Türk devleti NATO'yu takmadı!

Türk devleti NATO misyonunu takmayarak önümüzdeki Pazartesi günü için planlanan Alman vekillerin ziyaretini engelledi.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Alman milletvekillerinin Konya'daki AWACS uçakları için görevli olan askerlerini ziyaret etmesi için buradaki uçaklara NATO bayrakları asılmıştı. Ancak Türk devleti NATO misyonunu takmayarak önümüzdeki Pazartesi günü için planlanan Alman vekillerin ziyaretini engelledi.

Federal Savunma Komisyonu üyesi bir grup parlamenterin İncirlik üssünde bulunan Alman birliklerini ziyaret etme isteğinin Ankara tarafından birkaç kez red edilmesi ardından Merkel hükümeti buradaki askerlerini geri çekme kararı almıştı. İncirlik'te DAİŞ çeteleri ile mücadele koalisyonu çerçevesinde, Tornada keşif uçakları için görevli Alman askerler aşamalı şekilde Ürdün'e gönderiliyor.

İncirlik'ten sonra Alman ordusuna ait AWACS uçakları için de benzer bir gidişat yolda. Geçtiğimiz Mayıs ayında Almanya'nın Konya'daki askerlerini istediği zaman, Ankara'dan izin almadan ziyaret edebilmesi için NATO'nun önerisiyle Konya'daki AWACS uçaklarının NATO bayraklı olmasına karar verilmişti.

Erdoğan rejimi bu şekilde Alman milletvekillerinin Konya'ya gidebilmelerine yeşil ışık yakabileceğini söylemişti. Ancak Türk devleti üyesi olduğu NATO'ya verdiği sözü tutmadı ve önümüzdeki Pazartesi günü için planlanan Alman milletvekillerinin ziyaretini son anda engelledi.

Böylelikle NATO üssü olan Konya'da da bir başka NATO üyesi Almanya'nın askerlerini ziyaret etme hakkı Ankara tarafından red edilmesi Ankara-Berlin-Brüksel hattında yeni bir kriz patlak verdi. Brüksel'de bulunan NATO merkezi Ankara'nın Alman vekillere yeni bir ziyaret tarihi vermesi için harekete geçerken, Alman muhalefet ve hükümet partileri üyesi vekiller ise Konya'daki askerlerin de geri çekilmesini talep ediyorlar.

NATO GENEL SEKRETERİ ÇÖZÜM İÇİN DEVREDE!

Alman basınına sızan bilgilere göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yeni bir "orta yol" bulmak için Almanya ve Türkiye'yi ikna etmeye çalışıyor. Ancak özellikle Merkel hükümetinin ortaklarından sosyal demokratlar ve Sol Parti Konya'daki askerlerin derhal geri çekilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Sosyal Demokratlar Partisi Grup Başkanı Thomas Oppermann "Askerleri ziyaret hakkı milletvekillere verilmediği sürece bu askerler Konya'da kalmamalı" diye konuşurken, başbakan Merkel'in partisi CDU ise krize temkinli yaklaşıyor. Türkiye'nin Konya ziyaretini engellemesini Erdoğan'ın karşı hamlesi olarak değerlendirerek "oyuna gelmemeliyiz" imasından bulunuyorlar.

Geçtiğimiz hafta G20 zirvesi için Hamburg kentine gelen Türk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da mitingler yapması Merkel hükümeti tarafından engellenmişti. Ardından AKP'li bakanların 15 Temmuz etkinlerine izin verilmemişti. Ankara'nın Konya ziyaretini engellemesinin de Erdoğan rejiminin intikamı olarak yorumlanıyor.

KONYA'DAKİ UÇAKLAR ALMANYA'NIN DEĞİL!

Ancak Konya üssünde bulunan AWACS uçakları Alman ordusuna ait değil. Uçaklar NATO bayrakları. Sadece uçaklarda görev yapan askerler Alman askeri. Haber sitesi Spiegel Online'nın haberine göre bu üste sayıları 10 ile 20 arasında değişen Alman askeri görevli, uçaklar ise NATO'nun Almanya'da bulunan Geilenkirchen kasabasındaki üsse bağlı.

Alman askerlerinin Konya'dan çekilmesi halinde NATO'nun bölgeyi koruma misyonunu tehlikeye gireceği belirtiliyor. Zira AWACS uçakları 400 kilometre menzile kadar mevcut uçakları tespit edebilme özelliğiyle NATO'nun en önemli savunma mekanizması.

Haziran 2016'da Alman Federal Meclisi'nin 1915 yılındaki Ermeni katliamını oy çokluğuyla "soykırım" olarak kabul etmesinden başta Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk yetkililer "O karara onay vekilleri ülkemize sokmayacağız" diyerek Alman vekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesini engellemeye başlamıştı.