GÖRÜNTÜLÜ

Almanya’da 8 Mart: Kadınların mücadelesi savaşlarınızı bitirecek

Almanya kentlerinde “Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” şiarıyla alanlara çıkan kadınlar, dünya çapında en çok kadınları etkileyen ataerkil politikalara karşı ortak mücadelenin stratejik önemini vurguladı.

ALMANYA'DA 8 MART

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Almanya’nın birçok kentinde yürüyüş ve mitingler düzenlendi.

MANNHEIM

Göçmen Kadınlar Derneği, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Almanya Kürt Kadın Birliği’ne (YJK-E) bağlı Ronahî Bêrîvan Kadın Meclisi, Yeni Kadın, Die Linke-Mannheim gibi kadın hareketleri, kurum ve meclislerinin çağrısıyla Hans-Böckler-Straße’de bir araya gelen kadınlar, kentin en işlek sokaklarından geçerek Markplatz’a ulaştı. Burada gerçekleştirilen mitingle kadın kurumları adına mesajlar verildi.

Sara, Rojbîn, Ronahî, Evîn ve Bişeng gibi şehitler şahsında mücadele ederek yaşamını yitiren tüm kadınların anıldığı mitingde şu mesajlar verildi: “Bugün uyanmış ve bilinçli kadın direnişi karşısında kapitalist modernitenin zar zor ayakta kalabildiği yılların dönüm noktasındayız. Rosalardan Saralara, Mirabel kardeşlerden Hevrîn Xeleflere kadar kadın direnişi dalga dalga yükselerek özgür yaşamın yolunu açıyor. Kadına yönelik katliam ve soykırım politikalarına karşı özgür kadınların mücadelesi en büyük umut ve gerçekliktir. Dünya çapında en çok kadınları etkileyen ataerkil politikalara karşı ortak mücadele yürütmek stratejik önem taşıyor. Bu kaostan çıkış yolunu en çok isteyen ve bunun için en çok mücadele edecek olan da kadınlardır. Bu çağda özgür kadınların iradesi yükselecektir. Kadın özgürlüğünün ideolojik ve politik ilkeleri etrafında örgütlenmemiz, ortak kurumlar oluşturmamız çok önemli. Her kadını kadın sistemimize katılmaya ve özgürlüğümüz için birlikte el ele mücadele etmeye çağırıyoruz. JIN JIYAN AZADÎ, kadınların mücadelesi savaşlarınızı bitirecek, iddiasıyla karşılıyoruz. Hareketimiz tüm kadınların ataerkil sisteme karşı ortak mücadelesidir. Kadınların mücadelesini sadece bir gün değil, her gün güçlendirelim!”

Yürüyüş boyunca “Kadına yönelik şiddete hayır” ve “Jin jiyan azadî, Sara Rojbîn Ronahî” sloganları atıldı.

DORTMUND

Kürt genç kadınlar ve Rozerîn Kadın Meclisi, “Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz"  hamlesi kapsamında bir araya geldi. Kürt kadınlar öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme sosyalist partiler, partilerin kadın gençlik grupları ile feminist gruplar da katıldı. Europabrunnen meydanında gerçekleştirilen buluşmada katılımcı tüm kuruluşlar adına açıklamalar yapıldı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına yapılan açıklamada, 21. yüzyılın ilk çeyreğinde kadın direnişinin öne çıktığı belirtilerek, "Önder Apo'nun özgürlüğü kadının özgürlüğüdür” denildi.

Rozerîn Kadın Meclisi’ne bağlı koro ve genç kadınlar, 8 Mart'ta önderlik eden ve fedakarlık yapan devrimci kadınların anısına Jineoloji Akademisi’nden yazılan ve  şarkıya dönüştürülen eseri birlikte söyledi.

HANNOVER

Aralarında Ronahî Kadın Meclisi, Woman Defend Rojava, Gemeinsam Kämpfen, Êzidî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü’nün (SMJ-E) de bulunduğu birçok kadın örgütünün çağrısı üzerine binlerce kadın bir araya geldi. Saat 15:00 da Hannover Opernplatz’da buluşan kadınlar bir saatlik mitingin ardından yürüyüşe geçti.

