Rohani: ABD İran yönetimini devirmek istiyor

BM’nin 73’üncü Genel Kurulu’nda konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Rohani, ülkesine ekonomik yaptırımlar uygulayan ABD’nin İslami yönetimi devirmek istediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda kendisinden önce konuşan ABD Başkanı Donald Trump ve yönetiminin ‘diyalog’ çağrısına değinen Rohani, bu çağrıların samimi olmadığını belirtti.

Trump’ın konuşmasında dünya ülkelerini ‘yolsuzluğa bulaşmış İran yönetimini’ izole etmeye çağırdığını hatırlatan Rohani, hemen sonrasında ise diyalog çağrısı yapılmasının ‘absürd’ olduğunu vurguladı.

Güvenlik konusunun Amerikan iç siyasetinin ‘oyuncağı’ haline getirildiğini savunan Rohani, Trump yönetimindeki ABD’nin kendilerine yönelik takındığı tutumun ‘başarısızlığa mahkum’ olduğunu iddia etti. Rohani, ülkesine yönelik ekonomik yaptırımları ise ‘ekonomik terörizm’ olarak nitelendirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında aldığı bir kararla İran’la 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmasından geri çekildiğini duyurmuştu. Bu kararla birlikte İran’a yönelik ekonomik yaptırımlar yeniden devreye girerken, yaptırımlardan etkilenmek istemeyen şirketlerin İran’dan çekilmesi için ise 5 Kasım’a kadar süre tanınmıştı.