Serxwebûn’un yeni sayısı çıktı

Serxwebûn gazetesi ‘Kazanma ve Zafer Çizgisi: 14 Temmuz’ manşetiyle çıktı.

SERXWEBUN

Serxwebûn’un bu sayısında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarından alıntılanan “Evrensel Tarih ve Ortadoğu” başlıklı yazıda, negatif toplumculuğun yarattığı ölü toprağından kurtulunmadan özgür toplum (pozitif toplum) olunamayacağı belirlemesi çarpıcı örneklerle sunuluyor. Yazıda, Ege kıyılarında gelişen kültür ve sonrasında tüm dünyada gelişen kültürlerin Ortadoğu kökenli olup onun yüzlerce hatta binlerce yıl süren aktarımları sonucu oluşan çok önemli bir sentez olduğu vurgulanıyor. Ortadoğu kültürünün evrensel rolü ve özelliği ortaya konuluyor. Örnek olarak Semsûr'un Nemrut Dağı’ndaki tanrılar panteonunun değişik kültürlerde de benzer biçimlerde gelişmesi veriliyor. 

A. Haydar Kaytan’ın ‘Önderlik Gerçeği En Güçlü ve En Yoğun Toplumsallaşma Hareketidir’ yazısı bu sayıda ikinci ve son bölümüyle devam ediyor. A. Haydar Kaytan yazısının ikinci bölümünde ‘Hakikat arayışı aynı zamanda bir toplumsallaşma arayışıdır’ belirlemesini yapıyor, Abdullah Öcalan’ın toplumsallaşma arayışlarını dönemlere ayırarak irdeliyor. Bu toplumsallaşma biçiminin tüm Kurdistan toplumsallaşmasının bir modeli olduğunu örnekleriyle ortaya koyuyor.

Duran Kalkan ‘14 Temmuz Direnişi Kürt’ün Özgürce Varoluş Tarihini Başlattı’ başlığıyla kaleme aldığı yazıda Kürt ve Kurdistan Özgürlük Mücadelesinin bugünkü kazanımlarının en temel yapı taşının 14 Temmuz Direnişi olduğu vurgusunu yapıyor.

Dilzar Dîlok ‘Kadın Öz Savunması Olmadan Toplumsal Devrim Olmaz’ yazısı ile erkek egemenlikli sistemin sınıflı-devletli iktidarları ile kadına yönelik sistemli ve örgütlü gelişen saldırılar karşısında geliştirilmesi gereken kadın öz savunmasının analizini yapıyor ve perspektifini sunuyor.

Duran Kalkan ‘Demokratik Modernitenin Parlayan Yıldızı’ başlıklı yazısıyla Abdullah Öcalan’ın paradigmaları ile gelişen ve 21. yüzyılın ilk devrimi olma özelliği taşıyan Rojava Devrimi'ni değerlendiriyor. Devrimin sembolik bir tarih olarak 19 Temmuz’da olduğu, ancak 1979 Temmuz’undan 2012 Temmuz’una kadar ilmek ilmek örüldüğünü tüm boyutlarıyla ele alıyor.

Cemal Amed ‘Önder Apo’ya Özgürlük Hamlesini Zafere Taşıyalım’ yazısıyla 10 Ekim tarihinde dünya çapında startı verilen ‘Önder Apo’ya Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm’ hamlesinin geldiği aşamayı değerlendiriyor. Cemal Amed yazısında imha siyasetinden büyük intikam almanın küresel çapta yürütülen hamlenin başarıya ulaşması ile gerçekleşebileceği değerlendirmesinde bulunuyor.

Bozan Tekin, ‘İkinci Yüzyılda Sömürgeci-Soykırımcı Türk Devletinin Kendini Tekrarı’ yazısının ikinci bölümünde Türk devletinin kuruluş kodlarını ve bu kodlar üzerindeki ısrarının hangi biçimlerde devam ettiğini yorumluyor. 

Piling Zerdeşt, 511. sayıda, ‘Yaşayan ve Yaşatan En Büyük Gerçek: 14 Temmuz’ başlıklı yazısında ‘yaşamı uğrunda ölünecek kadar sevenlerin' gerçekleştirdiği 14 Temmuz Direnişi’ni, yaratılan yeni yaşamın temel ilkelerinden biri olarak değerlendiriyor.