Roboski için adalet mücadelesi 122’nci ayında: Hukuk kayıp, adalet yok!

Roboski İçin Adalet Girişimi’nin katliamın faillerinin yargılanması için yürüttüğü adalet mücadelesi 122’nci ayında devam ediyor.

Türk devleti 28 Aralık 2011’de Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde savaş uçakları ile 19’u çocuk 34 kişiyi katletmişti. Katliamın emrini verenler ve gerçekleştirenlerin yargı önüne çıkarılması amacıyla adalet mücadelesi veriliyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde yapılan açıklamada “Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla” pankartı açıldı.

Eylem sırasında konuşan Roboski İçin Adalet Girişimi üyesi Tanju Gündüzalp, “Katliamdan, katledilmelerinden bugüne geçen zamanda; bir köy, bir halk, bir toplum, bir ülke hep birlikte adaleti arıyoruz ve sis perdesi aralanmıyor. Hukuk kayıp, adalet yok” dedi.

Gündüzalp, “Meclis’te kurulan komisyonda bir sonuç alınamadığı gibi, tüm yargı unsurları katledenleri cezasız bırakmaya devam ediyor. Roboski, halkın yaşamı hiçe sayılarak çizilmiş sınırlar yüzünden ekmeğini, katır sırtında, ‘90’larda kendi köyünde yaşarken işkenceye uğrayıp, göç etmiş’ akrabalarıyla ticaret yaparak kazanmak zorunda bırakılmış insanlarımıza, yaşama şansı bile tanımayan bir vicdansızlığın sembolüdür” diye konuştu.

“Her toplumun hafızası vardır” diyerek sözlerini sürdüren Gündüzalp, şunları ekledi: “Ne kadar saklama ve inkâr yoluna gidilse de bu hafıza hem barış hem de adaleti talep ediyor. Katliamlar ve soykırımlar tarihsel süreçten gelen devamlılıkla sürekli tekrarlanıyor. Geçmişle yüzleşmek ve hesaplaşmak isteyenler, devlet tarafından cezalandırılıyor. Geçmişle yüzleşmeden gelecek inşa edilemez, adaletli bir düzen kurulamaz. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş, adaletin olmayışıdır. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur.”

Gündüzalp, her ayın 28'inde seslenmeye devam edeceklerini belirterek, “Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir. Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır” ifadelerini kullandı.