Tutsak anneleri Çağlayan’da gözaltına alındı

Cezaevlerindeki hak ihlallerine ve hasta tutsaklarının durumuna dikkat çekmek için Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapmak isteyen 3 tutsak annesi kelepçelenerek gözaltına alındı.

Cezaevlerinin ölüm evlerine dönüşmemesi için haftalardır İstanbul’un değişik noktalarında açıklama yapmak isteyen tutsak anneleri yine polis tarafından gözaltına alındı. Çağlayan Adliyesi Meydanı'na HDP milletvekilleri Dilşat Canbaz Kaya ve Oya Ersoy eşliğinde yürüyen annelerden Fince Akman, dün çocuğunu cezaevinde ziyaret ettiğini ve durumun iyi olmadığını aktararak, bu nedenle adalet nöbeti tutmaya geldiklerini söyledi. Açıklaması yarıda kesilen Akman ve beraberindeki iki anne, kaymakam yasağı gerekçe gösterilerek polis tarafından abluka altına alındı.

Basın alandan zorla uzaklaştırılırken, zafer işareti yapıp, “Bijî berxwedana zindana” sloganını atan anneler, kelepçelenerek gözaltına alındı.

 Gözaltı sonrası açıklama yapan HDP milletvekilleri Dilşat Canbaz Kaya ve Oya Ersoy yaşanan hukuksuzluğa tepki gösterdi. Ersoy, adalet tutmak isteyen annelerin yine polis tarafından engellenerek gözaltına alındığını hatırlattı. Sözün bittiği yerde olunduğunu vurgulayan Ersoy, şunları kaydetti: “Şu anda Kağıthane Kaymakam İlçe Emniyeti’ne götürülecekler. Bu gözaltı işleminin hukuksuz olduğunu söylemekten bıktık ama bu ihlali yapmaktan maalesef iktidar bıkmadı. Anneler sadece çocuklarının sağlıklı bir şekilde cezaevlerinde ihlallerden korunmasını istiyorlar ve bu taleplerini dile getirmek için her cuma günü buradalar. Tek talepleri var; çocuklarının can güvenliği. Bu eylemin hukuka aykırı olmadığını herkes ve bizzat ihlal sahipleri de biliyor. Ama maalesef anneleri her hafta gözaltına almaktan imtina etmiyorlar. Biz buradayız ve yine her hafta burada olacağız ve cezaevlerinin birer ölüm evine gelmemesi için biz buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz.”

HDP Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya ise "Annelerin ne için burada olduklarını artık hepimiz biliyoruz. 550 üzerinde ağır hasta tutsak var hapishanelerde ve artık şüpheli adı altında insanlar katlediliyor. Ailelerin tek talepleri hasta tutsakların serbest bırakılması ve orada ölümlerin olmaması. Bunu Adalet Bakanı’na da söylüyoruz ve söylemeye de devam edeceğiz” dedi.