8 Mart etkinlikleri sürüyor

Şırnak, İstanbul, Siirt, Bingöl ve Malatya’da 8 Mart etkinlikleri düzenlendi. İstanbul, Bingöl ve Malatya’da paneller yapılırken, Siirt’in Eruh ilçesinde ise kadınların yürüyüş yapması engellendi.

Şırnak, İstanbul, Siirt, Bingöl ve Malatya’da 8 Mart etkinlikleri düzenlendi. İstanbul, Bingöl ve Malatya’da paneller yapılırken, Siirt’in Eruh ilçesinde ise kadınların yürüyüş yapması engellendi.

ŞIRNAK 

Şırnak'ta, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Silopi'de devlet güçleri tarafından katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır anısına Bahçelievler Mahallesi'nde tiyatro gösterimi gerçekleştirildi. Tiyatroda 3 kadın siyasetçinin katledilmeden önce Kürt halkına direnişi büyütmeleri yönünde yaptıkları çağrılara yer verildi. Tiyatro gösteriminde duygusal anlar da yaşandı. Etkinlikte konuşan KJA aktivisti Saadet İdin, 8 Mart ile birlikte devlet güçlerinin kadınlara yönelik politikalarının sonuçsuz kalacağını belirterek, kadınların direnişi kararlılıkla sürdüreceğini ifade etti. Etkinlik sinevizyon gösterimi ile sona erdi.

İSTANBUL

Jineoloji İstanbul Birimi ve KJA İstanbul Koordinasyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, HDP Kadıköy İlçe binasında jineoloji konulu panel gerçekleştirdi. Panelin açılış konuşmasını yapan KJA Koordinasyon üyesi Ayşe Berktay, 8 Mart'ın tarihi üzerine kısa bir hatırlatma yaptı. Ortaçağ'dan cadı diye kadınların yakıldığı günlerden Cizre'de özyönetimini isteyen bir halkın yakıldığı günlere gelindiğini belirten Berktay, Cizre'de katliamın yanı sıra büyük bir direniş yaşandığının altını çizdi. Kürdistan'daki direniş ile dünya kadınlarının direnişinin birleşmesi gerektiğini söyleyen Berktay, "Bu yılki 8 Mart'ı Kürdistan'da süren direniş ile kendi sözümüzü katarak mücadele alanına dönüştüreceğiz" dedi. 8 Mart'ta çıkacak Jineoloji dergisinden kısaca bahseden Berktay, derginin kadın bilimin diğer kadınlara anlatma açısından önemli olduğuna vurgu yaptı. 
 

Berktay'ın ardından söz alan Jineoloji İstanbul Birimi'nden Şeyma Kantarcı, Jineoloji dergisinin Kürdistan'dan Latin Amerika'ya kadar direnen kadınlara armağan ettiklerini söyledi. Tarihte kadınlar tarafından üretilen kitaplara girmemiş çok sayıda bilgi olduğunu belirten Kantarcı, Jineolojinin feminizm eleştirisi üzerinden kavramlaştığına dikkat çekti. Jineolojinin tarihi eşeleyeceğini vurgulayan Kantarcı, "Jineoloji beş bin yıllık iktidar boyunca üreten ama kitaplara geçmeyen kadınların üretimlerini de ortaya çıkaracak" dedi. 

SİİRT 

KJA bileşenleri, Siirt'in Eruh (Dih) ilçesinde DBP ilçe binasının önünde toplandı. "Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyor" pankartı açan kadınlar, erbaneler eşliğinde eski DBP ilçe binasına kadar yürümek istedi. Çevrede yoğun önlemler alan asker ve polis, kadınların yürüyüşüne izin vermedi. Oturmaya eylemi yaparak alkış çalan ve zılgıt çeken kadınlar, polis ve askerlerin tutumunu protesto etti. Burada açıklama yapan HDP Eruh İlçe Eşbaşkanı Gurbet Oktay, ilçedeki tüm kadın etkinliklerine izin verilmediğini söyledi. Valiliğin kadınlara yönelik bu tutumunu kınayan Oktay, kadınlara yönelik eril zihniyetli politikalara karşı mücadele edeceklerini belirtti. 

BİNGÖL

Bingöl'de KJA bileşenleri, 8 Mart etkinlikleri çerçevesinde "Özgür Kadınla Demokratik Ulusa" adıyla panel düzenledi. Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen panel öncesi polis salonda köpekler eşliğinde arama yaptı. Ardından kadınlar bütün salonunu ikinci kez arayarak, kendi önlemini aldı. Paris ve Silopi'de katledilen kadın siyasetçilerin posterlerinin asıldığı panele kadınlar kadın geleneksel kıyafetleri ile katıldı. Saygı duruşu ile başlayan panelde, Kürdistan'da direnişin öncüsü olan kadınları konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon "Jin, jiyan, azadî" sloganları eşliğinde dakikalarca alkışlandı. 

