Almanya’nın birçok kentinde Şengal Soykırımı yıldönümünde protesto edildi-YENİLENDİ

Almanya’nın birçok kentinde düzenlenen eylemlerle Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Almanya’nın Düsseldorf, Krefeld, Saarbrücken, Bielefeld, Nürnberg ve Giessen kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar, Şengal katliamında yaşamını yitirenleri andı ve başka soykırımların önlenmesi için Şengal’in statüsünün tanınması gerektiğini belirtti.

DÜSSELDORF

Şengal’de 3 Ağustos 2014 tarihinde Türk devleti destekli DAİŞ çeteleri tarafından gerçekleştirilen Êzidî Soykırımı’nın 7. yıldönümü Düsseldorf’ta protesto edildi. 

YJK-E tarafından organize edilen eyleme Düsseldorf ve Köln kadın meclis ve bileşenleri, Demokratik Toplum Merkezi üyeleri katıldı. 

Düsseldorf HBF karşısında bulunan DGB Haus önünde saat 18.00’de bir araya gelen Kürdistanlılar, “Kadın kırımına karşı kendi kaderini tayin hakkı, Şengal’e statü” yazılı pankartla yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte Şengal’e dönük fermanın ardından yaşanan trajediyi anlatan fotoğraf ve dövizler taşındı. 

Yürüyüş Cornaliusplatz’da bir mitingle sona erdi.

Mitingte konuşan TJK-E aktivisti Besime Konca, “Bugün yine bir kara gün dolayısıyla bir araya geldik. Kürdistan tarihi katliamlar, soykırımlar, tecavüzlerle anılan kara günlerle dolu ama diğer yandan buna karşı direnişler başkaldırılar mücadelelerle dolu. Bunların en yakınlarından biri Şengal’deki 74. Ferman. Şengal’de yaşanan Kürt soykırımı ve kadın kırımıdır. Katledilen kadınlar alıkonulan kadınların trajedisine, acısına en iyi cevap özgürleşen Kürt kadın özgürleşen Kürt halkı ve Ortadoğu halklarıdır. Bu ferman sadece bir DAİŞ saldırısı değil, NATO onayıyla, Türk devletinin Irak hükümetinin Güney Kürdistan yönetiminin desteğiyle yapılan bir saldırıydı. 9 Ekim 2020’de imzalanan anlaşma ile hala fırsat bulsalar katliamı tamamlamak isteyeceklerdir. Anca Êzidî Şengal halkı özerkliğini kadın devrimi öncülüğünde örgütleyerek soykırımı boşa çıkarmıştır” dedi.

KREFELD

Krefeld kentinde de katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

Saat 11.00’da Neumarkt’ta düzenlenen eylemi Şehit Deniz Poyraz Kadın Komünü organize etti. Eyleme Die Link See Brucke üyeleri de katıldı. 

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı, katliam yıldönümünde protesto edildi.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan protesto eyleminde yapılan konuşmada yedi yıl önce Şengal katliamından açılan yaranın kapanmadığı, kanamaya devam edildiği belirtildi. Yedi yıl önce gerçekleşen katliamda ihtimalleri bulunan Irak merkezi hükümeti ve KDP güçlerinin yaşanan ihmalle ilgili herhangi bir soruşturmanın yapılmadığı suçluların ortaya çıkarılmadığı gibi, bu güçler tarafından şu ana kadar Êzidî halkından bir özür dilemediği de belirtildi.

Batı devletlerine çağrıda bulunan Kürdistanlılar, Şengal’da oluşturulan öz savunma güçlerine destek verilmesi ve ağır bedellerle gerçekleşen statünün bir an önce tanınması yaraların sarılması için destek çağrısı yaptı.

Eylem, “Bimre îxanet”, “Bijî berxwedana Şengalê” sloganları ile sona erdi.

BIELEFELD

Almanya’nın Bielefeld kentinde de Şengal katliamının yıldönümü bir yürüyüş ile protesto edildi.

Yürüyüş, Pazar günü başlayan üç günlük eylemler dizisinin bir parçası olarak gerçekleşti.

SMJÊ, HCÊ, NAV-YEK ve Kürdistan Merkezi Bielefeld’in çağrısı ile düzenlenen eylem Şengal’de şehit düşenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Bielefeld Merkez İstasyonu'nda yapılan eylem açılış konuşması ile başladı.

