Şengal katliamı protestoları: Şengal halkının iradesi tanınmalı-YENİLENDİ

Belçika, İsveç, Hollanda ve Fransa’da Şengal soykırımında yaşamını yitirenler anıldı.

Belçika’nın Liege, İsveç’in başkenti Stockholm, Fransa’nın Rennes Marsilya, Montpellier, Hollanda’nın Den Haag ve Kıbrıs'ın Limassol kentlerinde Şengal katliamı yıldönümü protesto edildi.

LIEGE

Belçika’nın Liege kentinde NAV-BEL öncülüğünde 3 Ağustos Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Kilisede yapılan anmaya çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada Belçika Parlamentosu’ndan milletvekili Marc Besenmaker açılış konuşmasını yaptı.

Mesenmaker, “Êzidî soykırımını tanıması için büyük çaba harcadık ve Êzidî toplumunun açılışını biraz da olsa anlamak için böyle bir çalışma yaptık. Bundan sonra da partimiz Kürt halkı için dayanışma içerisinde olacaktır” dedi.

NAV-BEL Eşbaşkanı Davut Keskin bir konuşma yaptı. 3 Ağustos’un Kürt halkı için kara bir gün olduğunu ve bu tür fermanları bir kez daha yaşamamak için örgütlenmek gerektiğini belirtti.

“Bugün şehit Mam Zeki ve Fermandar Zerdeşt’in verdiği emek ile mücadele sayesinde Şengal korunmuştur” diyen keskin, bu devrimciler sayesinde Şengal’in öz savunma pozisyonu aldığını da sözlerine ekledi.

Anmanın sonunda ise kilisenin papazı Şengal şehitlerine dua ederek, kapanış konuşmasını yaptı.

STOCKHOLM

İsveç’in Stockholm kentinde de Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı, katliam yıldönümünde protesto edildi.

Sergels Torgert Meydanı’nda düzenlenen eylemde Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada NCDK Stockholm Eşbaşkanı Menice Yıldırım bildiri okudu.

Türk devletinin Kürt halkına karşı saldırılarına da dikkat çeken Yıldırım, Türkiye’nin özel olarak Êzidî Kürtlere karşı saldırılarını ve çirkin oyunları olduğunu söyledi. Eylem, Kürt derneğine düzenlenen yürüyüş ardından sloganlarla sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de bir protesto eylemi düzenlendi.

Vieux Port’da düzenlenen eylemde Şengal’de 3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ tarafından gerçekleştirilen Êzidî Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla açılan pankartlar Êzidî soykırımı anlatan ve DAİŞ saldırısı döneminde göç, katledilen ve esir alınan kadınların dövizleri taşındı ve yere dövizler serildi.

Arin Mirkan Kadın Meclisi’nin öncülüğünde gerçekleşen eylem Şengal soykırımının yıldönümü için beş dakikalık saygı duruşu siren sesi ile gerçekleşti. Arin Mirkan Kadın Meclisi adına konuşmalar yapılırken Fransızca bildiri okunup sloganlarla sona erdi.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik düzenlediği saldırı ve Êzidî soykırımı protesto edildi.

Delal Amed Kadın Komünü öncülüğünde Comedie Meydanı’nda DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik düzenlediği saldırı ve Êzidî soykırımı bir mitingle protesto edildi.

Bildirilerin dağıtıldığı eylemde yapılan konuşmada, “Şengal’e yönelik katliamı kınıyoruz. Şengal halkımızın intikamı Reqa’yı DAİŞ çetelerinden alarak alındı. TC devleti ile KDP’lerin saldırıları halen devam ediyor. Şengal halkının statüsünü tanınmasını ve Şengal halkı kendi kendini yönetmesi ancak katliamlara karşı koruyacaktır. Şengal halkın talepleri yerine getirmesinin çağrısını yapıyoruz” denildi.
Eylem sloganlarla sona erdi.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde ise Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Rennes DTKM’de düzenlenen anmaya onlarca Kürdistanlı katıldı.

Başta Şengal’de yaşamını yitirenler ve tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Rennes DTKM eşbaşkanları birer konuşma yaparak, işgalcilerin politikalarını ve KDP’nin Kürtlere ve Êzidîlere karşı ihanetine dikkat çekildi.

Êzidî soykırımının resmi olarak kabul edilmesi ve Şengal’e özerklik statüsünün tanınması gerektiğini belirtildi. 

Anma, Êzidî soykırımını konu alan bir sinevizyon gösterimi ile sona erdi. 

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Şengal katliamı protesto edildi. Hollanda Parlamentosu önünde düzenlenen eylem Hollanda Kürt Kadın Hareketi tarafından düzenlendi.

Eylemde İngilizce, Hollandaca açıklamalar yapıldı.

Dünyanın gözü önünde 3 Ağustos 2014’te DAİŞ ve destekleyicilerinin Şengal’e saldırarak, Êzidîleri vahşice katlettiği belirtilen açıklamada, kadınlar ve çocukların sistematik tecavüze uğradığı, binlercesinin kaybedildiği de hatırlatıldı.

9 Ekim 2020’de Irak, Güney Kürdistan yönetimi, Türkiye ve ABD arasındaki anlaşmaya da dikkat çekilen konuşmada bu anlaşmanın yarattığı mevcut tehditlerin Êzidîler için hala devam ettiği de belirtildi. Êzidîlerin kendi kaderini tayin hakkına saygı gösterilmesi gerektiği de kaydedildi.

LİMASSOL

Kıbrıs’ın Limassol kentinde Êzidî Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla kitlesel yürüyüş ve anma etkinliği gerçekleştirildi.

Kıbrıs Kürt Halk Meclisi’nin çağrısı ile Şengal’de 2014’te DAİŞ tarafından gerçekleştirilen Êzidî Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Theofilos Kürt Kültür Merkezi önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları buradan kitlesel bir şekilde Limassol Belediye binasına doğru yürüyüşe geçildi.

Sık sık Bijî berxwedana Şengalê","Bimre xiyanet", “Biji serok Apo” sloganları atan halka çevredekiler yoğun ilgi gösterildi. Çok sayıda bildirimin dağıtıldığı yürüyüş belediye binası önünde sona erdi. Şengal’de yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Fatma Doğan bir konuşma yaptı.

Doğan, Êzidî toplumu 3 Ağustos 2014’te uğradığı soykırıma karşı PKK gerillasının büyük kahramanlığına dikkat çekerek, AKP ve Erdoğan rejimi ve onun canilerine Êzidî kadınlarımız ve Êzidî toplumu, insanlık adına benzeri görülmemiş bir direniş geliştirdiğinin altını çizdi.

Kıbrıs devletinin soykırımın tanıması ve özerkliğin kabul etmesini isteyen Doğan, KDP’nin ihanet çizgisini terk etmesi çağrısında bulundu.

Yapılan açıklama ve konuşmaların ardından etkinlik alkış ve sloganlarla sona erdi.