Zarrab: Erdoğan’ın talimatıyla bankalar devreye girdi

AKP’nin yıllarca uluslararası yaptırımları delmek amacıyla kurduğu çarkın odağındaki isim olan Reza Zarrab, New York’ta ikinci günündeki duruşmada, bizzat R. T. Erdoğan’ın talimatıyla Türk bankalarının işlemlere aracılık edilmesinin istendiğini söyledi.

Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın sanık olarak yargılandığı davada tanıklık eden Reza Zarrab, İran’a yönelik uluslararası yaptırımları delmek amacıyla AKP hükümeti ve Türk bankaları üzerinden kurdukları sisteme ilişkin bilgileri anlattı.

İfadesinde İran’la yaptıkları uluslararası yaptırımları aşmaya yönelik tüm ticaretin yapılabilmesi için Türk bankalarıyla çalışılmasına dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onay verdiğini söyledi.

‘ÇAĞLAYAN’IN İÇİNDE OLMADIĞI HİÇBİR ŞEY YAPMADIK’

Zarrab, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la döndürdükleri rüşvet çarkını anlatırken, defalarca Çağlayan’a rüşvet verdiğini söyledi. şöyle dedi: “Zafer Çağlayan’dan gizli birşey yapmayacaktım. Ondan onay aldım. Çağlayan’ın içinde olmadığı hiçbir şey yapmadık. Mevcut hesapları kullandık ve Zafer Bey’e doğan kardan kendi payını verdik.”

ERDOĞAN BANKALARA ŞAHSEN TALİMAT VERMİŞ

Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın da İran’la altın ticareti için devreye girmek istediklerini söyleyen Zarrab, Halkbank’la kurdukları çarkın bu bankalarla kurulmak istendiğini kaydetti. Zarrab, “Ziraat ve Vakıfbank’a da Başbakan (Erdoğan) emir vermiş. Zafer Bey, Başbakanın Ziraat Bankası ve Vakıfbank’la çalışmak için onay verdiğini söyledi.”

Savcının ‘o dönemin Başbakanı kimdi?’ şeklindeki sorusuna “Recep Erdoğan” diye yanıt veren Zarrab, ifadesinin ilerleyen kısmında da Erdoğan’ın adını verdi.

FBI dinlemelerine takılan tapelerin dinlenmesi ardından sorulan sorulara yanıt veren Zarrab, telefon görüşmesinde geçen sözleri tekrarladı. Zarrab, “Başbakan (Erdoğan) ve Ali Babacan (dönemin Maliye Bakanı) onay verdi” sözlerini yinelerken, İran’a aktarılacak paraların aklanması için kullanılan altın ticaretine ilişkin, “Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Hazine Bakanı Babacan’ın Ziraat ve Vakıfbank’ın İran işlemlerine aracılık etmelerine onay verdiğini, talimat verdiğini söylüyorum”   diye konuştu.

Zarrab, savcının bu bilgiyi nereden aldığına dair soruya da, ‘Zafer Çağlayan’dan aldığı’ cevabını verdi.

TEHDİTLER NEDENİYLE FBI GÖZETİMİNDE

Dün başlayan jürili mahkemenin ikinci gününde konuşan ve suçunu kabul eden Zarrab, Manhattan şehrinde gözaltında olduğu sürede tehdit edildiğini söyledi. Zarrab, bundan dolayı da kendisinin Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından korumaya alındığını kaydetmişti.

Hindistan’dan İran’a aktarılacak paraları da anlatan Zarrab, AKP’li eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Halkbank Genel Müdürü Süleyman Arslan’ın rollerine değindi.

HİNDİSTAN’DAKİ PARALAR TÜRKİYE ÜZERİNDEN İRAN’A AKTARILACAKTI

İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC-Nafte İran) ve diğer bazı şirketlerin temsilcileriyle Hindistan’dan iş insanlarıyla yaptıkları bir toplantıdan bahsetti. Zarrab ifadesinde, Hindistan’da toplanan paraların Türkiye’ye nasıl aktarılacağını konuştuklarını belirtirken, İran’lı yetkililerin söz konusu paraların Halkbank üzerinden kendilerine aktarılmasını istediklerini söyledi.

Reza Zarrab, Hindistan’daki paraların Halkbank’tan başka bir Türk bankasına, oradan da kendisinin bu parayı altın karşılığında çekerek nakde çevireceğini ve uluslararası ödemeleri yapacağını anlattı. Zarrab’ın dikkat çektiği bir diğer nokta ise, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Arslan’ın Hindistanlı şirketin bankasında hesap açtığının anlaşılması durumunda anlaşmayı iptal edeceği şartı getirdiğini söylemesi oldu.

ÇAĞLAYAN’LA BİRÇOK TOPLANTI DÜZENLENMİŞ

Birçok ülkeden şirketin Halkbank üzerinden İran’a para transferi ve rüşvet ağına değinen Zarrab, AKP’li eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın İranlı yetkililerle birçok toplantı düzenlediğini söyledi. Kendisinin de katıldığı toplantıların Nefte İran, İran Petrol Bakanlığı ve Sermayah adlı bankanın yetkililerinin yer aldığını söyleyen Zarrab, toplantılarda İranlı yetkililerin Halkbank’ın para transferlerine aracılık etmesinde bastırdığını savundu.

YASAL OLARAK YAPILAMAYAN ÖDEMELER ‘ZARRAB ÜZERİNDEN’ YAPILMIŞ

İran’dan şirketlerin veya devletin yapacağı uluslararası ödemelerin doğrudan Halkbank tarafından yapılmasını istediğini söyleyen Zarrab, bu önerinin ise Genel Müdür Süleyman Arslan tarafından riskli bulunduğu için kabul edilmediğini ifade etti.

Zarrab, Arslan’ın doğrudan ödeme yerine ‘bilindik sistem’ dediği uygulamayla ödemede ısrar ettiğini belirtirken, bunun ödemelerin ‘kendisi üzerinden’ yapılması anlamına geldiğinin altını çizdi. Yani Halkbank Genel Müdürü, kolayca açığa çıkması muhtemel olan İran’ın ödemelerini doğrudan yapmak yerine Zarrab’la kurulan para döngüsü üzerinden ödemeyi kabul etmişti.

Zarrab, Türkiye’de dağıttığı rüşvetlerin önemli bir kısmını Zafer Çağlayan ile Halkbank Genel Müdürü Süleyman Arslan’a verdiğini söylerken, davada yargılanan Mehmet Hakan Atilla’ya ise rüşvet vermeye ‘gerek görmediğini’ vurguladı. Zarrab, zaten en üst düzeyde rüşvet verdiklerini hatırlattı.

Reza Zarrab, dünkü ifadelerinde ise, eski Bakan Zafer Çağlayan’a 45-50 milyon dolar arası rüşvet verdiğini kabul etmişti. Zarrab ayrıca eski AB Bakanı Egemen Bağış’ın da rüşvet paralarının da toplanacağı bir hesap açılması için kendisine yardımcı olduğunu söylemişti. Zarrab, Aktif Bank adlı bankadaki hesabın günlük 5 ila 10 milyon arası işlem yapılması kaydıyla açıldığını da itiraf etmişti.