Ardından Hannover’de kadın kırımına karşı her eylemde kadınların bir araya geldiği Ni-Una-Menos-Platz’da bir miting gerçekleştirildi. Erkek devletlerin saldırılarına ve kadın kırımına karşı konuşmaların yapıldığı alanda “Jin Jiyan Azadî” sloganı yükseldi. Eylemde katledilen kadın öncülerin resimleri taşındı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E’nin de mesajının okunduğu meydanda kadınlar, Hannover polisinin, DAİŞ çetelerini yenen ve bu uğurda binlerce kadın şehit veren YPJ’nin bayrağını yasaklamasına karşı büyük bir YPJ bayrağı açarak protesto eylemi gerçekleştirdi.

Rosalardan Saralara, Mirabel Kardeşlerden Hevrîn Xeleflere bütün kadın öncülerin ördüğü kadın direniş geleneğinin bugün bütün toplumsal direnişlere öncülük ettiği belirtilen TJK-E’nin mesajında, kadınların ortak mücadelesinin savaşlara son vereceği belirtildi.

SMJ-E çağrısının da okunduğu eylemde 3 Ağustos'un Uluslararası Kadın Kırımına Karşı Mücadele Günü olarak ilan edilmesi çağrısında bulunuldu.

Ardından Gemeinsam Kämpfen ve Woman Defend Rojava adına yapılan konuşmalarda, kadın özgürlükçü ekolojik yaşamı kadın dayanışmasının mümkün kılabileceği vurguland. Rojava ve Başûrê Kurdistan somutunda Kürt soykırım saldırıları kınandı ve buna karşı kadın dayanışmasını yükseltme çağrılarında bulunuldu. Birçok kadın örgütünün konuşmalar ve ortak kadın dayanışma ağlarını büyütme çağrılarının ardından kadınlar tekrar yürüyüşe geçti.

Yürüyüş Küchengarten ‘a kadar devam etti. Sık sık ‘Jin Jiyan Azadî’ ‘’ Bijî YPJ’ sloganlarının atıldığı eylem, verilen konser ile son buldu.

         


 

ULM

Demokratik Kadın Platformu Ulm (Interbündnis, SKB, Yeni Kadın, Rebell, MLPD, YDG, ANKA - Alevitische Frauen) tarafından çağrısı yapılan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi, Ulm şehir merkezinde gerçekleştirildi.

Gösteriye, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) temsilcileri de kendi renkleriyle katıldı.

Üzerinde “8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü” ve “Faşizme, çevre katliamına, savaşlara, kadına yönelik özel sömürü ve baskıya karşı hep birlikte!” yazılı pankartın açıldığı gösteride, kadınlar konuşmalar yaparak, kadın mücadelesinin önemine değindi.

Kurulan enformasyon standında bilgilendirmede bulunan kadınlar, konuşma yaparak, mücadele çağrısında bulundu. Savaşlara ve yükselen faşist tehlikeye dikkat çeken kadınlar, iklim felaketlerine karşı da aktif önlem alınması çağrısında bulundu. Tüm baskı ve sömürünün kadınlar üzerinde daha yoğun olarak sürdüğünü belirten eylemciler, özellikle de aktif mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

Bildirilerin de dağıtıldığı gösteri, kadınların çektiği halaylar ve “Jin Jiyan Azadî” (Kadın Yaşam Özgürlük) sloganıyla son buldu.

DUISBURG

Asya Yüksel Kadın Meclisi, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Duisburg Bahnhof’ta bir araya geldi. “Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” hamlesi kapsamında bir araya gelen kadınlar 24 Şubat günü Wesel’de eski eşi tarafından katledilen Yüksel Yargan’ın resmini taşıdı. TJK-E’nin bildirisinin okunduğu eylemde müzik eşliğinde halay çekildi.

