Türk devletinin kullandığı kimyasal silahların görüntüleri

İşgalci Türk devletinin gerillaya karşı kullandığı kimyasal silahlara ilişkin yeni kanıtlara ulaşıldı.

Görüntülerde gaz maskeli bir gerilla, siyah ve beyaz tozdan oluşan kimyasal bileşimleri göstererek, “Kimyasal silahlar kullanıyorlar. Çok ağır bir kokusu var” diyor.

HPG Basın İrtibat Merkezi’nin 14 Haziran 2022 tarihli açıklamasına göre Türk devleti Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırısı başlattığı 14 Nisan’dan bu yana iki ay içerisinde en az 779 kez kimyasal silahla saldırı düzenledi. Bu da ortalama her gün 13 kez kimyasal silah kullandığı anlamına geliyor. Kimyasal silahlı saldırılar sonraki günlerde de devam etti.

Türk devletinin kimyasal saldırılarına ilişkin çok sayıda belge ve tanıklığa rağmen uluslararası alanda herhangi bir tepki gelmedi.

ANF’ye ulaşan görüntüler, Şehîd Şahin tepesindeki Şehîd Berxwedan mevzisinde kimyasal silahlar kullanıldığını bir kez daha kanıtladı.

TÜNELDEKİ KİMYASAL SİLAH KANITLARI

Görüntülerde gaz maskeli bir gerilla, siyah ve beyaz tozdan oluşan kimyasal bileşimleri göstererek, “Kimyasal silahlar kullanıyorlar. Çok ağır bir kokusu var” diyor.

Bu gazların doğrudan nefes yollarına saldırarak nefessiz bıraktığını ifade eden gerilla, gazın atıldığı tünelde kararan duvarları göstererek, “Çok belirgin” diye ekliyor.

Daha sonra telsizlerden bir ses duyuluyor: “Bugün bize karşı savaşan Türk ordusu değil, kimyasal silahlar ve NATO tekniğidir.”

Türk devlet güçlerinin radar sistemlerine karşı da kendilerini korumaya çalıştığına işaret eden gerilla, bombardımanlarda kimyasal silahların kullanıldığını söylüyor.

Tünellere giren kimyasal gazların etkisinin sürdüğünü anlatan gerilla, bu nedenle bu tünellere gaz maskesi olmadan girilemediğini kaydediyor.

KADIN GERİLLALAR SAÇLARINI KESTİ

Telsizdeki ses, buna karşı kuşkusuz tedbirlerinin olduğunu ancak her gün kıyafet değiştirecek imkanları olmadığı için özellikle kadın gerillaların tümünün saçlarını kestiğini belirtiyor.

Kimyasal silahla hedef alınan Şehîd Berxwedan mevzisindeki tünellerindeki durumu gösteren gerilla ise, son olarak biber gazı ile birlikte sarı renkli bir kimyasal gazın daha kullanıldığını söylüyor.

Dar koridorlardan tünel içerisinde ilerleyerek kimyasalın bıraktığı izleri göstermeye devam eden gerilla, “Rüzgar estiğinde toz şeklindeki bu gazların yeniden havaya karışarak etkin hale geldiğini” ifade ediyor.

Bir noktada rengi sarıya dönen küçük su birikintisini de gösteren gerilla, “Bugün böyle oldu” diyor. Gaz maskeli gerilla, sarı renkli kimyasal gazın kokusunun olmadığını ve insanda bitkinliğe neden olduğunu sözlerine ekliyor.

Jeneratörün olduğu yerde sarı renkli tozların biriktiği görüntülere yansıyor.

PKK’DEN KİMYASAL AÇIKLAMALARI

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, 21 Haziran’da Medya Haber televizyonunda yayınlanan söyleşisinde, “Şimdi kimyasal silahı bu kadar kullanan bir rejim var. Çıt yok. Üstelik bu rejime sonuna kadar destek var. Savaş suçu işleniyor. Örneğin Tepê Sor'dan çıkan arkadaşların anlatımına göre; büyük olasılıkla taktik nükleer silah saldırısı” dedi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi ve Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanı Murat Karayılan, 16 Haziran’daki bir açıklamasında gerillalara seslenirken, Türk devletinin kimyasal silahlara daha fazla ağırlık vereceği konusunda uyardı.

Karayılan, 31 Mayıs’ta ANF’ye verdiği röportajda da kimyasal silah kullanımına ilişkin şu bilgileri vermişti:

“Bu savaşta en çok kimyasal kullanılıyor. Şu an ağırlık verdikleri şey budur. Mesela kullandıkları kimyasalın 7 çeşidini arkadaşlar tespit etmişler. Arkadaşlar nasıl tespit ediyorlar? Renk ile. Örneğin ilk olanın rengi siyahtır, zift gibidir. Tonu öyledir. Diğeri sarıdır, sarı renklidir. Öylesi bir gazdır. Üçüncüsü gümüş renktedir. Gümüş rengini veriyor. Dördüncüsü yeşil renktedir ve kokusuzdur. Kokusu yoktur. Bazılarının kokusu vardır ama bunun kokusu yoktur. Bir diğerinin rengi kahverengidir. Başkasının rengi kırmızıdır. Sabun suyu kokusu gibidir. Elbiselerin yıkandığı suyun kokusu geliyor. Sonuncusunun rengi de beyazdır. Yani biz ancak renklerle izah edebiliriz. Yani görülüyor ki bize karşı çeşit çeşit kimyasal gazlar kullanılıyor. Bununla sonuç almak istiyor. Onlar şu an ağırlığı kimyasala vermiş, kimyasal ile sonuca gitmek istiyor. Bu nedenle kamuoyu, halkımız, insan hakları savunucuları, kimyasal silahlara karşı olanlar bunu dikkate almalıdır. Ona göre üzerinde durmalıdırlar. Yani bu kalleş bir düşmandır, yani kimyasal ile sonuca ulaşmak istiyor. On binlerce askeri var, o kadar da hava ve kara gücü var ama yine o irade onda yok; kimyasal ile sonuç almak istiyor. Yani savaşın durumu biraz öyledir.”

 

https://anfturkce.com/kurdIstan/gerillanin-icine-cekmesi-icin-guzel-kokulu-gaz-kullandilar-ii-165252