'Savaş ve sömürüye karşı 1 Mayıs alanlarına!'

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, savaşsız ve sömürüsüz bir ülke için 1 Mayıs'ta milyonların alanlarda olacağını duyurdu.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), 1 Mayıs İşçi Bayramı ile ilgili hazırlamış oldukları programı DİSK Genel Merkezi'nde açıkladı. Toplantıya TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, CHP milletvekili Kani Beko ve çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu katıldı.

'NASIL BİR MEMLEKET İSTEDİĞİMİZİ GÖSTERECEĞİZ'

Ortak açıklamayı yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs meydanlarında nasıl bir memleket istediklerini kol kola, omuz omuza dile getireceklerini ifade etti. Çerkezoğlu, “Bizim memleket dediğimiz, küçük bir azınlık için değil, bir avuç patron ve yandaş sermaye için değil, halkın emekçi çoğunluğu için yaşanabilir bir memlekettir. Biz memleket isteriz, ekonomik krizin faturasını krizin sorumluları ödesin” dedi. Çerkezoğlu, "Başta İstanbul Taksim 1 Mayıs alanı olmak üzere ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde umudumuz ve hasretimiz olan memleketin resmini çizeceğiz. Emeğimize, ekmeğimize, işimize, geleceğimize ve memleketimize sahip çıkararak, barış içinde; savaşsız, sömürüsüz bir dünyada yaşama ve yaşatma umudumuzu 1 Mayıs meydanlarında yükselteceğiz” diye konuştu.

'TAKSİM HAKKIMIZ'

Taksim alanında olmanın, tarihi ve ahlaki olduğu kadar, hukuki açıdan da hakları olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:  

“İnsan Hakları Avrupa Mahkemesinin ve ulusal mahkemelerin çok sayıda kararı Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamanın bizler açısından bir hak ve görev olduğunu tescil etmiştir. Ancak mahkeme kararlarını yok sayan idare tarafından bu hakkımız defalarca gasp edilerek suç işlenmiştir. 

Biz 1 Mayıs 2019 bileşenleri olarak tüm yetkilileri akla, hukuka, tarihe, işçi sınıfına ve İstanbul'a saygı duymaya davet ediyoruz.”

Çerkezoğlu, 1 Mayıs’ta meydanlarda buluşma çağrısı yaptı.

Gazetecilerin "Taksim için bir başvurunuz var mı? sorusu üzerine de Çerkezoğlu, “Pazartesi İstanbul Valiliği'nden randevu talep ettik. Daha geri dönüş olmadı” dedi.