KASSEL

Kassel’de de Kürt ve Alman kadınlar birlikte yürüyüş düzenledi. Saat 17.00’da Rathaus’da bir araya gelen kadınlar, “Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Serok Apo” sloganları ve zılgıtlarla yürüdü.

HILDESHEIM

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Young Struggle, Zora ve Meryem Kadın Komünü’nün organizesiyle şehir merkezinde müzik eşliğinde bir yürüyüş yapıldı. Kürt kadınların ulusal kıyafetleriyle katıldığı yürüyüşte pankartlar taşındı, bildiriler dağıtıldı. Yürüyüşün sürdüğü Ottoplatz’a kadar "Şehîd Namirin", "Bijî Berxwedana Rojava" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganları atıldı. Etkinlik, mitingde yapılan konuşmalar ardından sona erdi.

NÜRNBERG

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Nürnberg’de farklı organizasyonların gerçekleştirdiği eyleme Medya Halk Evi de katılım gösterdik. Eylem boyunca “Sara Rojbîn Ronahî, Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Berxwedana YPJ” ve “Bijî Berxwedana Rojava” sloganları atıldı. 

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde farklı fraksiyonlara mensup yüzlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı; “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla yürüdü. Bremen Sêvê Kadın Meclisi’nin de yer aldığı yürüyüşte sık sık “Sara Rojbîn Ronahî, Jin Jiyan Azadî” sloganı atıldı. “Jin Jiyan Azadî ile Kadın Devrimine Yürüyoruz” pankartı taşıyan kadınlar, Domsheide’den Obernstraße üzerinden Bremen Hauptbahnhof’a kadar yürüdü.

Yürüyüş organizasyon komitesi adına yapılan açıklamada, “Rosa Luxemburg’dan Sakine Cansız’a, Mirabel Kardeşler’den Hevrîn Xelef’e kadın mücadelesi patriyarkaya karşı sürdü, sürüyor. Rojava’da yaşam bulan mücadele dünyaya örnek oluyor” denildi.

STUTTGART

Her sene olduğu gibi bu yıl da eşit hakları, faşizme, savaşlara ve kapitalizme karşı direnen bütün kadınlar eylemlerdeydi. “Jin Jiyan Azadî” sloganı ile Almanya’nın Stuttgart şehri de bu eylem alanlarından biriydi. İçerisinde çok sayıda kadın kurumunun yer aldığı, 8 Mart İttifakı’nın ve Verdi sendikasının çağrısı ile düzenlenen ve Rote Hilfe’nin destek verdiği eylem, Stuttgart sokaklarını mora boyadı.

Gökkuşağı misali renklerle saat 16.00’da Schlossplatz meydanında başlayan sahne programı, 8 Mart ittifakının hazırladığı metin ile, kadınların taleplerini dile getiren içerikli konuşmalarla başladı. Amerika, Asya ve Avrupa kıtalarındaki kadın temsilcilerinin de kısa konuşmalarıyla, kadınların eşit iş ücret eşitsizliği, kürtaj hakları, cinsiyetçilik mağduru, kapitalist sistem sömürüsü ve çocuk isteyip istememe haklarının kendilerine ait olduğuna dair başlıklar altında konuşmalar yapıldı. Canlı müzik ile güneşli havanın hakim olduğu Stuttgart, kadın sesleriyle süslendi.

Rojava Kadın Devrimi ile Kürt kadınının DAİŞ çetelerine karşı verdiği mücadele ile başlayan ve sonrasında İran’da Jîna Emînî’nin katledilişi ile doruğa çıkan Jin Jiyan Azadî mücadelesinin bütün dünya kadınlarına verdiği özgürlük mücadelesi ilhamı dile getirildikten sonra yürüyüşe sloganlar eşliğinde geçen kadınların sayısı binleri aştı.

