Rehin tutulan Kürt gazetecilerle görüşme engelleniyor

Rehin tutulan Kürt gazetecilerin ziyaret için verdiği isimler, Ankara Emniyeti’nin iddialarıyla reddediliyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 29 Ekim’de rehin alınan Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirler Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Salman Güzelyüz, Emrullah Acar, Hakan Yalçın ve Deniz Nazlım ile JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer’in, ziyaret için dilekçeyle yaptığı başvurular reddediliyor.
Ziyaret için yapılan başvuruların “sakıncalı” gerekçesiyle reddedilmesine karşı tutsak gazetecilerin Ankara Batı İnfaz Hakimliği’ne yaptığı itirazlar da sonuçsuz kaldı. Ankara Emniyeti, Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Ceylan Şahinli için görüş başvurusunda bulunan meslektaşı Yüsra Batıhan’ın MA'da çalışmasını “sakıncalı” olarak gerekçe gösterdi.  

HABER YAPMASINDAN KORKMUŞLAR

Ankara Emniyeti’nin İnfaz Hakimliği’ne gönderdiği araştırma tutanağında, şube müdürlükleri tarafından herhangi bir bilgi veya belgeye ulaşılmadığı belirtilmesine rağmen Batıhan’ın Mezopotamya Ajansı’nda çalışmasını gerekçe olarak gösterdi. Araştırma tutanağında şu ifadelere yer verildi: “İstihbarı kaydı bulunan şahısla yapılacak görüşmenin ‘örgütsel nitelik’ olabileceğinin değerlendirildiği, görüşme yapılıp yapılmayacağı hususun tarafınızca değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır” denildi.

 Öte yandan Sincan 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu İdare ve Gözlem Kurulu da MA Muhabiri Hakan Yalçın’ın ziyaret başvurusunun reddedilmesine, cezaevinde yaşanılan ihlallere dair yapılan haberleri gerekçe gösterdi. İdare ve Gözlem Kurulu, gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlü bulunan şahıslarla ilgili haberler yaptığı, ‘örgüte’ müzahir kitlelere yönelik ajitasyon, propaganda malzemesi olarak servis edilmesinde rol oynadığı şeklinde bilgilerin elde ettiği anlaşılmıştır.”