TMMOB’dan kayyuma: Kentin sahibi değil, hırsız, rantçı ve talancısınız

TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu, gaspçı kayyum Münir Karaoğlu’nun “Bu kentin sahibi var” diyerek ortaya attığı iddialara yanıt vererek, Karaoğlu’nun Amed’in sahibi değil, hırsız, rantçı ve talancı olduğu tepkisinde bulundu.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Amed İl Koordinasyon Kurulu (İKK), kayyumların yaptığı yağmaya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Açıklama Mimarlar Odası binasında yapıldı. "Bu kent sahipsiz değildir" pankartının açıldığı açıklama sırasında Ankara tarafından gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Münir Karaloğlu’nun iddialarına da yanıt verdi.

TMMOB Amed İKK Sekreteri Doğan Hatun, Karaoğlu’nun "Bu şehrin sahibi var" şeklindeki sözü ve suçlamalarını hatırlatarak “çirkin” dedi.

NEDEN KÜRT DÜŞMANI DEVLET BAHÇELİ İSMİ?

TMMOB'un gücünü örgütlülüğü ve halktan aldığının altını çizen Hatun, "Bizi kendi çalışanlarınızla karıştırmayın" diye ekledi.

TMMOB'un Kırklar Dağı üzerinden hedef almasına tepki gösteren Hatun şöyle konuştu: "Geçmişten bugüne Kırklar Dağı için söz söyleyen ve en pirüpak olan tek kurum biziz. O zaman sözümüzü net söyledik ve size de söylüyoruz. Sizden önceki kayyım Kırklar Dağı'nı yıktı ve oraya yeni rant alanları kurdu. Hukuksal süreç başlattık ve o davayı kazandık. Sizin de yapmanız gereken o yapıyı yıktırmaktı. Fakat siz bundan kaçtınız. Üstüne oraya bir hatıra ormanı yapacakmışsınız. Adını da 'Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı' koyacakmışsınız. Neden Amed gibi bir yerde Devlet Bahçeli? Bahçeli Kürtlere karşı konuşan biri. Kürt düşmanı biri. Kamuoyuna, Kürt toplumuna karşı suç işliyorsunuz. Diyarbakır halkına karşı onlarca emek vermiş ve halkı temsil eden yüzlerce yazar ve sanatçı varken neden Devlet Bahçeli?"

KENTİN SAHİBİ DDEĞİL, EVLERİNİ BAŞINA YIKANLARSINIZ

"Bir buçuk yıldır bu şehirde görev yapıyorsunuz ama ağzınızdan yıkımdan başka bir şey çıkmıyor. Bu mu kamu yararı? Gecekonduda yaşayan insanlara mı gücünüz yetiyor?” diye soran Hatun,  “Siz bizi yanlış anlamışsınız Sayın Vali. Bu kentin sahibi olamazsınız, atanmış bir memursunuz. Bu kentin sahiplerinin evlerini başına yıkanlarsınız. Yanlış anlayacağınızı bilseydik tane tane anlatırdık" şeklinde konuştu.  

HIRSIZLIĞINIZA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Hatun, gaspçı kayyumun "huzur getirdik" sözünü de hatırlatarak, şunları ifade etti: "Bu kentte çatışmalar yaşandı. Siz orada bile ve isteye yıkım yaptınız. Sur'u bilerek yıktınız. Ama Sur, bütün bombalara ve tanklara karşı binlerce yıldır ayakta. Bizler de Amed halkı olarak gücümüzü Amed'in Surlarından alıyoruz. Bize iftira atamazsınız. İftiraya önce Sayıştay raporlarından açıklayın. Biz kimsenin ağa babalarıyla hareket etmeyiz. Talanlarınıza, ağalığınıza, hırsızlığına boyun eğmeyeceğiz."

İHALE VE RANTLAR

Mimarlar Odası Amed Şubesi Eşbaşkanı Ferit Kahraman ise 28 Aralık 2021'de yaptıkları suç duyurusunu hatırlattı.

Kahraman, "Suç işlendiğini belgeleriyle açıklıyoruz. Açıklamalar ve baskılarla, halkı ve kurumları manipüle ederek hakikatlerin üzerinin örtülemeyeceği aşikardır" diye konuştu.

Kahraman, “Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Kayyımı, tehdit, iftira ve söylemleriyle suç duyurusunda bulunduğumuz kaçak yapı sahibi kişileri ve bunlara izin veren tüm yetkilileri sahiplenmiştir" diye konuştu.

Kayyumun açıklamaları ile suç ortaklığı yaptığını belirten Kahraman, "Bunun sonucunda da kentte daha çok rant ve yolsuzluğun önünün açılacağı kaygısını güçlendirmiştir” dedi.

Kahraman şöyle devam etti: “Yaşadığımız, havasından ve suyundan beslendiğimiz bu kentin sağlıklı, insani şartlarda bir yaşam alanı olması için zarar veren her türlü kaçak yapı ve ranta da karşı çıkacağız. TMMOB bileşenlerine karşı devlet gücünü arkasına alarak tehdit ve iftiralarla basın açıklamamızı ve kaçak yapılara karşı suç duyurumuzu gölgelemeye çalışanların halk nezdinde bir karşılığı olmadığı görülmektedir. Bu kent, binlerce yıllık, onlarca medeniyetin izlerini taşıyan surları 'hava almıyor' diye top atışlarıyla yıkmaya çalışan valileri de gördü, oturduğu kayyımlık koltuğunun imkanlarını kullanarak makam odasında kendisine şatafatlı banyolar kuranları da halkın parasını ihale ve rantlarla yandaşlarına peşkeş çekenleri de..."

 

HUKUKSUZ VE HAKSIZ KAZANÇLARA KARŞI DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Kahraman, TMMOB’nin tüm çabalarına rağmen Kırklar Dağı'ndaki yapılaşmaya sessiz kalındığını sözlerine eklerken "O dönemin raporları ve devlet yetkililerinin hangi görüşü savunduğu şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanmalıdır” çağrısında bulundu.

“Bunun sonucunda bu fiiliyatın sorumlularının kim olduğu görülecektir” diyen Kahraman şöyle noktaladı: “Bu kentte yaşayan her bir canlıyı, Dicle Kaplumbağasını, Hevsel’de Dicle Güzeli Kelebeğini, Sur sokaklarında oynayan çocukları, kadınları, sokak hayvanlarını ve bu kentte yaşayan her bir bireyi bu kentin sahibi görüyoruz. Bu kentte yapılmış ve yapılacak tüm hukuksuz ve haksız kazançlara, kaçak yapılaşmaya, rantlara ve yolsuzluklara dair dün olduğu gibi bugün de aynı kararlılıkla karşı durmaya devam edeceğiz."