Tarikat şeyhinin ‘Şort fetvası’ cezaevlerinde uygulamada!

Buca Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tarikatların verdiği fetvalar uygulanıyor. Hasta tutsak Ali Gülmez gönderdiği faksta, şort ile çektirdiği fotoğrafın verilmesinin cezaevi müdürü tarafından hem engellendiğine hem de sildirildiğine dikkat çekti.

BU DA OLDU!

İktidarın kılık ve kıyafet müdahaleleri cezaevlerine kadar uzandı. Erkeklerin şortlarının diz boyunda olmasının tahrik sebebi olduğu açıklamasıyla sosyal medyada büyük tepkilere yol açan tarikat şeyhinin verdiği fetvaların Buca Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi idaresi tarafından uygulamaya konduğu ortaya çıktı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan ve yıllardır tek kişilik hücrede tecritte tutulan hasta tutsak Ali Gülmez, vasisi Sevim Kalman’a gönderdiği faksta, infaz memuruna çektirdiği şortlu fotoğrafın kendisine verilmesinin cezaevi müdürü tarafından engellendiği gibi makine hafızasından da sildirildiğini duyurdu.

VERİLMEYEN ŞORTLU FOTOĞRAF ÜSTELİK SİLİNDİ

Gülmez, vasisi Kalman’a 31.10.2022’de gönderdiği faksta, hücresinin havalandırmasında şortlu fotoğraf çektirmek isterken, çekimi yapan infaz memuru tarafından tepki gördüğüne dikkat çekti. Gülmez yaşananları şöyle anlattı: “Havalandırmada fotoğraf çekilirken, şortlu olduğumu kastederek bir şeyler giyip giymeyeceğimi soran fotoğrafçıya ‘Ahlak zaptiyesi misin?’ deyince bozuldu ve fotoğrafları ‘Kurula’ götüreceğini söyledi. ‘İstediğin yere götür, ama resmi bir gerekçe de getir ver’ dedim.”

Söz konusu infaz memurunun Cezaevi 1. Müdürü tarafından fotoğrafın engellendiğini ve kendisine verilmesinin istenmediğini söylediğini aktaran Gülmez, bu kararı yazılı olarak istediği ve fotoğrafı silmemesi uyarısını yaptığında ise, “1. Müdüre iletirsin” yanıtını aldığını belirtti. Fotoğrafın kendisine verilmediği gibi makinenin hafızasından da silindiğini bu gardiyandan öğrendiğine dikkat çeken Gülmez, cezaevi idaresinin ve gardiyanların tarikat üyesi olabileceğinden şüphelendiğini söyledi.

‘BU GERİCİ UYGULAMALAR YENİ DEĞİL’

Bu gerici ve keyfi uygulamaların yeni de olmadığına işaret eden Gülmez, daha önce de açık sahada spora çıkarken, askılı spor tişörtüne yönelik gerici söylem ve sataşmalarla karşılaştığını belirterek, “Bunları Kars-Erzurum’da değil, Ağustos ayında İzmir’de, 40 küsur derece sıcaklıkta ve bütün zindanın açık sahada benzer giysilerle çıktığı sporda söylüyorlar” diye yazdı.

‘DİLEKÇELERİMİ MAZGALDAN İÇERİ ATIYORLAR’

Yeniden fotoğraf çekilme talebinin de karşılanmadığını anlatan Gülmez, bu konuda yapmak istediği suç duyurularının ise engellendiğini söyledi. Gülmez, “Ellerindeki olanaklarla misilleme yapıyorlar. Yazdığım çeşitli dilekçeleri getirip mazgaldan içeriye atıyorlar” diye aktardı.

Gönderdiği faksta, şortlu erkek dizinden tahrik olduğunu söyleyen şeyhin zindan örgütlenmesiyle karşı karşıya olabileceğine dikkat çeken Gülmez, şunları kaydetti: “Her türlü gericilik ve sapkınlığı sergileyen tarikatların son örneklerinden biri, ‘Erkek şortundan görünen dizden’ tahrik olduğunu açıklayan tarikat şeyhiydi. Bu tarikat müritlerinin bulunduğum hapishanede de örgütlü olduklarına ilişkin veriler söz konusu.” Fotoğraflarının kendisine, ziyaretçilerine ya da avukatına verilmesi taleplerine yanıt verilmediğine dikkat çeken Gülmez, “Konuyla ilgili yazılı resmi bir gerekçe yok; bu yaşanmamış gibi yaklaşıyorlar” dedi.