SES: Hemşireler için yeterli önlem alınmadı

SES Ankara Şubesi, hemşireler için pandemi döneminde yeterli önlemin alınmadığına dikkat çekti, yapılması gerekenleri sıraladı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Hemşireler Günü’nde 'Salgın sürecinde genel sağlık hizmetinde hemşirelik mesleğinin sorunları' başlıklı raporunu açıkladı.

'ÖNLEM ALINMADI, HASTA OLANLARA İZİN VERİLMEDİ'

Raporda, hemşirelerin pandemi sürecinde yaşadığı sorunlara şöyle dikkat çekildi:

* Çalışma alanlarında hemşirelerin sağlığına ve güvenliğine yönelik önlemlerin tam olarak alınmadığı, tüm görevlendirmelerde nitelikli yeterli sayıda koruyucu ekipman sağlanmadığı, düzenli tanı testlerinin yapılmadığı,

* Kronik hastalığı olan hemşirelerin idari izin verilmediği, görevlendirmelerde; adalet, şeffaflık ve rotasyona uyularak, tüm görevlendirmelerin mevzuatlara uygun şekilde yapılmadığı,

* İki ebeveyninde sağlıkçı olması durumunda, birisine izin verilmesi uygulaması yöneticilerin inisiyatifene bırakıldığı, bakıma muhtaç aile bireylerin olduğu hemşirelerin idari izinli sayılmasına yönelik düzenleme yapılmadığı, çocuklarını yalnız büyüten hemşirelerin durumuna ilişkin düzenleme yapılmadığı,

* Özellikli birimlere görevlendirmelerde eğitim ve sertifikasyon gibi şartların göz önünde alınmadığı, oryantasyon eğitimlerin nitelikli bir şekilde verilmediği, yapılan görevlendirmelerde sendikalar, siyasal partiler gibi etkenlerin rol aldığı,

* Pandemi süresince ulaşım, konaklama olanaklarının sağlanmasında sorunlar yaşandığı, çözüme yönelik gerekli düzenlemelerin yapılmadığı, hemşirelerin bu süreçte mesai süresi kısaltılmamış, uzun çalışma saatleri görev yapmıştır. Görev tanımı dışında iş ve işlemlerin yaptırıldığı, mobbingin artarak devam ettiği, ekip içi baskıların olduğu..."

NELER YAPILMALI?

Raporda, hemşireler için yapılması gerekenler de şöyle sıralandı:

"* Uzman hemşirelere yönelik kadrolar açılmalı, mali ve özlük haklar kapsamında düzenlemeler yapılmalı. Hemşire yardımcısı unvanı, mesleki kriterlere uygun olmaması nedeniyle kaldırılmalı, sadece lisans mezunu hemşire yetiştirilmeli.

* Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü ve servis sorumlu hemşireleri siyasi kararlarla değil, liyakatle belirlenmeli. Tüm yönetim kademelerinde hemşirelik mesleğinin temsilcilerine yer verilmeli.

* Sağlık sektöründeki erkek egemen yönetici eğiliminden vazgeçilmeli. Hemşireler yönelik hem ekip içi hem de yönetimden kaynaklı mobbing ciddi olarak araştırılmalı ve cezalandırılmalı.

* Hemşirelik mesleğinin temel ücret düzeyinde iyileştirme yapılmalı. Performans uygulamaları hemşirelerin iş yükünü artırmış olup, performans uygulaması kaldırılmalı."