Tutsak ailelerinin eylemleri sürüyor: İmralı tecridi kaldırılsın

Amed, Van ve İzmir'de tutsak ailelerinin Adalet Nöbeti sürüyor. Nöbetlerde "Adalet herkese lazım" mesajı verildi, İmralı tecridinin kaldırılması istendi.

Hasta ve infazı yakılan tutsaklar için Amed Barosu'nda başlatılan Adalet Nöbeti 98’inci gününde devam etti. Ağır hasta tutsaklar arasında yer alan Civan Boltan'ın annesi Nazime Boltan, adaletin herkese lazım olduğunu söyledi. Adalet için Ankara’ya gittiklerini anımsatan Boltan, "Bugüne kadar adalet gelmedi. Çünkü biz Kürdüz, bizi ne görmek istiyorlar ne de duymak istiyorlar. Onlar için adalet bir şey ifade etmiyor. Çocuklarımızın cenazeleri çıkmasın diye burada olacağız” dedi.

Hasta tutsak yakını Herdem Merwanî ise tutsakların 21 Şubat Dünya Anadil Günü'nü kutladı.

VAN

Ailelerin Van Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti de 71’inci gününe girdi. Bugünkü eylemi, Van T Tipi Cezaevi'ndeki İbrahim Alkan’ın eşi Dilşah Alkan ve Van F Tipi Cezaevi'ndeki Botan Timur’un babası Kazım Timur sürdürürken, aileleri Hakların Demokratik Partisi (HDP) Çatak İlçe Örgütü yöneticileri ziyaret etti.

HDP Çatak İlçe Yöneticisi Nezir İldeniz, 40 yıldır Kürt halkı üzerinde devam eden inkâr, imha politikalarına dikkat çekerek, bu politikaların Kürt halkını yıldırmadığını dile getirdi. Ailelerin taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğini söyleyen İldeniz, “Ailelerin talebi bizim de talebimizdir. Tutsakların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini düşünüyoruz. İnanıyoruz ki annelerin onurlu mücadelesi amacına ulaşacaktır” ifadelerini kullandı.

İZMİR

Tutsak ailelerinin İzmir Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti 7’nci gününde sürüyor. Tutsak anneleri, baro önünde başlattığı eylemi bugün baro binasının içinde devam ettirdi. Eyleme HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz’in annesi Fehime Poyraz da katıldı.

Tutsak yakınlarını Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir İl Meclisi üyeleri de ziyaret etti.

Fehime Poyraz, oğlu Süleyman Poyraz’ın infazının yakıldığını ifade ederek, bundan sonra kendisinin de nöbette yer alacağını söyledi. Poyraz, “Aysel Tuğluk ve binlerce hasta tutuklunun dışarıda olmasını istiyoruz. Cezaevinde tedavi olamıyorlar, kötü oluyorlar. Biz cezaevinden cenazeler çıksın istemiyoruz” dedi.

Adalet nöbeti eylemcilerinden Hanife Gümüş, oğlunun 25 yıldır cezaevinde olduğunu söyleyerek, "Tutsakların cenazesi gelmesin. Çocuklarımızın hapishaneden çıkması için eyleme destek verilsin. Özellikle yaşlı tutuklular zor durumda. Kendilerine bakacak durumda değiller. Ama tek kişilik hücrede kalıyorlar" ifadelerini kullandı.

Tecridin son bulmasını isteyen Hanım Sever, çocukları için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi. Kronik akciğer hastası oğlu Medet Sever’in ameliyat olduğunu, ancak ilaç tedavisinin aksatıldığını kaydeden Sever, “İmralı Cezaevinde yaşanan tecrit son bulsun" diye konuştu.

Barış Annesi Medine Kaymaz ise  "Tutukluların ne suçu var? Kürt olmak mı? Milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız tutuklu. Devlet bu mudur? Hırsızlara, katillere tecavüzcülere ses çıkarmıyorlar ama siyasi düşünceyi suç görüyorlar" dedi.

HDK üyesi Ertuğrul Barka, hasta tutsak Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine yapılanlara işaret etti.

HDK İzmir Meclisi Eş Sözcüsü Mehmet Sabri Gül de "Adalet Nöbeti eylemleri kutsaldır ve devrimcidir. Bizim de bu devrimci eyleme karşı destek vermemiz lazım. Dört parçada yaşayan Kürtlerin ana dil hakkını destekliyor ve günlerini kutluyoruz” diye belirtti.