Şengal katliamı protestoları: Şengal’in statüsü tanınmalı

Avrupa’da düzenlenen eylemlerle Şengal katliamında yaşamını yitirenler anılırken, “Şengal’in statüsü bir an önce kabul edilmeli” çağrısında bulunuldu.

Fransa’nın başkenti Paris, Almanya’nın Frankfurt, Stuttgart, Darmstadt ve Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te akşam saatlerinde TJK-F’nin çağrısı ile Republique Meydanı’nda düzenlenen eylem ile Şengal katliamının yıldönümü protesto edildi.

Êzidî soykırımının tanınması ile ilgili döviz ve pankartların taşındığı eylem saygı duruşu ile başladı.

Eylemde yapılan açıklamada Êzidî soykırımının resmen ve Şengal’e özerklik statüsünün tanınması gerektiği belirtildi.

CDK-F adına konuşma yapan Murat Ceylan “74 defa katliama maruz kalan Êzidî halkı şahsında Kürt halkı 74 kere katliamdan geçirildi. Katliamın çetelerini de siyasi güçlerin de ve yerel işbirlikçilerini iyi biliyoruz. Efendisi Diktatör Erdoğan ve maalesef işbirlikçisi KDP’yi unutmadık, bu zihniyet bugün Ankara’da Konya’da ve gerilla alanlarında kendini gösteriyor. Ama tüm bunlara rağmen Apocu felsefe kendini örgütlüyor, dost ve düşman bilsin ki ölüm nerden gelirse gelsin Apocular çökmeyecek. Uluslararası güçler bir an önce soykırımı tanısın ve Şengal statüsünü tanısın” diye konuştu.

TJK-F adına konuşan Berivan Fırat ise Êzidî soykırımının resmi olarak kabul edilmesi ve Şengal'e özerklik statüsünün tanınması gerektiğini belirtti. 

Müzik dinletisiyle devam eden eylemde sık sık "Biji berxwedana Şengal’e", "DAİŞ Erdoğan, Erdoğan DAİŞ" ve "Şehit namirin" sloganları atıldı.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de düzenlenen bir eylem ile Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı. Çeşitli kadın kurumlarının ortak organize ettiği eylem Liebfrauenberg Meydanı’nda yapıldı.

Katliamı kınayan sloganların atıldığı eylemde Şengal görüntülerinin yer aldığı fotoğraflar da sergilendi.

Yapılan konuşmalarda kadın soykırımına Êzidî soykırımına, Kürt halkına yönelik saldırılar ve soykırım politikalarına dikkat çekildi.

Tüm kadınların, devrimci, demokrat kesimlerin ortak mücadele etmesinin önemine de vurgu yapılan eylemde öz savunmanın önemi de dile geldi.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde yaşayan Kürdistanlılar da Şengal katliamında katledilenleri andı.

DTKM’nin çağrısı ile Luisenplatz’da düzenlediği mitingde Şengal’de başta Êzidî kadınlar olmak üzere çocuk, yaşlı demeden katleden Türk devleti, çeteleri ve işbirlikçisi KDP protesto edildi.

Mitingde “İşgalci, terörist Türkiye”, “Kahrolsun işbirlikçi çeteler”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de TJK-E aktivistleri bir eylem ile Şengal katliamını yıldönümünde protesto etti.

Schlossplatz'ta bir araya gelen kadınlar, meydanda onlarca mum yakarak, katliamın vahşetine ilişkin fotoğraflar sergiledi.

Eylemde yapılan konuşmalarda Şengal’in statüsünün tanınması çağrısı yapıldı. Eylemde bildiriler de dağıtıldı.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de de Şengal katliamının yıldönümüne ilişkin bir toplantı düzenlendi.