Tekirdağ'da 12 tutsak açlık grevinde: Ailelerden açıklama

Tekirdağ Cezaevi'nde 12 tutsağın açlık grevinde olduğunu belirten aileler, tecridin kaldırılmasını istedi.

Tekirdağ 2 Nolu Cezaevi'nde can güvenliklerinin olmaması ve hak ihlallerine dönük açlık grevinde olan tutsaklar için Kürdistan kentlerinden gelen aileler, cezaevi önünde açıklama yaptı. Cezaevi idaresinin protesto edildiği eyleme çok sayıda tutsak yakını ve Özgürlük için Hukukçular Derneği’nden (ÖHD) Vedat Ece ve Eda Önal katıldı.
Açıklama yapan tutsak Mehmet Süleyman Ucakan'ın kardeşi Rutbettin Ucakan,  17 Ocak’ta başlayan açlık grevine giren tutsak sayısının 12 olduğunu belirtti. Tutsakların süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu ifade eden Ucakan, "İnfaz rejimindeki değişiklikler ile ağırlaşan infaz koşullarının yanı sıra pandemi bahane edilerek özellikle siyasi mahpuslar üzerinde uygulanan  tecrit hali gün geçtikçe daha da derinleşmiştir. Hapishanede mahpusların yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, sağlık hakkı, haberleşme hakkı , kişi güvenliği ve özgürlük hakkı, savunma hakkı gibi ulusal ve uluslararası mevzuatlar ile güvence altına alınan en temel hak ve özgürlükleri ihlal edilmektedir” dedi.

'TUTSAKLARIN CAN GÜVENLİĞİ YOK'

Cezaevinde 19 Aralık 2021 tarihinde Vedat Erkmen’in yaşamını yitirdiğini hatırlatan Ucakan, "Başka bir mahpusun intihara teşebbüs etmesi, gardiyanlar tarafından kendilerine uygulanan fiziksel ve psikolojik şiddetin yani işkencenin daha da artması nedeniyle mahpuslar can güvenliklerinin olmadığını söylemektedir. Mahpuslar, yaşadıkları ihlallere karşı yazılı ve sözlü olarak başvurabilecekleri herhangi bir muhatap bulamamaktadır. Hapishane sevk ve idaresinden sorumlu kurum müdürü mahpuslarla görüşmemektedir" ifadelerini kullandı. Ucakan, tutukluların temel hakları olan yaşam hakkının ihlal edilmesi ve tecrit ile diğer hak ihlallerine karşı sorumlu kurumların harekete geçmesi için açlık grevinde olduklarını kaydetti.

 TALEPLER AÇIKLANDI

Ucakan, cezaevinde yaşanan hak ihlalleri ve tecrit halinin kaldırılmasını isteyerek tutsakların taleplerini şöyle sıraladı: “Mahpusların talepleri arasında hapishanede uygulanan fiziki ve psikolojik baskının işkence ve kötü muamelenin sona ermesi. Hücre ve havalandırmalardaki tel kafes uygulamasına son verilmesi. İsteğe bağlı oda değişimlerinin yapılması, istek dışı oda değişimlerinin yapılmaması. Çıplak arama dayatmasına son verilmesi. Spor ve sosyal etkinlik gibi aktivitelere mahpusların istekleri doğrultusunda katılım imkanının sağlanması. Kitap,  kargo, mektup, gazete dergi gibi süreli ve süresiz yayın ve haberleşme araçlarının verilmesi. Hapishanede yaşadıkları ihlallere karşı başvurabilecekleri bir muhatabın bulunmasıdır."

Tutsakların taleplerinin ulusal  mevzuatlar ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmış haklar olduğunu söyleyen Ucakan, "Devlet ve devletin tüm ilgili birimlerinin eşit ve ayrım olmaksızın bu hakları yerine getirme sorumluluğu vardır. Hak ihlallerine karşı daha önce defalarca mahpuslar tarafından, avukatlar, milletvekilleri, mahpusların aileleri aracılığı ile devletin ilgili kurumlarına başvurularda bulunulmuşsa da başvuruların tamamı yanıtsız bırakılmıştır. Hapishanede yaşanan tüm ihlallerden başta Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi idaresi, Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı sorumludur. Bu sebeple tüm sorumluları görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Basın açıklaması "Biji berxwedana zindanan" ve "Direne direne kazanacağınız" sloganlarıyla son buldu.

Açıklamanın ardından ÖHD’li avukatlar Vedat Ece ve Eda Önal müvekkilleri ve cezaevi idaresi ile görüşmek için cezaevine gitti.