TL’nin düşüşü Alman otomotiv sektörünü etkileyecek!

Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesiyle derinleşen Türkiye’deki ekonomik krizin Alman otomotiv sektörünü de etkileyeceği belirtildi.

Türk devletiyle ekonomik ve siyasi alanlarında ciddi ilişkileri bulunan Alman devletinin Dolar ve Euro karşısında eriyen Türk Lirası’nı kurtarmak için girişimlerinde bulunmasının bir nedeni daha ortaya çıktı. Son yıllarda Türkiye piyasasına açılan ve bu yüzden üretimini artına Alman otomotiv devlerinin Türkiye’deki krizden dolayı bu ülkede ciddi şekilde satışlarının duracağı belirtiliyor.

2018 yılının başından bu yana geçen 8 ayın aksine 2010 yılından bu yana Türkiye’de Alman marka araçların satışı her geçen yıl artarak devam etmişti. 2010’da 510 bin Alman üretimi araç satılırken, bu rakam 2017’de 723 bine çıkmıştı. 2018’in ilk 6 ayında ise bu rakamın 276 binde kalması Alman otomotiv sektöründe endişelere yol açtı.

SATIŞLARDA YÜZDE 37 DÜŞÜŞ VAR!

2017’nin ilk 6 ayı bu yılın ilk 6 ayı ile karşılaştırıldığında Türkiye’de Alman araçlarının satışlarında yüzde 37,7 civarında bir düşüşün olduğu belirtiliyor. Duisburg Üniversitesi’ne bağlı Araç Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre 2018 yılı boyunca satışlardaki düşüş devam edecek.

Bu yılın başında Türkiye’deki pazar için üretilen 550 bin adet Alman marka aracın elde kalacağı, 2019’de ise bu rakamın 450 bin olacağı ifade edildi. En fazla zarar gören otomotiv devinin ise Volkswagen olacağı belirtiliyor. Türkiye’deki satışları geçtiğimiz yılın verilerine göre yüzde 19 civarında düşen ve zaten dünya çapında dizel araçlardaki egzoz skandalı yüzünden satışları azalan Volkswagen’in TL krizinden de ciddi şekilde etkileneceğine dikkat çekiliyor.

MAAS: YARDIM GÜNDEMİMİZDE YOK

Bu arada Çarşamba ve Perşembe günleri Türkiye’ye resmi ziyaretlerde bulunacak Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, gündeminde ekonomik yardımın olmadığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde özellikle Maas’ın üyesi olduğu Sosyal Demokrat Parti (SPD)’in Genel Başkanı Andrea Nahles, Almanya’nın Türkiye'ye yardım edebileceğini ima eden sözler sarf etmişti.

Ancak Pazar günleri yayınlanan “Bild am Sonntag” gazetesine verdiği röportajda Türkiye’deki temaslarda ekonomik yardım yerine “Ankara ile ilişkilerin normalleşmesi” konusunun gündeme geleceğini söyledi.

Türkiye’de hala 7 Alman vatandaşının cezaevinde olduğuna dikkat çeken Maas “Bu insanlar herhangi bir yıla yakındır tutuklu olmalarına rağmen hala haklarında bir iddianame hazırlanmış değil. Bu kabul edilemez bir durum ve derhal son bulmalı” diye konuştu.