Taşdemir: DAİŞ’in yapamadığını DAİŞ kılığında yapıyorlar

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, işgalci saldırılara dikkat çekerek, "IŞİD'in yapamadığını IŞİD kılığı altındaki çeteler eliyle yapmak istiyorlar" dedi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek, gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BOLİVYA DARBESİ

Taşdemir'in konuşmasının satır başları şöyle:

"Geçen hafta Bolivya’da yerli halkın, yoksulların yönetimine darbe gerçekleşti. Eva Morales ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. HDP Kadın Meclisi olarak Bolivya halkının ve kadınlarının yanında yer aldığımızı ifade ediyoruz.

İŞGAL SALDIRILARI

9 Ekim’den beri Rojava ve Kuzey Suriye halklarının iradesine yönelik bir işgal söz konusu. Ateşkese rağmen saldırı ve işgal girişimi devam ediyor. Her gün Rojava'da kadınlar, çocuklar katlediliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) açıklamasına göre 400 bine yakın insan; kadınlar, Êzidîler, Süryaniler evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu politika bir bütün olarak Kürt düşmanlığının yarattığı bir politikadır.

IŞİD'in (DAİŞ) yapamadığını IŞİD kılığı altındaki çeteler eliyle yapmak istiyorlar.

BELEDİYELERİN GASP EDİLMESİ

31 Mart’tan beri 20 belediyemize el konuldu. Belediye eşbaşkanlarımız tutuklandı. Belediye Meclisimiz feshedildi. Her gün yeni bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız. Sabah uyanır uyanmaz bir belediyemizin işgal edildiğini, belediyelerimize el konulduğunu görüyoruz.

Bu süreci hukukla tarif etmek, buna hukuki gerekçeler bulmak söz konusu değil, çünkü hukuk yok. AKP, hukuksuzluk üzerine kendisini kuran bir parti. Belediyelerimiz fetihçi bir anlayışla işgal ediliyor. Tabelaların indirilmesinden Kürtçenin yasaklanmasına, kadın kurumlarımızın kapatılmasına kadar tümü bu anlayışın ürünüdür. Bu zihniyetin yeni adı kayyum siyaseti, kayyum rejimidir.

SİYASİ SOYKIRIM

Van’da 15, Ankara’da 9, Beytüşşebap’ta 55 arkadaşımız gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan TJA aktivistlerine ve kadın meclisi üyelerimize gözaltında çıplak arama dayatılıyor. Taciz ve tecavüzle arkadaşlarımız tehdit ediliyor. Yandaş ve besleme medya bunu örtbas etmeye ve tutuklamaları meşrulaştırmaya çalışıyor. Bu yandaş medyanın yayınlarının da etkisi ile iki arkadaşımız Ankara’da tutuklandı.

Gençlik Meclisine yönelik operasyon yapıldı. 35 arkadaşımız Vatan Emniyeti’nde İstanbul’da gözaltındalar. Arkadaşlarımıza yönelik işkence var ve bu işkence devam ediyor. “İşkenceye sıfır tolerans” söylemi ile iktidara gelen bir partinin işkence ile anılması ve aleni işkence yapması, bu iktidarın nasıl bir faşist zihniyete sahip olduğunun göstergesidir.

Bu sabah Antep il ve ilçe binalarımız sabah erken saatlerde basıldı, onlarca yöneticimiz gözaltına alındı.

25 KASIM

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde bir çok yerde PM’mize, üyelerimize, kadın aktivistlerimize yönelik saldırılar söz konusu. Faaliyetlerimiz engellenmek isteniyor. 25 Kasım için bastırdığımız broşür yasaklandı. Yasaklanma gerekçesi ise 'itaat etmiyoruz' sözümüz.

AKP kadına yönelik şiddetle mücadele edenlerle mücadele ediyor.

Yargı reformu ile “kadınların haklarını nasıl gasp edebiliriz”in peşindeler.

Diyanet Başkanı’nın “medeniyet” dediği şey kadınları katlediyor.

İNTİHARLAR

Çokça gündemde olan intihar vakaları var. Bu vakalar AKP’nin uyguladığı politikalardan bağımsız değil. AKP’nin yürüttüğü savaş, yoksulluk politikaları insanları intihara sürüklüyor. İnsanlar toplu halde intihar ediyor. Yaşananların AKP’nin oluşturduğu buhran, kriz siyasetinin sonucu olduğunu biliyoruz. İnsanlar geleceğine dair umutsuz ve ciddi kaygılar duyuyorlar.

2020 BÜTÇESİ

Bütün bu krizlere AKP’nin bir çözüm getirme gibi bir derdi yok. 2020’nin bütçe görüşmeleri devam ediyor. Bu görüşmelere baktığımızda bütçenin kadınlara, yoksullara halkın içinde bulunduğu durumu düzeltmeye yönelik olmadığını görüyoruz. Cinsiyetçi, ayrımcı, bütün kaynakları savaşa ve güvenliğe ayıran bir anlayış var. Yakın zamanda meclis gündemine gelecek bu bütçe.

'AKP'Yİ KADINLAR GÖNDERECEK!'

AKP iktidarını da kadınların mücadelesi tarihin çöp sepetine gönderecek.

25 Kasım etkinliklerini ne kadar yasaklasalar da biz her yerde planlamalarımızı hayata geçireceğiz. Ayın 19’unda da Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan’ın katılımı ile bir kadın grup toplantısı yapacağız. Bütün kadınları da bu grup toplantımıza katılmaya çağırıyoruz."