‘Ruksen özgürlüğün peşinden koştu’

Küçük yaşlarda kadın gerillaların görüntülerinden etkilenen Ruksen, fedaice savaşan kadın gerillaların hakikatine tanıklık eder. Baba Mihemed Tahir, “Ruksen, özgürlüğün peşinden koştu ve özgürlüğe kavuştu” diyor.

Türk devletinin Ağustos-Ekim-Kasım aylarında kimyasal saldırılarında şehit düşen 17 gerilladan biri de Qamişlolu Ruksen Zagros’tu (Newroz Tahir).

Ruksen Zagros, Rojava Devrimi’ne öncülük eden Qamişlo kentinde dünyaya gelir, yurtsever bir aile ve çevrede büyür. Newroz’dan bir gün sonra 22 Mart 1998 yılında dünyaya geldiğinden ailesi adını Newroz koyar.

ÖZ SAVUNMANIN BİLİNCİNE VARIR

Direniş kültürünün diri olduğu bir çevrede yetişmesi Ruksen’in erkenden mücadeleyi tanıma şansına sahip olmasını sağlar. Rojava Devrimi’nin kıvılcımlarının her alana yayıldığı ve DAİŞ çetelerinin saldırılarının arttığı bir dönemde, çeteler tarafından 2014’de Qamişlo Ekoloji ve Belediye binası önündeki saldırıda kadınlarında içinde olduğunu şehadetlerden etkilenir ve Ruksen için yeni bir dönem başlar. Devrimci Gençlik Hareketi’nde aktif olan Ruksen’e bu çalışmada yeterli gelmez ve arayışları farklı bir boyuta ulaşır. 2014 yılında Rimelan’da kutlanılan Newroz’a katılır ve doğdu gün 22 Mart 2014 yılında Rojava Özgürlük Devrimi sürecinde Kürt kadının öncülüğüne tanıklık eder ve öz savunması olmayan halkın, soykırıma maruz kalacağı gerçekliğini bilince çıkararak Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katılma kararı alır.

KADIN GERİLLALARDAN ETKİLENİR

Küçük yaşlarda kadın gerillaların görüntülerinden etkilenen Ruksen, halkın ve ülkenin özgürlüğü için fedaice savaşarak en ön saflarda yer alan kadın gerillaların hakikatine tanıklık eder ve Önder Apo felsefesine büyük bir ilgi duymaya başlar.

Rojava Devrimi’yle birlikte halka yönelik geliştirilen soykırım saldırılarına karşı bir Kürt kadını olarak mücadele saflarına dâhil olan Ruksen, savaşın en keskin olduğu alanlarda kalır.

Ruksen, Metîna alanında uzun süre gerillacılık yapar. Gerillacılık tecrübesiyle Zap’a geçer. Zap’ın her karışında emek sahibi olan Ruksen, enerjik ve emekçi kişiliğiyle hep öncülük eder.

ZAFER ÇİZGİSİNDE ISRAR EDER

Yaşama hesapsız katılan ve ideolojik alanda olduğu kadar askeri alanda da kendisini sürekli geliştiren Ruksen, öncü bir militan pratiğini sergiler.

Ruksen, işgal saldırılarına karşı gelişen direnişin öncülerinden ve Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’ne aktif olarak katılır. Direniş ve zafer çizgisinden asla taviz vermeyen Ruksen, Türk devletinin kimyasal silah saldırılarında 2022 yılının Ekim ayında Zap’ta ölümsüzleşir.

Şehit Ruksen Zagros’u, Babası Mihemed Tahir ve ablası Kevser Tahir ANF anlattı ve Türk devletinin kimyasal saldırılarına ve KDP’nin Türk devleti ile ortaklığına da tepki gösterdi.

VARLIĞI DA YOKLUĞU DA BELLİYDİ

Mihemed Tahir, kızı Ruksen’in çocukluğuna ilişkin şunları paylaşır: “Çocuklarımız içerisinde en fazla annesine bağlı olandı. Evin en küçük çocuğu olduğu için ben, annesi, abileri ve ablalarının kıymetlisiydi. Evde varlığı ve yokluğu belliydi. Utangaç olduğundan dolayı sessizdi ama bazen bir kelimesi ile tüm atmosferi değiştiriyordu.”

Baba Mihemed Ruksen’in daha küçükken kadın gerillaların görüntülerinden etkilendiğini ve ‘keşke bende onların yanında olsam’ dediğini dillendiriyor ve konuşmasına şöyle devam ediyor: “Yurtseverlik duygusu daha çocukken gelişmişti. DAİŞ çetelerinin Rojava’ya dönük saldırıları ve Qamişlo belediyesindeki patlama ardından Ruksen daha da değişti. Yoğun savaş atmosferi ortamında gençlik çalışmalarına katıldı.”

Arkadaşları ile ilişkisinin güçlü olduğunu belirtiyor baba Mihemed ve aile içerisinde de samimi ve dürüst olduğunu kaydediyor.

RUKSEN’İN DAVASI BİR HALKIN DAVASI

Ruksen’in şehadetinden 2 ay önce annesinin Ruksen’in şehit düştüğünü hissettiğini aktaran baba Mihemed, “Ruksen sadece bizim için savaşmadı, davası bir halk davasıdır” diyor.

“Ruksen özgürlüğün peşinden koştu ve özgürlüğe kavuştu” diye belirtiyor baba Mihemed, devamında ise Türk devleti ve KDP’ye tepkisini şu şekilde dile getiriyor: “Gerilla olsun YPG-YPJ olsun çocuklarımıza karşı kullanılan kimyasal silahı asla kabul etmiyoruz. Kürt halkının çıkarı uğruna savaşanların arkasındayız. Çocuklarımız özgürlük için mücadele veriyor. Kimseye haksızlık yapmamışlar ve Kürdistan topraklarında yaşıyorlar. Kimsenin toprağını işgal etmiyorlar.”

HESAP GÜNÜ GELECEK

KDP’nin Türk devletinin işgal saldırılarına ortak olmasını kınayan baba Mihemed, “Kimin eli çocuğumuzun kanında varsa kabul etmeyeceğiz, susmayacağız. Her zaman olduğu gibi bugün de çocuklarımızın arkasındayız. Çocuklarımız bizim öncülerimizdir. Onlar bizim için savaşıyor, mücadele ediyorlar” diye söylüyor.

KDP YANITLAMALI

Ruksen’in ablası Kevser Tahir, KDP’ye seslendi ve sorduğu sorunun KDP tarafından yanıtlanması gerektiğine dikkat çekerek şöyle devam etti: “KDP, Türklere yol açıyor ve onlarda kimyasal silah kullanıyor. Hem Türklere yol açıyor hem de kendilerine Kürt diyorlar. Kendisine Kürt diyenler neden kimyasal saldırılara yol veriyor?”

Dünyanın sessizliğine işaret ediyor Kevser ve şu şekilde çağrıda bulunuyor: “Yaklaşık 7 aydır gerillaya kimyasal silahlarla saldırıyorlar. Dünya kullanılan kimyasala sessiz kalıyor. Ne kürtler ne de diğer halklar sessiz kalmamalı.”

ADINA EĞİTİM DEVRESİ AÇILDI

Türk ordusunun kimyasal saldırıları sonucunda Zap’ta şehit düşen Ruksen’e, Kuzey ve Doğu Suriye halkları izinde yürüme sözü verdi. Şehit Ruksen Zagros’un anısına, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nde Demokratik Toplum Akademisi’ne bağlı Şehit Newroz Tahir eğitim devresi Rimelan’da açıldı.