18. Zilan Kadın Festivali 15 Haziran’da

Almanya, Belçika ve Hollanda’da yaşayan Kürt kadınlar, bu yıl 18’inci düzenlenen Zilan Kadın Festivali’nde bir araya geliyor.

ZILAN KADIN FESTİVALİ

Almanya Kürt Kadınlar Birliği YJK-E tarafından düzenlenen festival, bu sene “Bi Jin, Jiyan, Azadî, Ber Bi Soreşa Jinê” sloganıyla Almanya’nın Duisburg şehrinde gerçekleştirilecek.

Xecê, Sîmav Huseyîn, Suna Alan, Firmêsk, kadın dengbêjler, çocuk grubu, Afgan dans grubunun sahne alacağı festivalde Kürt kültürünün tanıtıldığı bir alan hazırlanacak.

Festivalde öz savunma ve öz örgütlenme hamlesi, sanal medyanın gençlik ve kadın üzerindeki etkisi ile kadın ve barış konularında paneller düzenlenecek.

Kürt kültürünü ve tüm Kürt motiflerinin sergileneceği bir sokağın da hazırlanacağı festivalde kadın fotoğrafçılar da bir sergi aracılığıyla kadın mücadelesine dair çalışmalarını sergileyecek.

Festivalin organizasyon komitesinin toplantısı ardından konuşan Avrupa Kürt Kadın Hareketi-TJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan, bu yılki festivalin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Her yıl olduğu gibi bu yıl da festival alanında örgütlülüğümüzü ve mücadelemizi Jin Jiyan Azadî felsefesiyle birleştirmek istiyoruz. Bu sene festivalde bazı yenilikler yapacağız. Tüm kadınların eserlerini, sanatlarını sunabilmesi, siyasi mesajlarını verebilmesi için hem kültürel hem de sosyal olarak farklı görüşlere yer vereceğiz.”

YJK-E Sözcüsü Kezban Doğan ise hazırlıklarının artık son aşamaya girdiğini belirterek, “Zilan Kadın Festivali hem ismi hem de mottosu itibarıyla çok önemlidir. Festivalle sürece cevap olmak istiyoruz” dedi ve tüm kadınlara festival alanını renkleriyle süsleme çağrısında bulundu.