Temelli: Kürt halkının ölüleri de hedef alınıyor

Yeşil Sol Parti Milletvekili Sezai Temelli, Kürt halkının cenazelerine dönük işkenceye karşı Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na dilekçe verdi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Muş Milletvekili Sezai Temelli, cenazelere yapılan işkence ve gömülme hakkının engellenmesine ilişkin Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na dilekçe verdi.

Dilekçede şu ifadeler de yer aldı: “Siirt’te 2020 yılında yapılan hava saldırısında yaşamını yitiren Yılmaz Uzun’un cenazesi 3 yılın ardından 1 Eylül’de bir kutu içerisinde ailesine teslim edildi. Cenazenin teşhisi için 2020 yılında kan örneği verilmesine ve sonuçları çıkmasına rağmen aileye bilgi verilmemiş, Uzun’un cenazesi Kimsesizler Mezarlığı’na defnedilmiştir.
(...)
Daha önce de Dersim’de yaşamını yitiren Agit İpek ile Sur'da yaşamını yitiren Hakan Arslan’ın cenazeleri ailelerine benzer şekillerde teslim edilmiş ve cenaze namazı kılınması yasaklanmıştır. Daha birkaç gün önce Erzincan L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde yaşamını yitiren hasta tutsak Şakir Turan’ın cenazesine yönelik aynı uygulama ve engellemeler tekrarlanmıştır. Kürt halkına yönelik şiddet, zulüm ve hak ihlalinin bir benzeri ölülerine de yapılmaktadır. "