Tutsak yakınları: İmralı yolu açılsın

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözümü için 4 kentte "Özgürlüğe ses ver" eylemini sürdüren tutsak yakınları, "İmralı'nın yolunu açın" çağrısı yaptı.

'ÖZGÜRLÜĞE SES VER' EYLEMLERİ

Tutsak yakınlarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılarak fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorunun çözümü talebiyle başlattığı "Özgürlüğe ses ver" eylemi sürüyor.

Tutsak yakınları bugün de İzmir, Adana, Mersin ve Amed’de bulunan zindanlar önünde bir araya geldi. 

İZMİR 

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) ve tutsak yakınları, eylem kapsamında Buca'da bulunan Kırıklar Cezaevi önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kurum temsilcisi ve tutuksak yakının katıldığı açıklamada, "Adalet için tecridi kıralım. Toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı açıldı.  "Tecride hayır" önlüklerinin giyildiği açıklamada, eylemciler sık sık "Tecride hayır",  "Bijî berxwedana zindanan", "Jin jiyan azadî" sloganlarını attı. 

Tutsak yakını Medine Kaymaz, hapishanelerde yaşanan baskı, zulüm ve tecrit politikasına karşı eylemde olduklarını, bu baskıları kabul etmediklerini söyledi. İmralı soykırım sistemine işaret eden Medine Kaymaz, tecrit kaldırılmadığı sürece ülkeye barış, demokrasi ve adalet gelmeyeceğini ifade etti. Medine Kaymaz, "Sadece Kürt halkı ve tutuklu olan çocuklarımız için mücadele etmiyoruz. Bütün halkların barış, kardeşlik ve demokrasi ortamında yaşaması için mücadele ediyoruz" dedi. 

Medine Kaymaz, "Tüm bu koşulların oluşması için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılsın. İmralı yolu açılsın. Barış ortamı sağlansın. İmralı kapıları açılana kadar mücadelemiz sürecek" diye konuştu.

Açıklama ardından oturma eylemi gerçekleştirildi.

ADANA

Tutsak yakınları Kürkçüler Kampüs Cezaevi civarında bir araya gelerek açıklama yaptı. Polis ablukasında gerçekleştirilen açıklamaya Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti),  Adana Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri ve üyeleri katıldı. 

"Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı açan ve "Bijî berxwedana zindana", "Tecride hayır, barış hemen şimdi", “Baskılar bizi yıldıramaz” ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganlarıyla yürüyen tutsak yakınlarının cezaevi önüne gidişlerine izin verilmemesi üzerine polis ablukasında açıklama yapıldı. 

DEM Parti Seyhan İl Eşbaşkanı Şefik Özbey, İmralı Hapishanesi başta olmak üzere tüm hapishanelerde kötü muamele ve antidemokratik uygulamaların devam ettiğini dile getirdi. İmralı tecrit sisteminin anayasa ihlali ve suç olduğunu ifade eden Özbey, İmralı tecridinin bir an önce kaldırılmasını istedi. Özbey devamla, "İmha, inkar ve asimilasyonla bu sorun çözülmüyor. Kürt halkının kültürünü, dili, halaylarını, gelenek ve göreneklerini yasaklayamazsınız. Kürtler bunu kabul etmez. İktidara bir kez daha sesleniyoruz: Tecridi derhal kaldırın. Bugüne kadar uyguladığınız güvenlik politikalarınız iflas etmiştir. Dolayısıyla Sayın Abdullah Öcalan'a yaklaşım aynı zamanda siyasete de hukuka da toplumsal kesimlere de yaklaşımdır" diye konuştu. 

Açıklama, erbane eşliğinde şarkıların söylendiği oturma eyleminin ardından sonlandırıldı. 

MERSİN

Mersin'de tutsak yakınları, Tarsus Kampüs Cezaevi önünde oturma eylemi yaptı. Eylemlerinin 15'inci haftasında Kürtçe ve Türkçe "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlükler giyen tutsak yakınları, sık sık "Jin jiyan azadî", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları attı. Eylemciler, İmralı tecridinin bir an önce kaldırılıp Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşturulmasını istedi.

AMED

Tutsak yakınları öncülüğünde Amed’de de “Özgürlüğe ses ver” eylemi gerçekleştirildi. Diyarbakır Kampüs Cezaevleri önünde gerçekleşen eyleme, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER),Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Adalet Nöbeti Anneleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Serhat Eren ve il eşbaşkanları ile çok sayıda kişi katıldı.

“Özgürlüğe ses ver” pankartının açıldığı eylemde “Bijî berxwedana zindanan”, “Girtîyên siyasi rumetame ne/ Siyasi tutsaklar onurumuzdur” ve “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıldı. Kitle, zılgıt ve alkışlarla da tecridi protesto etti. 

Bir konuşma yapan hasta tutsak Civan Boltan’ın annesi Nazmiye Boltan, “Herkesin avukatları ve ailesi görüşe gidiyor, Abdullah Öcalan’ın da ailesi ve avukatları gitsin. Abdullah Öcalan ailesi ve avukatları ile görüşmeyene kadar bu eylemlerimiz devam edecek” dedi.

DEM Parti Amed Milletvekili Serhat Eren de uzun zamandır cezaevindeki baskı ve işkenceye karşı ailelerin bir araya gelerek seslerini Adalet Bakanlığı ve uluslararası kurumlara duyurmaya çalıştığını ancak Adalet Bakanlığı’nın bu sesi duymadığını söyledi.  “Cezaevindeki işkenceyi, hasta tutsakların durumunu, infaz yakma gerekçelerini hepimiz iyi biliyoruz” diyen Eren, şunları söyledi: “25 yıldır İmralı işkence merkezinde Abdullah Öcalan üzerindeki gayri insani, gayri hukuki bu uygulamaya bir an önce son verilmelidir. İmralı’daki tecrit daha fazla savaş, açlık yoksulluk demektir. Kürt sorununun demokratik yollarla çözmemek için tecrit uygulanıyor. Tecrit dünyada eşi benzeri olmayan bir şekilde sürdürülüyor. AB, BM Konseyi bunu söylüyor ama içerde Adalet Bakanlığı, AKP- MHP uluslararası hukuk ve kendi hukukuna uymuyor. Savaş politikaları nedeniyle bütün hukuksuzluklar Kürt halkına karşı meşru olarak dayatılıyor.”

Kürt’e dönük baskıların sadece cezaevi ile değil doğasına, diline, kültürüne, hafızasına dönük saldırılarla da devam ettiğinin altını çizen Eren, “Kürt sorunundaki çözüm için, bu işin aktörü Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kaldırın” çağrısında bulundu. 

Açıklama oturma eylemi ve sloganlarla sona erdi.