Yeni çocuk hastalığının sırrı çözülemiyor

Koronavirüs salgınının etkili olduğu Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan ve PIMS adı verilen hastalığa yakalanan çocuk sayısı 230’a yükseldi.

Dünya koronavirüsünün ardından, genelde 5 yaş altı çocukları vuran “Kawasaki” hastalığına benzer belirtilere sahip yeni bir salgınla karşı karşıya. Covid-19 virüsünün salgına dönüştüğü batılı ülkelerde ortaya çıkan hastalığın yayılması uzmanları endişelendiriyor.

Özellikle 5 yaş altı, sıklıkla olmazsa da 9 yaşı altı çocuklarda görülen, ateş, ciltte kızarıklık, şişme, düşük tansiyon ve solunum güçlüğü gibi belirtiler gösteren hastalığa PIMS adı verildi. İngiltere, İspanya, İtalya, İsviçre ve gibi ülkelerin ardından Almanya’da ortaya çıkan bu hastalığa yakalanan çocukların sayısında da artış var.

Merkezi İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC)’ye göre şimdiye kadar Avrupa Birliği üyesi ülkelerde söz konusu hastalığa 230 çocuk yakalandı. Özellikle İtalya ve İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan PIMS’in sırrı ise tam olarak çözülmüş değil.

1960’tan bu yana bilinen “Kawaski” hastalığının semptomlarına ek olarak karın ağrısı ve kusma olarak ortaya çıkan yeni salgına ilişkin araştırmaların sürdürdüğünü bildiren ECDC, hastalığın Covid-19 ile ortaya çıktığına dair güçlü ibarelerin bulunduğunu açıkladı. Hastalığa yakalanan bazı çocuklarda koronavirüs testinin pozitif çıktığı duyuran ECDC’ye göre bilgi ve bulguların toplandıktan sonra kapsamlı bir değerlendirme yapmak mümkün.

Ancak kimi uzmanlara göre ise çocuklarda iltihaplanma olarak görülen, kalp ve damarı etkileyen hastalığın koronavirüsü salgını sonrası ortaya çıkması tesadüf değil. Örneğin bu yılın 18 Şubat ve 20 Nisan tarihleri arasında İtalya’nın Bergama bölgesindeki verileri son 5 yılın “Kawaski” hastalığına ilişkin bilgilerle karşılaştıran inceleyen uzmanlar, yeni çocuk salgının 30 kat daha fazla yayıldığını tespit etti.