Êzidî kadınlardan Merkel hükümetine suç duyurusu

Êzidî Kadın Meclisleri Federasyonu, YPG’nin elinde bulunan DAİŞ çete üyesi Alman vatandaşları için harekete geçmeyen Merkel hükümeti hakkında suç duyurusunda bulundu.

Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet, Rojava yönetiminin bir süredir yaptığı çağrılara rağmen YPG/ QSD güçlerinin DAİŞ çetelerine yönelik operasyonlarda sağ yakaladığı Alman vatandaşlarının Almanya’ya getirilip yargılanması için harekete geçmiyor. Rojava Kürdistan’ındaki cezaevleri ile mülteci kamplarında tutulan; çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 200’den fazla Alman vatandaşının varlığına karşı Berlin yönetiminin ilgisizliği ise yargıya taşındı.

Almanya Êzidî Kadın Meclisleri Federasyonu Rojava Kürdistanı, Güney Kürdistan, Suriye ve Irak’ta insanlık suçu işleyen Alman vatandaşlarına karşı duyarsız tavrından dolayı Merkel hükümetinin kabine üyeleri olan Adalet Bakanı Katarina Barley ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer hakkında suç duyurusunda bulundu.

‘HER İKİ BAKAN SUÇLULARIN YARGILANMASINI ENGELLİYOR’

Êzidî kadınlar, her iki bakanın suçlara karışan DAİŞ çete üyelerinin yargılanması için hiçbir girişim sahip olmadığını ve böylelikle adaletin yerini bulmasını engellendiğini belirttiler. DAİŞ çete üyelerinin yargılanması için Rojava ile Kuzey Suriye yönetiminin çağrılarına dikkat çekilen suç duyurusunda ayrıca DAİŞ’in Êzidîlere karşı katliamları, özellikle de kadınlara yönelik işlediği suçlar hatırlatıldı.

Êzidî kadınlarının suç duyurusunda suçluların yargılanmasını engellemeyi suç sayan Alman Anayasası’nın 258. maddesine dikkat çekildi. Söz konusu madde adaletin gecikmesine neden olan kişilerin 5 yıla kadar hapis cezaları veya para cezalarına çarpıtılmalarını öngörüyor. Bu arada Adalet Bakanlığı’nın bir sözcüsü, suç duyurusuna ilişkin televizyon kanalları WDR ve NDR’in sorularını ise yanıtsız bırakarak, bu konuda açıklama yapmayacağını belirtti.

ALMANYA’NIN ARADIĞI 21 ÇETE ÜYESİ YPG’NİN ELİNDE

Alman medyasında yer alan haberlere göre Rojava Kürdistanı’ndaki cezaevlerinde şu anda en 71 DAİŞ çete üyesi bulunuyor ve bunlardan 21’i hakkında Alman Federal Savcılığı tarafından çıkartılan yakalama kararı var. Söz konusu 21 kişinin DAİŞ çete üyesi olduğu veya savaş suçu işlediği tespit edilmesine rağmen bu kişiler için Almanya’nın iade talebinde bulunmaması dikkat çekiyor.

Alman Federal Hükümet ise sık sık “Sağ yakalanan DAİŞ’lilerin kimliklerini tespit edemiyoruz” görüşünü öne sürüyor. Ancak Alman dış istihbarat kurumu BND görevlilerinin DAİŞ’lilerin tutulduğu cezaevleri ile mülteci kamplarına giderek kimin Alman vatandaşı olduğunu tespit ettiği geçtiğimiz Mart ayında ortaya çıkmıştı.