Panelde konuşan HDP Bingöl İl Eşbaşkanı Zerrin Berdibek, AKP ve Saray faşizminin doğaya, insana ve kadınlara yönelik saldırısına karşı direnişi büyütmek gerektiğine vurgu yaptı. HDP İstanbul Milletvekili ve Demokratik İslam Kongresi Eşsözcüsü Hüda Kaya, sıradan günlük yaşamın içinde "iyiyiz" diyemeyecek günlerin yaşandığını belirtti. Türk halkının Kürt halkına yapılanın farkında olmadığını söyleyen Kaya, günlerin, kelimelerin ve her şeyin anlamını yitirdikten sonra bir anlamın kalmayacağını vurguladı. "Bize oy verenler de vermeyenler de bizim halkımızdır" diyerek iktidara gelenlerin 14 yıl boyunca yaşattıklarını anlatmaya gerek olmadığını söyleyen Kaya, Bingöl'e gelirken uçakta karşılaştıkları il valisi ile aralarında geçen diyalogu şöyle anlattı: "Uçak'ta birlikte geldiğimiz Vali beyle Kürdistan'da yaşanan katliamlara ilişkin konuştuk. Bütün yetkililer gibi o da ezberlemiş bir tutumla 'ee hendekler olmasaydı bunlar olmazdı' diyor. Bize parmakla yer gösteriliyor, aya ya da güneşi gösteren işaretlere bakacağımıza parmağa bakıyoruz dedim. Bu hendeklerin nasıl, niçin kurulduğunu anlatmak önemlidir dedi. " 

Kadınların verdiği mücadeleye vurgu yapan Kaya, "28 Şubatlarda başörtülü dindar kadınlar üzerinden topluma, kadınlar üzerinden verilen ayar bugün Kürt kadınları üzerinden topluma veriliyor. Taybet Ana'nın bedeninin 8 gün sokak ortasında kalması bilinçli yapılmıştır. AKP Hükümeti, Kürt halkının sabrının kırmızı noktaya gelmesi için kadınların bedenlerini soyup ortalıkta teşhir ederken tam olarak bunu yapıyor. Kürt halkı üzerine tam da bu noktada bir sistem oluşturuluyor. Taybet Ana gidiyor fakat ortalıkta binlerce kadın halen direnişi sürdürüyor" dedi.

Kaya, "Biz dindar nesil yetiştireceğiz" diyenlerin zamanında tecavüzlerin yüzde 40, alkolün yüzde 700, kadın cinayetlerinin ise yüzde bin 400 arttığını hatırlattı. Kaya, konuşmasına şöyle devam etti: "Küçük yaşta evlilik, kadının saçıydı, kaşıydı bebeğiydi gibi her şeye müdahil oldular. İnsanlığın, dünyanın önünde kadınlar tarihin en cambazca en vahşi şekli ile bodrumlarda katledilmeye devam edilirken, Türkiye kanallarına baktığınız zaman güllük gülistanlık bir hayat görüyorsunuz. Bir taraftan Kürt halkı bedevi bir zulme ve katliama maruz kalırken, diğer taraftaki halklar ise nasıl vicdanlarının yok edildiğini, insanlıktan çıkarıldıklarının ve uyuşturulduğunun farkında değiller" diye konuştu. Benzer uygulamalarının bugün batının ismini anmaya utandığı Hitler Almanya'sında da yaşandığını hatırlatan Kaya, "Almanya'da bazı kesimler Hitler zulümlerini yaşarken bazı kesimler biz güçlüyüz, biz iktidarız, toplumun yarısını biz kullanıyoruz diyorlardı. Hitler döneminde kalan en muhteşem eserleri bugün batılılar kitaplarında anlatamıyorlar, utanıyorlar. Hitlerin gücü ve sarhoşluğuyla kendilerini güçlü sananlar, on yıllar geçtikten sonra o sevdikleri liderin halkları nasıl kıydığını, fırınlarda nasıl katlettiğini anladığında iş işten geçti. O halk Hitleri anlatamamanın ezikliğini yaşıyor. Gün gelecek Türkiye'nin batısı da bu utancı yaşayacaktır." 

MALATYA

Akçadağ ilçesine Bağlı Ören Mahallesinde buluşan HDP’li kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar günü öncesi dayanışma toplantısı ile bir araya geldi.

Toplantıda açıklama yapan HDP Yeşilyurt ilçe Eşbaşkanı Sibel Yaylagül, kadının geçmişten bu yana yaptıkları mücadele ile konuşmasına başlayarak bu mücadeleyi arttırarak devam ettireceklerini belirtti.