‘Siyasi darbelere izin vermeyeceğiz’

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, halkın iradesine yönelik siyasi gasp ve tutuklamaları Kadıköy Meydanı’nda yaptıkları kitlesel açıklamayla protesto etti.

İstanbul Emek, Barış ve Demokratik Güçleri, milletvekillerine yönelik iktidarın darbesini Kadıköy İskele Meydanı’nda yaptıkları kitlesel açıklamayla protesto etti. Polis ablukası altında gerçekleşen eyleme, HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Musa Piroğlu yanı sıra çok sayıda sendika ve meslek örgütü temsilcisi katıldı. Milletvekilliği düşürülen ve rehin alınan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in fotoğrafları ile “Halkların iradesi hapsedilemez” yazılı pankartın açıldığı eylemde, sık sık, “Faşist AKP işbirlikçi MHP”, “Direne direne kazanacağız”, “Berxwedana jiyane”, “Berxwdana Leylayê”, “HDP halktır, halk burada”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

DAĞ: OLANLAR GİDECEK, BİZ KALACAĞIZ

Eylemde ilk konuşma HDP Amed Milletvekilli Dersim Dağ tarafından yapıldı. Dağ, Kürtçe yaptığı konuşmada, bu mücadeleyi bitirmek isteyenlerin, halka boyun eğdirmek isteyenlerin, bugün bu meydana bakmasını gerektiğini söyledi. “Biz onların faşist düzenine bağ eğmiyoruz, Kürt halkı ve demokratik güçler bu faşizme karşı mücadele ediyor” vurgusunda bulunan Dağ, “Bu mücadelenin gücüyle gidecek olan onlar, kalacak olanlar ise bizleriz. Kadınların, gençlerin, halkların mücadelesi kazanacak” dedi.

‘BAŞ EĞMEYECEĞİZ!’

İktidarın HDP şahsında halkların mücadelesini bitirmek istediğine işaret eden Dağ, AKP’nin HDP’yi bitirme üzerinden kendi iktidarlarını sürdürmeyi hedeflediğini belirtti. AKP-MHP’nin ülkeye tekçiliği dayattığını kaydeden Dağ şöyle devam etti: “Onlar tek dil, tek millet, tek renk, bizler ise her renkle, her dille alanlardayız ve alanlarda olmaya devam edeceğiz. Bize ne kadar saldırsanız da saldırın alanları terk etmeyeceğiz ve direnmeye de devam edeceğiz. Baş eğmeyeceğiz, baş eğmeyeceğiz, baş eğmeyeceğiz.”

PİROĞLU: YAN YANA GELELİM

HDP Milletvekili Musa Piroğlu, üç milletvekiline yapılan saldırının halkların demokrasi ve özgürlük inancına yapıldığını söyledi. İktidar kadınları, Kürtleri ve emekçilere topyekûn saldırdığını belirten Piroğlu, bu saldırılar karşısında diz çökmeyeceklerinin altını çizdi. Piroğlu, bütün demokrasi güçlerinin yan yana gelmesi çağrısı yaptı.

AKDOĞAN: KAYBEDİYORSUNUZ

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Akdoğan ise, salgını fırsata çeviren iktidarın, muhaliflerin hedef alındığını hatırlattı. Vekilliklerin düşürülmesinin halkın gözünde yok hükmünde olduğunu kaydeden Akdoğan, “Bizim düşlerimiz sizin zindanlarınıza sığmayacak. Gezi'de, 7 Haziran’da kaybettiniz. Kaybettikçe korkuyor, korktukça daha çok saldırıyorsunuz. Yeni rejiminize meydan okuyoruz. Geçmişte olduğu gibi Bugün de baskılarınıza, faşizminize teslim olmayacağız” diye konuştu.

‘ÜLKE KRİZLER ÜLKESİ HALİNE GELDİ’

Konuşmaların ardından İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı KESK İstanbul Şubeler Platformu sözcüsü Ayfer Koçak okudu.

‘KENDİLERİNE OY VERMEYENLERİN BOYNUNA ÇÖKMEYE ÇALIŞIYORLAR!’

İktidarın itaat etmeyen tüm kesimleri hedef alarak nefes alamaz hale getirmek hedeflendiğini vurgulayan Koçak, AKP’nin, polisiyle, trolleriyle, yargısıyla, devletin diğer zor aygıtlarıyla kendisine oy vermeyen her kesimin adeta boynuna çökmeye çalıştığını kaydetti. Koçak şöyle konuştu: “Seçimlerle elde edemedikleri belediye başkanlıklarını almak için her türlü hileler oyunlar oynanmakta, kayyum politikası ile Kürt illerinde belediyeler gasp edilmekte sırf seçilmiş başkanlarla çalıştıkları için yüzlerce belediye çalışanı işten çıkarılmaktadır. Kayyum atanamayan muhalif İstanbul Ankara gibi belediyelerin çalışmaları pandemi koşullarında dahi engellenmeye devam ediliyor. Kadına yönelik şiddet cinayetler artarken kadınların kendilerini korumak için kurdukları Roza kadın derneği gibi dernekler kapatılıyor yöneticileri tutuklanıyor.

MÜCADELEYİ BİRLEŞTİRME ÇAĞRISI

Yaşanan bu anti-demokratik uygulamaların hepsinin siyasi darbe olduğunun altını çizen Koçak, seçmen iradesine yapılan bu hukuksuzluğu kabul etmediklerini dile getirerek, faşizm ve ırkçılığa karşı dünya halkları ayakta iken, Türkiye’nin uluslararası alanda siyasi darbeler ülkesi haline getirilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Muhalif kesimlere mücadeleyi birleştirme çağrısında bulunan Koçak, “Darbelere hayır yaşasın demokrasi mücadelemiz” dedi. Eylem atılan sloganlarla sona erdi.