Yürüyüş boyunca söylenen sloganlar ve davul eşliğinde Koma Jiyan Kürt genç kızlar ekibinin çektiği halaylar Stuttgartlılara unutulmaz anlar yaşattı. Bunun yanı sıra 25 yılı aşkın bir süreden beri İmralı hapishanesinde mutlak tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğü için söylediği sözlerinden oluşan, “Bir toplumun özgürlüğü o toplumdaki kadının özgürlüğü ile ölçülür”, “Özgür kadın yaratmak, bir devlet veya özerklikten daha önemlidir”, “Kadın meselesi sınıf ve milliyet gerçekliğinden daha önemlidir”, “Kadın özgürlük hareketi temelinde Ortadoğu’da bir Rönesans ortaya çıkabilir”, “Kadın katliamı, kültürlere veya etnik gruplara yönelik yapılan katliamlardan daha yıkıcıdır” yazılı el ilanları eylemcilere ve kent sakinlerine dağıtıldı.

Sahne programından sonra yürüyüşe geçen eylemciler, yol boyunca müzik, slogan ve konuşmalarla Eberhardstrasse ve König Strasse’den tekrar Schlosplatz meydanındaki sahne alanına gelerek burada da yine halay çekerek ve konuşmalar yaparak saat 19.00 civarında eylemlerini sonlandırdı.

BERLİN

“Jin Jiyan Azadî ile Kadın Devrimine Yürüyoruz” hamlesi kapsamında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe DEST-DAN Kadın Meclisi kendi renkleriyle katıldı.
Yürüyüşte DEST-DAN adına bir konuşma yapıldı. Temsilci şunları belirtti: “8 Mart 2024’ü, 21. yüzyılın kadınların özgürlük yüzyılı olacağı inancıyla karşılıyoruz. Bu inanç ile özgürlük mücadelesinde büyük emekler veren ve bu uğurda şehit düşen Sara, Rojbîn, Ronahî, Evîn ve Bîşeng yoldaşlarımız şahsında tüm şehitlerimizi sevgiyle anıyoruz.
21. yüzyıl şüphesiz kadınların özgürlük çağıdır. Rosa Luxemburg'dan Sakine Cansız'a Mirabel kardeşlerden Hevrîn Xelef'e dünyanın dört bir yanında kadınlar özgür ve onurlu bir yaşamın yolunu açtı. Kürt kadınlarının Rojava'daki mücadelesi bu yorulmak bilmez direnişin canlı örneğiydi.
Dünya çapında en çok kadınları etkileyen ataerkil politikalara karşı birlikte mücadele etmemiz çok önemli. Kadınları siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel özgürlükler için örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz. Bu hareketin etkili çözümler bulup hayata geçirebilmesi için yerelden küresel düzeye ulaşması gerekiyor. “Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hareketi bizim için stratejik öneme sahiptir. Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü kadınların özgürlüğü demektir.“
Yürüyüş boyunca erbaneleri ile katılan Kürt kadınlar, “Jin Jiyan Azadî, Sara Rojbîn Ronahî” ve “Jin Jiyan Azadî“ sloganları attı.

HAMBURG

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü münasebetiyle Hamburg'daki kadın kurumlarının ortak açıklamasıyla Hamburg Parlamentosu önünde bir araya gelen binlerce kadın, Jin Jiyan Azadî sloganı ile şehrin merkezine doğru yürüyüşe geçti. Rengarenk görüntülerin yer aldığı 8 Mart yürüyüşünde, her sene olduğu gibi Kürt kadınlar, “Jin Jiyan Azadî” pankartıyla kortejin en önünde yer aldı. Burada yapılan konuşmalarda dünyanın birçok bölgesinde kadına yönelik şiddet ve göçmen kadınların yaşadıkları sorunlara dikkat çekildi.

BONN

Kürt kadınlar, sol kadın  gruplarla birlikte kent merkezinde 8 Mart yürüyüşü düzenledi. Kentin işlek caddelerinden miting alanına kadar yürüyen kadınlar, “Dünyanın her yerinde kadınlar “Jin jiyan azadî” diyerek alanlara çıkıyorsa bu, 3 yıldır kendisinden haber alamadığımız Önder Apo ve insanlık için canını feda eden binlerce kadın savaşçının sayesindedir” dedi. Mitingde farklı kadın kurumları da mesajlar verdi. Yürüyüş “Jin jiyan azadî, Sara Rojbîn Ronahî”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana YPJ” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla son buldu.

