Van’da siyasi tutsaklar için yürüyüş düzenlendi

HDP Van İl Örgütü, siyasi tutsak Zahra Sağlam’ın fedai eylemi ardından kitlesel bir yürüyüş düzenledi.

Almanya’da Uğur Şakar’ın, cezaevlerinde ise Zülküf Güzer, Ayten Beçet ve son olarak bu Pazar günü Zehra Sağlam’ın fedai eylemi ardından Van’da bir yürüyüş düzenlendi.

HDP-DBP Van İl Örgütleri, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, DTK, TJA Aktivistleri, Barış Annelerinin aralarında olduğu çok sayıda kişi eyleme katıldı.

Basın açıklamasını yapan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, “20 yıldır İmralı'da devletin yasaları ve hukuk açıkça çiğnenmektedir” dedi.

Orhan şöyle konuştu: “Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve hukuksuzluğun sona ermesi için DTK Eş Başkanı Leyla Güven 137 gündür, Hewlêr’de Nasır Yağız 125 gündür, Cezaevlerinde ilk grup siyasi tutsaklar 100 gündür, Strasbourg’da ve Galler’deki açlık grevleri 98 gündür, cezaevindeki DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve vekilimiz Selma Irmak 68 gündür, 3 Mart’tan itibaren Dersim Dağ, 8 Mart’tan itibaren de Tayip Temel ve Murat Sarısaç vekillerimiz bedenlerini açlığa yatırmış durumdadır.”

AKP/MHP blokunun kamuoyunun adalet ve hukuk taleplerine kulaklarını kapamaya devam ettiğini belirten Orhan, şunları ekledi:

“Tecrit politikası cezaevlerinde ölümlere neden olmaktadır. Siyasi tutsaklar zulme karış direniyor. İşte bu yüzden Leyla Güven ülke barışa kavuşsun diye açlık grevine girdi, işte bu yüzden Zülküf Gezen ve Ayten Beçet Türkiye halkları tecritten kurtulsun diye yaşamına son verdi. İmralı tecridi kırılırsa, zorbalık ve hukuksuzluk da sonun başlangıcını yaşayacaktır. Amed’den Hewlêr’e, Kandıra’dan Strasbourg’a, zindanların hepsine omuz verme, taleplerini sahiplenme zamanıdır. Hep birlikte tecridi kıralım. Tecridi kırmak amacı ile yaşamına son veren Zülküf Gezen ve Ayten Beçet onurumuzdur. Bizlere miras bıraktıkları demokrasi ve özgürlük mücadelesini yılmadan sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz.”

Açıklamanın ardından kitle, “Bijî berxwedena zindanan”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Bostaniçi seçim bürosunun önünde başlayan yürüyüş, mahalle içinde devam etti.