemal, Akif ve Ali Yoldaşları yeniden saygıyla anıyor, başta gençler ve kadınlar olmak üzere tüm yurtsever halkımızı, Kürdistan özgürlük devrimini ve Önder Apo’nun özgür yaşar ve çalışır koşullara ulaşma mücadelesini 14 Temmuz fedai direniş ve zafer ruhuyla geliştirmeye çağırıyoruz.”