İsviçre'de Şengal anması

Şengal'de DAİŞ çeteleri tarafından Êzidî halkına uygulanan soykırımda yaşamını yitirenler İsviçre'nin Bern ile St Gallen kentlerinde anıldı ve Konya'da 7 kişilik ailenin katledilmesi protesto edildi.

İsviçre’nin Bern ile St Gallen kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Şengal katliamının yıldönümünde protesto etti, katledilenleri andı.

BERN

İsviçre’nin başkenti Bern’de Mizgin Kadın Meclisi öncülüğünde Bahnhofplatz’da düzenlenen anmaya birçok halktan insan katıldı.

Şengal katliamında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başlayan anmada FEDA temsilcisi Songül Çelik tarafından burada yaşamını yitirenler için çerağlar yakılıp gulbengler okundu. 

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) adına Selma Sürer bundan 7 yıl önce barbar DAİŞ çeteleri tarafından Şengal'de Êzidî halkına yönelik katliam uygulandığını söyleyerek “Binlerce Êzidî yerinden yurdundan edilerek göçe zorlandı ve yine binlerce Êzidî kadını köle pazarlarında insanlık dışı uygulamayla satılığa çıkarıldı. Dünyanın gözü önünde yaşanan bu vahşet ve katliam karşısında PKK, YPG ve YPJ bir direniş göstererek DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratmıştır” dedi.

Bugün DAİŞ'in katliam zihniyetinin Türk devleti eliyle Kürt halkına yöneldiğini söyleyen siyasetçi Yurdesev Özsekmenler şöyle konuştu: “Türkiye'nin batı kentlerinde Türk devleti kontrolünde katliam provaları yapılmaktadır ve yine Konya'da AKP/MHP faşizmi eliyle bir Kürt ailesi katledilmiş batı illerinde çalışan Kürt işçilere katliam ve linç konsepti devreye sokulmuştur. 

Bizler Kürt halkı olarak bu faşizme karşı özsavunmamızı ortaya koymalıyız. Dün DAİŞ’e karşı Kürt halkının vermiş olduğu mücadele bugün AKP/MHP faşizmine karşı verilmektedir. Kürtler açısından bugün bulundukları her yer kendilerine uygulanmak istenen soykırım saldırılarına karşı direniş alanı olmalıdır.”

Şengal’de verilen direnişin halkların kurtuluşu için önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Özsökmenler, “Bugün uluslararası devletler DAİŞ çetelerine karşı Şengal'de verilen direnişe tanık olmuştur. Bu açıdan başta Irak ve KDP yönetimi ile uluslararası devletler Şengal'in statüsünü tanımakla yükümlüdür” dedi.

Konuşmaların ardından halk burada oturma eylemine geçti. Anma “Jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla sona erdi.

ST GALLEN

İsviçre’nin St Gallen kentinde de Şengal Soykırımı yıldönümünde eylem düzenlendi. Konya Meram’da 7 kişilik Kürt ailesinin katledilmesinin de protesto edildiği eylemde, “Dün Şengal'de Êzidî halkına yönelen DAİŞ saldırıları bugün Türkiye kentlerinde aynı konseptle Kürt halkına yönelmiştir. Bizler bulunduğumuz her yerde bu katliamlara karşı direnişle cevap olacağız” denildi.

Öte yandan Basel kentinde ise Basler Münster manastırı ile Elisabethenkirche’de saat 11.00'de çanlar Şengal'de yaşanan katliamda yaşamını yitirenler için çalındı.