Türkdoğan: Tecrit savaşta ısrardır

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin savaşta ısrar etmek anlamına geldiğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin tüm Türkiye’ye yayıldığına dikkat çekti.

Öcalan üzerinde sürdürülen tecridi ANF'ye değerlendiren İHD Genel Başkanı Türkdoğan, “Abdullah Öcalan’ın durumuna itiraz etmezseniz hükümet tarafından uygulanan diğer hukuksuzluklara da itiraz edemez noktaya gelirsiniz" dedi. Türkdoğan, bu tecritle sadece Kürtlerin değil, tüm Türkiye haklarının cezalandırıldığını vurguladı. Öcalan’ın devam eden kör savaşı durdurabilecek ve yeniden barışı sürecini başlatabilecek tek lider olduğuna dikkat çeken Türkdoğan, şunun altını çizdi: “Öcalan’ı tecrit etmek savaşta ısrar etmektir.”

HÜKÜMET SUÇ İŞLİYOR

Türkdoğan, Türkiye’de şu anda Öcalan ile ilgili ciddi bir kanun dışılık olduğunu kaydederek, İnfaz Kanunu'nun tanıdığı haklarından da mahrum edildiğini belirtti. Türkdoğan, "Bu çok ciddi bir ihlaldir ve dünyada başka bir örneği de yoktur” diye konuştu. Bu tecridin bir hükümet politikası olduğuna işaret eden Türkdoğan, İmralı’ya bilinçli bir şekilde tecrit uygulayan hükümetin çok büyük bir suç işlediğini vurguladı.

İMRALI'DAN TÜRKİYE’YE YAYILDI

Öcalan’a uygulanan tecridin tüm Türkiye'ye yayıldığını vurgulayan Türkdoğan, şunları söyledi: "Abdullah Öcalan gibi Kürt halkı bakımında çok önemli bir şahsiyete bu kadar keyfi bir muamele yaparsanız demek ki her istediğinizi yapabilirsiniz. Nitekim de öyle oldu. Özellikle OHAL ilan edildikten sonra gelinen süreçte İmralı’daki tecrit tüm Türkiye’ye yayılmış durumda. Bu ülkede kentler yakıldı, yıkıldı, seçilmiş Kürt belediye başkanları görevden alındı, belediyelere el kondu, seçilmiş milletvekilleri, HDP ve DBP’nin bütün yöneticileri şu anda hapiste. Gazeteciler içerde.”

BU KEYFİYETE SESSİZ KALINMAMALI

Bir keyfiyete susulduğu zaman gerisinin geldiğini ifade eden Türkdoğan, şöyle devam etti: “Siz bir kişiye yapılan keyfiyete göz yumarsanız, bunun üzerine gitmeseniz bu keyfiyet tüm Türkiye’ye yayılır. Abdullah Öcalan’ın durumuna itiraz etmeseniz hükümet tarafından uygulanan diğer hukuksuzluklara da itiraz edemez noktaya gelirsiniz. Burada sadece Kürtler değil, tüm Türkiye hakları cezalandırılıyor. Öcalan'a uygulanan keyfiyet herkes tarafından kınanmalıdır."

DURDURABİLECEK TEK LİDERDİR

"Bundan birkaç yıl önce bu ülkeyi yöneten Erdoğan ve ekibi Abdullah Öcalan ile görüşüyorlardı. Abdullah Öcalan’ın bildirisini okudular. Ne oldu ki siz bugün onun ailesiyle ve avukatlarıyla görüşmesine bile engel oluyorsunuz?” diye soran Türkdoğan, Kürt meselesini bu şekilde çözmenin mümkün olmadığını söyledi. Öcalan üzerindeki tecridin Türkiye’ye çok şey kaybettirdiğini; şu anda çok fazla insanın hayatını kaybettiği, kimsenin kimseyi yenemediği kör bir savaş halinin sürdürüldüğünü ifade eden Türkdoğan, şunları dile getirdi: “Siyasi kurumların görevi siyasi meselelere çözüm bulmaktır. Kürt sorunu büyük bir siyasi meseledir. Bu anlamda Abdullah Öcalan çok önemli bir kişiliktir. Devam eden bu anlamsız kör savaşı durdurabilecek ve yeniden bir barış sürecini başlatabilecek tek lider de Abdullah Öcalan’dır.

ÖCALAN'IN SÖYLEDİKLERİ ÇIKTI

Bakın (2014-2015) yılları arasında yapılan ve kamuoyuna yansıyan görüşme notlarında Öcalan’ın Ortadoğu’nun geleceği konusunda söylediği her şey doğru çıktı. Bu kadar öngörülü ve aynı zamanda Türkiye’nin birliği içerisinde barıştan yana olan bir insanı siz nasıl tecrit altına alırsınız? Eğer gerçekten bölünmek istemiyorlarsa gidecekler Abdullah Öcalan ile müzakere edecekler ve böylece bu korkularından da kurtulacaklar. Bunun ilk öncelikli adımı da tecridi kaldırmaktır.”