8 Mart etkinlikleri yoğun bir tempo ile sürüyor

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde birçok etkinlik düzenleyen kadınlar, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişlerine dikkat çekti.

Almanya'nın Düsseldorf kentinde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde “kadın direnişi özgürleştirir” şiarıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında bir yürüyüş gerçekleştirildi. Kürt- Alman ve daha bir çok halktan kadınlar Kürt Hareketi Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan ağır tecride dikkat çekerken Leyla Güven şahsında açlık grevinde olan direnişçileri de selamladı. Yürüyüşe Nord Rhein Westfalen Eyaleti'nde yaşayan yüzlerce kadın katıldı.

Saat 14.00'da Düsseldorf DGB Haus önünde toplanan Kürt kadınları ve diğer halklardan kadınlar buradan Düsseldorf Belediyesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Tecride karşı açlık grevi gerçekleştiren Kürt kadınlarının fotoğraflarının olduğu “Kadın direnişi özgürleştirir” yazılı dev bir pankart taşıyan kadınlar “Leyla Güven haklıdır, tecrit kaldırılmalıdır!”, “Yaşasın Kadın Özgürlük Mücadelemiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Direnişe ses ver!” “Kadınlar kazanacak”, “Jin, jiyan, azadi!” sloganları eşliğinde yürüdü.

Düsseldorf Belediyesi önünde  Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) sözcüsü Yıldız Filmci bir konuşma yaptı. Konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki insanlık dışı tecride dikkat çeken Filmci, “Kürt kadınları olarak Leyla Güven öncülüğünde bir çok ülkede yapılan açlık grevi direnişlerini selamlıyoruz. Bu direnişlerin mutlaka başarıya ulaşacağına dair inancımız çok büyük. Başta Kürt kadınları olmak üzere her Kürt bu direnişleri çok güçlü bir şekilde sahiplenmeliyiz” dedi.

Çok sayıda bilgilendirme broşürlerinin dağıtıldığı eylem “Jin, jiyan, azadi!” sloganlarıyla son buldu.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde de 8 Mart vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi. “Yaşayan dayanışma bizim için anlamı: Birlikte savaşıyoruz”, “Kadın hakları, kurtuluş ve kurtuluş”, “Cinsiyetçiliğe hayır! Irkçılığa hayır! diyerk Uluslararası dostluk ve dayanışma üzerine kadın haklarının fazlalaşması için birleşelim” sloganları altında düzenlenen yürüyüş Siegen Marktplaz’da yapıldı.

Domshof’a kadar düzenlenen yürüyüş ardından da bir miting düzenlendi. Etkinliğe, 8 Mart Kadınlar Örgütü (İran-Afganistan), Kürt Kadın Meclisi Sêvê e.V, Kadın Meclisi Cesaret, MLPD, Sol
Alevi Derneği, Êzidî Kadın, Kırmızı Kadın Komitesi yürüyüşe destek verdi.

Eylemde Bremen Sêvê Kadın Meclisi ile KJK’nin mesajı okundu. Eylem daha sonra sloganlarla sona erdi.

SENDEN

8 Mart vesilesiyle Almanya’nın Senden şehrinde bir etkinlik yapıldı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin organize ettiği etkinliğe yaklaşık elli kişi katıldı.

Almanya Katolik Alman Topluluğu temsilicisi Ursula Röttger, Düsseldorf Kürt Enstitüsü Üyesi A. Avesta Aydın, Êzdî Kadın Meclisi Çatı Örgütünden Çiçek Yıldız konuşmacı olarak etkinliğe katıldı.

Katolik Alman Topluluğu Temsilcisi Ursula Röttger, tüm kadınların birlikte çalışmasının kadın özgürlüğüne hizmet edeceğini dile getirdi.

Röttger, Senden’deki Kürt kadınlarının güçlü yanına vurgu yaparak, “Bu dayanışmayı güçlendirmeliyis” dedi.

Düsseldorf Kürt Enstitüsünden A. Avesta Aydın ise genel olarak dünya kadın tarihine kısa bir vurgu yaparak, Kürt kadın tarihini anlattı.

Aydın, Kürt Kadını öncülüğünde Ortadoğu ve Kürdistan’da yaşanılan acı ve mücadeleleri Avrupa kamuoyu hayranlıkla izlerken, kendi yanı başında kadın öncülüğünde devam eden açlık grevlerine kayıtsız kalmasının paradoks olduğunu dile getirdi.

Aydın, “Kürt Enstitüsü, Kürt diline ve kültürüne hizmet eden kurumlarımız kriminalize edilip kapatılırken, Avrupalı kadınlar sessiz kalmamalı ve tavrını koymalıdır” dedi.

Êzdî Kadın Meclisleri Çatı Örgütünden Çiçek Yıldız ise dünyada kadın mücadelesinin bir aşamaya geldiğini ve Kürdistan’da ise mücadelenin doruk noktasına ulaştığını dile getirdi.

Çiçek yaşanılan acılardan sonra Avrupa’nın birçok ülkesine savrulan Êzidî kadınları Almanya’da meclislerini kurarak kimliklerini mücadelelerini burada sürdürdü dedi.

Daha sonra, Aya Jijo, Diyar, Münster Kadın Meclisi Müzik grubu, Arîn Mîrkan Folklor grubu sahne aldı.

MELBOURNE

Avustralya’nın Melbourne kentinde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Victoria Kürt Demokratik Kadınlar Birliği tarafından bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi protesto etmek, Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebi ile DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişine dikkat çekildi.

Etkinlikte slayt gösteriminin yanı sıra müzik dinletisi de sunuldu. Etkinlikte Güven’in mesajı da okundu.