DARMSTADT

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Darmstadt’ta kadınlar Roza Kadın Meclisi’nin de içinde yer aldığı Feminist Kadın Grevi (Feministicher Frauen Streik) öncülüğünde yürüdü. Yürüyüşe Verdi sendikası, Die Linke, Queer Liberation gibi örgütler de katılım sağladı.
Friedensplatz meydanında toplanan yüzlerce kadın, kentin en işlek caddelerinden geçerek aynı meydana döndü. Burada kadın örgütleri adına konuşmalar yapıldı. Kadınların maruz kaldığı fırsat eşitsizliğine işaret edilen konuşmalarda emek sömürüsüne karşı yürütülen mücadelenin kendisiyle beraber büyük kazanımlar getirdiği ifade edildi. Kapitalist sistemin kendisini ayakta tutmak için özellikle sağlık, eğitim alanında yaptığı düzenlemelerle kadınların kazanımlarını hedef aldığı vurgulandı. Ayrıca dünyada giderek yayılan ırkçılık ve faşizmden en büyük zararı kadınların gördüğü, buna karşı en ön saflarda mücadele edenlerin de yine kadınlar olduğu belirtildi.
Mitingde Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E‘nin de mesajı okundu. Kürt kadınlarının mücadelesine vurgu yapılan açıklamada, Ortadoğu ve Kurdistan başta olmak üzere dünyada yaşanan tüm savaşların ancak kadınların örgütlü gücüyle sonlandırılabileceğine dikkat çekildi. Bu anlamda Kürt kadın özgürlük mücadelesinin doğrudan veya dolaylı olarak dünya kadınlarına öncülük ettiği, ilham kaynağı olduğu vurgulandı. Enternasyonal kadın mücadelesini daha da büyüterek 21. yüzyılın kadın özgürlük yüzyılı olacağı vurgulandı.
Yürüyüşte sık sık, “Jin, Jiyan, Azadî” ve “Kadınlar faşizme karşı” sloganları atılırken renkli görüntüler ortaya çıktı.

FREIBURG

Nuda Kadın Meclisi'nin de içinde yer aldığı çeşitli kadın kolektifleri tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş yapıldı. Stühlinger Kirchplatz'ta saat 14.00’da bir araya gelen kadın kitlesi açtıkları stantlarla çalışmalarını tanıttı. Stant alanında "Komünal yaşam bir hayal değil" konulu panel düzenlendi. Panelde Kuzey ve Doğu Suriye’de yer alan kadın köyü Jinwar örneği verildi ve Jinwar üzerine bir sunum gerçekleştirildi.

Saat 17:00'a doğru ise Platz der Alten Synagoge’de toplanan ve sayıları 8 bini bulan kadınlar, TJK-E dahil 3 farklı kadın hareketinin bildirileri okunduktan sonra yürüyüşe geçti. 

Çok sayıda bağımsız kadın birliği tarafından düzenlenen, VERDI ve die Linke temsilcisinin de katılarak destek verdiği yürüyüş boyunca açıklamalar yapıldı, bildiriler okundu.

Sık sık "Jin, Jiyan, Azadî " sloganının atıldığı yürüyüş, Şehir Tiyatrosu'nun önüne ulaşan eylemcilerin burada yaptıkları basın açıklamaları ile son buldu.

SAARBRÜCKEN

YJK-E Saarland ve birçok kadın kolektifinin organizesiyle saat 19.00’da Lanvehplaz’tan Sankt Johanermarkt alanına kadar 8 Mart yürüyüşü düzenlendi.

Kadın örgütleri adına mesajların verildiği eylemde bir konuşma da YJK-E Saarland adına yapıldı. Yürüyüşte sık sık “Yaşasın kadın birliği”, “Kadın köleliğine hayır”, “Yaşasın kadın direnişi” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.