Van’da 7 kişi tecride karşı açlık grevine başladı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı yürütülen açlık grevleri ile dayanışmak amacıyla Van’da yedi kişi açlık grevine girdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu ilçe binasında bir araya çok sayıda kişi açlık grevi öncesi açıklama yaptı.

Açıklamaya tutsak yakınları, HDP, DBP üyeleri ve kurum temsilcilerin de katıldı.

“Deng bide, tecrîdê bişikîne, bedengî mirin e” (Ses ver, tecridi kır, sessizlik ölümdür) yazılı pankartının asıldığı açıklamada konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, 155 gündür eylemini sürdüren Leyla Güven ve cezaevlerindeki tutsakların durumuna dikkat çekti.

Duyulmayan sese ses vermek için 3 günlük açlık grevi yapacaklarını söyleyen Orhan, “Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz. Tecrit bir insanlık suçudur. Yaşam hakkının ihlalidir. Cezaevlerinde bu tecride ve açlık grevlerine dikkat çekmek için 7 kişi yaşamına son verdi. Ancak hala devlet, yetkililer ve Adalet Bakanlığı yasal adımı atmama konusunda direnmektedir” dedi.

İnsan haklarının hayata geçmesi, kanunların uygulanması, ceza infaz kanunlarının yerine getirilmesini isteyen Orhan, “Tüm toplumu, kesimleri, demokratik güçleri bu sese ses olmaya, bu sesi duyurmaya ve temel yaşam hakkı olan tecridin kaldırılmasına yönelik adımların atılması için bu sesi büyütmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Demokratik bir yaşamın inşasısın ancak tecridin kırılması ile gerçekleşebileceğini altını çizen Orhan, "Tecrit karanlığa, kaosa götürür. Tecrit birlikteliğe vurulan bir kettir” vurgusunda bulundu.

Orhan, “Bu açlık grevlerinin sonlanması için bizlerde buradan tekrar ses olmaya, güç olmaya geldik. Yetkililer bir an önce adım atmalıdır. Kanunlar yerine getirilmeli ve bu insanlık suçuna son verilmelidir” diye ekledi.

Açıklama ardından Güven'in fotoğrafının yer aldığı "Tecrit kalksın Leyla yaşasın" yazılı önlükleri giyen 7 kişi, 3 günlük açlık grevine başladı.