Qilêban’ın Bêtkar bölgesinde her gün yaklaşık 700 ton ağaç kesiliyor!

İşgalci Türk devleti Qilêban ilçesinde bulunan Bêtkar bölgesinde korucuların eliyle günlük ortalama 600-700 ton ağaç keserek farklı kentlere taşıyor.

Kurdistan’da yıllardır ormanlık ve ağaçlık alanlar hem askeri amaçlı hem de rant için sistematik bir şekilde yağmalanıyor.

Şirnex’ın Elkê (Beytüşşebap) ve Qilêban (Uludere) ilçelerinin kırsal bölgelerinde korucular aylardır ağaçları kesiyor. 

Qilêban ilçesindeki Bêtkar bölgesinde "kalekol inşası" gerekçesiyle başlatılan ağaç kesimi genişleyerek devam ediyor. Mevcut durumda, ağaç kesimi Elkê ilçe kırsalına doğru genişledi. 

Ağaçlar asker gözetiminde kesiliyor ve kesilen ağaçlar, kamyonların bulunduğu alanlara traktörlerle taşınıyor. Bu amaçla 40 dolayında traktörün çalıştırıldığı belirtiliyor. 

Her bir traktörle günlük dört sefer yapılıyor. Her bir seferde yaklaşık 4-5 ton ağırlığında kesilmiş ağaç taşınıyor. Bu da günlük 600-700 ton arasında ağaç kesildiğine işaret ediyor. 

Mezopotamya Ajansı’na göre kesilen ağaçlar genelde Habur 2 sınır karakolu ile korucu kulübeleri önünde toplanıyor. Buradan da TIR ve kamyonlarla farklı kentlere götürülerek satılıyor. 

Habere göre bölgedeki orman kıyımına dair yeni görüntülere ulaşıldığı belirtilirken, sık ormanlık alanda kesim yapan korucuların sevinç çığlıklarının duyulduğu ifade ediliyor.