8 Mart etkinlikleri: Kadınlar tecridi de faşizmi de kıracak

Çok sayıda kentte düzenlenen 8 Mart etkinliklerinde, kadınların faşizmi de tecridi de kıracağı mesajı verildi.

Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle eylemlerini sürdürüyor. 

URFA 

Urfa İl Kadın Platformu, 8 Mart dolayısıyla Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü'nün de katıldığı açıklamada, kadınlar, "Özgür kadın, özgür toplum, özgür yaşam" pankartı açtı. 

Kadınlar adına ilk olarak konuşan Dilek Polat, halkları düşmanlaştıran, kutuplaştırıcı, ayrımcı politikaların ve savaşın gölgesinde yaşamlarının yok edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. 

HDP Milletvekili Ayşe Sürücü de, OHAL ve KHK'lerle 25 bin kadının ihraç edildiğini belirterek, "AKP iktidar olduğu süre içerisinde kadın katliamları yükseldi. Bu kadar baskı ve ölüme rağmen hala kadınlar direniyor" dedi. 

Sürücü, "Leyla Güven'in tek bir isteği var bu istek de Öcalan'ın bir an önce ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmesi ve tecridin kalkması. Leyla Güven'in isteği Türkiye'nin kanunlarında olan bir madde. 8 Mart'ta Adalet Bakanlığı'na çağrımızı yeniliyorum, yasalara uyun" diye belirtti. 

VAN 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, il ve ilçe belediye eşbaşkan adayları ile çok sayıda kadın Van’da karanfil dağıtarak, kadınları yarın yapılacak 8 Mart mitingine davet etti. Yarın saat 11.00’de Musa Anter Barış Parkı’nda yapılacak mitinge kadınları davet eden Buldan ve beraberindekiler, halktan yoğun ilgi gördü.

KARS 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Kadın Meclisi, 8 Mart vesilesiyle kadın buluşması düzenledi. Bir düğün salonunda düzenlenen etkinliğe Kars Belediyesi eşbaşkan adayları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen’in de katıldığı buluşmada kısa bir konuşma yapan Alaca, kadınların HDP’deki rolüne dikkat çekti.

HDP'li kadınlar, kent merkezindeki kadın esnaflara karanfil dağıttı.

BATMAN

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü, 8 Mart dolayısıyla yarın Batman eski Şehir Stadyumu yanında bulunan alanda miting düzenleyecek. Saat 13.00’te başlayacak mitinge çok sayıda kadının katılması bekleniyor.

Mitinge ilişkin çalışmalarını sürdüren HDP'li kadınlar, Turgut Özal Bulvarı üzerinde bildiri dağıtarak mitinge katılım çağrısında bulundu. Kadınlar, Leyla Güven'in direnişini de selamladı.

MERSİN 

Mersin Kadın Platformu ve Kadınlar Birlikte Güçlü Mersin Oluşumu 8 Mart dolayısıyla yarın saat 19.00'da Yenişehir Pozcu’da bulunan Kushimato Sokağı'nda “Haklarımızın peşindeyiz. Bir daha eksilmeyeceğiz” şiarıyla gece yürüyüşü düzenleyecek. Yarın düzenlenecek yürüyüşe kadınların güçlü bir şekilde katılımı istnedi.

Günebakan Kadın Derneği ve platform üyesi Zübeyde Akpınar, kadın hakları konusunda ciddi öneme sahip olan 6284 Sayılı Şiddetle Mücadele Yasası gibi birçok hakların hükümet tarafından hedefe konulduğunu belirtti. Akpınar, "İtaat etmeyeceğiz" mesajını verdi.

Kadın Platformu üyesi Hatice Uçar, "Biz emeğimizle sevgimizle büyüttüğümüz çocuklarımızın çıkan savaşlarda yok olmasını istemiyoruz. Biz çocuklarımızın sermayenin kurbanı yapmamak için alanlarda haykıracağız. Bu 8 Mart’ta alanlarda savaşsız, eşitlikçi bir dünya için yine kadın cinayetlerinin son bulması için alanlarda haykıracağız" mesajını verdi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şube Sekreteri Elif Yaşar, “Bir daha eksilmeyeceğiz” diyerek şiddete karşı duruş sergilemek için alanlarda olacaklarını vurguladı.

ANTEP 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Kadın Meclisi, 8 Mart kapsamında parti binasında kadın buluşması gerçekleştirdi. HDP Amed Milletvekili Semra Güzel, HDP İl Eşbaşkanı Sultan Bayındır ve Barış Annelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

İl Eşbaşkanı Bayındır, tecride karşı direnişleri selamladı.

Milletvekili Güzel ise, şöyle konuştu: “Bu tecrit kalkmayana kadar açlık grevini sürdürecekler. Bu grevin başlamasıyla açlık grevleri tüm zindanlara yayıldı. Arkadaşlarımız içeride ve dışarıda açlık grevindedir. Devlet şu an zor durumdadır. Bu direnişi kırmak için faşist zihniyet elinden ne geliyorsa yapıyor. Ancak bu direnişi kıramayacak" dedi.