AB’de her 20 kadından biri tecavüze uğradı!

Avrupa Birliği’nde kadına yönelik cinsel şiddette ilişkin istatistikler, her 20 kadından birinin tecavüze maruz kaldığını gösteriyor.

Avrupa Birliği’nde kadına yönelik cinsel şiddette ilişkin istatistikler, her 20 kadından birinin tecavüze maruz kaldığını gösteriyor.

8 Mart Dünya Kadınları Günü yaklaşırken, istatistikler kadına yönelik şiddeti Avrupa Birliği’nin 28 ülkesinde zorlu bir sorun olarak kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

Uzun zaman kadına yönelik şiddet sorununu miktar olarak ortaya koymak hassas bir konu oldu. 

Avrupa Kadınlar Lobisi Başkanı Viviane Teitelbaum, yerel Fransız gazetesi Ouest France’a yaptığı açıklamada artık bunun yavaş yavaş değişmekte olduğunu belirtti.

Teitelbaum, “Ancak halen bir sorundur. Kadınların genellikle şiddetten bahsetmediği veya suç duyurusunda bulunmadığını  biliyoruz” diye ekledi.

Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu vekillerinin talebi üzerine, 2012 yılında Avrupa Birliği Temel İnsan Hakları Ajansı tarafından AB genelinde kapsamlı bir araştırma yapıldı.

Araştırma, şiddete maruz kalan kadınların çoğunun bu olayları ne polis ne de herhangi bir yardım kuruluşuna bildirmediğini gösteriyordu.

Sonuç olarak mağdur kadınların çoğunluğu ne adli sisteme ne de herhangi bir psikolojik destek servisine erişim yapamıyor.

Viviane Teitelbaum, “Çok sayıda ülkede, sistemler yeterince uygun değil, kadınları şikayet etmeye teşvik etmiyor” eleştirisinde bulunuyor.

Diğer bir sorun da cinsel şiddet veya tecavüzün tanımlanması ile ilgili olarak öne çıkıyor. Bu tanımlama Avrupa Birliği ülkeleri arasında değişkenlik gösteriyor.

Bazı üye ülkelerde tecavüzün yasal tanımı, fiziki güç kullanımı ile bağlantılı değil. Zihinsel etki altında kalınması da hesaba katılıyor.

Bu tanımlama üzerinden ele alındığında, her 20 kadından biri, diğer bir ifadeyle Avrupalı kadınların yüzde 5’i tecavüze uğramış bulunuyor. Bu sonuç, 2012’de yapılan araştırmada ortaya çıktı. 2015 yılında Avrupa Birliği Temel İnsan Hakları Ajansı verileri biraz daha rafine etti.

FİZİKİ ŞİDDET: Buna göre Avrupa Birliği’nde 13 milyon kadının fiziki şiddete maruz kaldığı tahmin ediliyor.  Bu da, AB’de 18 ila 74 arası kadınların yüzde 7’sine denk geliyor.

CİNSEL ŞİDDET: Avrupa Birliği’nde 3,7 milyon kadının, yani 18 ila 74 yaş arası kadınların yüzde 2’si cinsel şiddete maruz kalıyor.

TECAVÜZ: 15 yaşından sonra her 20 kadından biri, diğer bir ifadeyle yüzde 5’i tecavüze uğradı.  

TACİZ VE GİZLİ TAKİP: Avrupa Birliği’nde kadınların yaklaşık yüzde 18’i gizli takip konusu oldu. Bu da 9 milyon kadının mağdur olduğu anlamına geliyor. Bu sonucu elde etmek için kadına bir eylem listesi çerçevesinde sorular yöneltildi. Örneğin şu sorular yöneltildi: “Aynı kişi hiçbir meşru gerekçe olmadan evinizin, iş yerinizin ya da okulunuzun önünde bekledi mi ya da kolaçan etti mi?” veya “Hakaret edici, tehditkâr ya da sessiz telefon aramaları yaptı mı?”