Kürdistan Merkezi Bielefeld, Die Linke, JXK, SPD, Demokratik Güç Birliği Bielefeld, NAV-YEK ve SMJÊ adına konuşmaların yapıldığı eylem yürüyüş ile devam etti.

Bielefeld Belediye Binası önündeki son mitinge Nikolai-Kilisesi de beş dakika boyunca çan çalarak katıldı. Eylem, saat 19.00'da Bielefeld Belediye Binası'nda yapılan kapanış konuşmalarıyla sona erdi.

NÜRNBERG

Almanya'nın Nürnberg kentinde Medya Halk Evi Şengal katliamını protesto etti. Hallplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar "Şengal’i unutma" pankartı açtı.

Yapılan konuşmalarda 2014 yılında Êzidîlere dönük yapılan fermanda binlerce insanın katledildiği, yüzbinlerin topraklarını terk ettiği, kadınların tecavüze uğradığı ve köle pazarlarında satıldığına değinildi.

GIESSEN

Şengal katliamının 7’inci yıldönümünde Almanya’nın Giessen kentinde de bir yürüyüş düzenlendi.

Berlinerplatz’da başlayan yürüyüşe Giessen ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar katıldı.

Kent merkezinde iki farklı noktada Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) hazırladığı bildiriler okundu. Sık sık “Katil Erdoğan”, “Diktatör Erdoğan” sloganlarının atıldığı yürüyüş, mitingin düzenleneceği Kirchenplatz’da sona erdi.

Katliama karşı dünyanın sessizliğinin kınandığı konuşmalarda katliamın daha ağır geçmesinin HPG gerillaları ile, YPJ ve YPG tarafından engellendiği belirtildi. Eylem sloganlarla sona erdi.

WESSEL

Almanya’nın Wessel kentinde NAV-YEK, SMJÊ, MŞD, HCÊ, HES, NÇÊ, SMGÊ ve Duisburg Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi öncülüğünde 3 Ağustos Şengal katliamı miting ve yürüyüş ile protesto edildi.

Almanca ve Kürtçe sloganların atıldığı eylemde, katliamda yaşamını yitirenler anıldı. Mitingde ayrıca Almanca ortak bildiri okundu. 

Yürüyüş sonrası yapılan mitingde SMJÊ adına Heznê Ökçe, HDP adına Leyla İmret, Wesel Êzidî Evi adına Osman Çelik, FED-MED Eşbaşkanı Zozan Gül, TekoJIN adına Heval Amara, Die Grüne adına Niklas Graf birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda katliam kınanırken Şengal’in statüsünün bir an önce kabul edilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca Konya’da 7 Kürdün katliamı ile sonuçlanan vahşi saldırının DAİŞ zihniyeti ile aynı zihniyetin ve politikanın sonucu olduğu, bütün bu soykırım politikalarına karşı topyekün direniş gerekliliği vurgulandı. Eylem sloganlarla sona erdi. 

MANNHEİM

Almanya’nın Mannheim kentinde de Şengal katliamı yıldönümünde protesto edildi.

Şengal şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde bildiri okundu ve konuşmalar yapıldı.

Günümüzde bazı Avrupa ülkelerinin Êzidî katliamını soykırım olarak tanıdığı da dile gelen konuşmada ancak bunun Şengal halkı üzerindeki katliamların bittiği anlamına gelmediği de vurgulandı.

Eylem “Biji berxedana gerila”, “Biji berxwedana Şengale”, “Biji Serok Apo”, “Bimre faşizm u hevpare ve ihanet” sloganları atıldı.

ESSEN

Almanya’nın Essen kentinde de Şehit Berivan Şengal Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen eylem ile Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı ve katliam yıldönümünde protesto edildi.

Willy-Brant-Platz’da düzenlenen eylemde Şengal’in iradesinin tanınmamış olmasının kabul edilemeyeceği belirtildi.

Şehit Berivan Kadın Meclisi aktivistleri dövizler taşıdı ve bildiriler okudu.

Eylem, “Bimre îxanet”, “Bijî berxwedana Şengalê” sloganları ile sona erdi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde de Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Hannover HBF önünde bir araya gelen halk, Şengal ve devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Eylemde Demokratik Şengal Meclisi, Avrupa Êzidî Koordinasyonu, PYD, SMÊJ, MLPD, Die Linke, Kobanê İnisiyatifi adına konuşmalar yapıldı.

Konuşmalardan sonra halk “Şengal’e statü”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları attı.

Yürüyüş boyunca bildiriler okundu.