Amed 8 Mart: Örgütlü mücadelemizle yeneceğiz!

Amed’de 8 Mart Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla İstasyon Meydanı’nda toplanan kadınlar, “Jin, jiyan, azadî” sloganlarıyla boyun eğmeyeceklerini vurguladı ve taleplerini haykırdı.

8 MART

8 Mart eylemi Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinan Azad-TJA) ve Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde gerçekleşti.

Amed’in Bajara Nû (Yenişehir) İlçesi İstasyon Meydanı’nda “Bi Jin Jiyan Azadî, “Ber bi 8’ê Adarê” ve “Dimeşin/Kadın yaşam özgürlük talebiyle 8 Mart’a doğru yürüyoruz” şiarıyla düzenlenen miting, halaylarla başladı.

Arama noktalarından geçerek miting alanına girmeye çalışan kadınlar, ilk olarak giriş saati gerekçe gösterilerek polisin engelleme girişimleriyle karşılaştı.

Polisi slogan ve zılgıtlarla protesto eden kadınlar yöresel kıyafetleriyle 8 Mart mitingine akın etmeye devam etti.

Miting alanı “Amed’den Ankara’ya Gülten Kışanak’ı selamlıyoruz”, “Belucî, Afgan, İran Pakistanlı kadınların mücadelesinin yanındayız”, “Jin jiyan azadî ve savaşlara hayır diyoruz”, “Örgütlü kötülüğünüzü, örgütlü mücadelemizle yeneceğiz” pankartlarıyla süslendi.

ADALET NÖBETİ EYLEMCİLERİ

Kürt Hak Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorununun siyasi çözümü talepleriyle başlatılan Adalet Nöbeti’nde olan tutsak yakını kadınlar da Hazal Park’ta toplanarak alana yürüdü.

DEM Parti ilçe eşbaşkanları, belediye eşbaşkan adaylarının da eşlik ettiği kadınlar, "Jin jiyan azadî", "Bi felsefeye jinan azadî’yê, em xwe birêxistin dikin" yazılı pankartlar taşıdı.

Miting alanına Rosa Kadın Derneği, DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve TJA ayrı kortejler şeklinde alana giriş yaparken, yürüyüşte “Bizim devrimimiz kadın devrimidir” yazılı pankart açıldı.

KADINLAR BOYUN EĞMEYECEK

Binlerce kadının katıldığı miting bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Tertip Komitesi adına DBP İl Eşbaşkanı Sultan Yaray yaptığı konuşmada kadınların hiçbir zaman boyun eğmediğini vurguladı.

Sultan Yaray, “Buradan Gultan Kışanak, Figen Yüksekdağ, Hülya Alökmen hepsini selamlıyoruz. Yolunuz yolumuzdur” dedi.

Köleliği kabul etmeyeceklerinin altını çizen Sultan Yaray, “Diyoruz ki kadınları yok saymaktan vazgeçin. Kürtler bu dünyayı güzelleştirsin. Bu topraklara barış gelsin. Biz kadınlar her zaman onurlu bir barış için sesimizi yükseltelim diyoruz. Amed’den tüm dünyaya Jin Jiyan Azadî diyoruz” diye konuştu.

BARIŞ ANNESİ: BARIŞA VESİLE OLSUN

Barış anneleri adına kadınları selamlayan Mürüvvet Demir, “8 Mart’ımız tüm emekçi kadınlara, devrimcilere binlerce defa kutlu olsun. Aylardır cezaevlerinde açlık grevinde olanları selamlıyorum. Umarım barışa vesile olur. Hepinize saygılar” dedi.

Daha sonra DEM Parti Amed belediye eşbaşkan adayları miting sahnesine çıkarak, kadınları selamladı. Eşbaşkan adayları adına Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Serra Bucak, barış, adalet ve özgürlük şiarını direnen annelerden öğrendiklerini söyledi. Serra Bucak, “Onların kıymetli yolundan ilerlemekten asla vazgeçmeyeceğiz. Onların bu barış çağrısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Bizler yine bu kadın örgütlülüğünü, mücadelesini onun özneleri olan yoldaşlarımıza borçluyuz. Kandıra, Sincan, Elazığ’ı Cezaevi’ne selam yolluyoruz. Zindandaki arkadaşlarımız bu sistem tarafından bilerek rehine tutuluyorlar. Zindandaki kadınların yeri bizim yanımız, bu toplumun yanı” şeklinde konuştu.

DEM Parti Ankara adayı Gultan Kışanak’a da selam gönderen Serra Bucak, “Bu coğrafya tekçi, vesayetçi erkek anlayışa, Ankara’daki anlayışa inat bu coğrafya onurlu barışı mutlaka getireceğiz bunu genç kadınlar ve annelerimizle getireceğiz” ifadelerini kullandı.  

Serra Bucak, “8 yıllık kayyım rejimi en çok kadın kazanımlarımızı elimizden aldılar. Onlara inat 31 Mart’ta yeniden kadın politikaları, kadın müdürlükleri, kadın merkezleri açmaya geliyoruz. Hepinizin 8 Mart’ını kutluyorum. Sömürüye inat var olsun Amedli kadınlar” diye belirtti.

ADALET KAYA: ABDULLAH ÖCALAN SORUNU ÇÖZECEK

TJA adına söz alan DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya, “Biz kadınlar olarak diyoruz ki çözümün ve barışın yolu açıktır. İsteğimiz Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüdür. Abdullah Öcalan Kürt sorununu çözerek halklara barışa getirecektir. Biz Kürt’üz, kadınız, buradayız. Demokratik, özgür bir yaşamı inşa edeceğiz. Bizi yok sayan bu sisteme karşı baş eğmiyoruz, başkaldırıyoruz” dedi.

AYFER KOÇAK: HAYATI YENİDEN İNŞA ETMEK ZORUNDAYIZ

KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, Faşist sağ iktidarların kadınlara yönelik saldırılarına karşı alanlarda, sokaklarda sürdürülen mücadeleden vazgeçmediklerini vurguladı. Ayfer Koçak, cezaevlerindeki işkence, tecride karşı kadınların direnişine dikkat çekerek, “Emeğimizin görünür olabilmesi için hayatı yeniden inşa etmek zorundayız” dedi.

TÜLAY HATİMOĞULLARI: 5 BİN KADIN EŞBAŞKAN ADAYIMIZ VAR

Koçak’ın ardından Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, alanı dolduran kadınlara seslenerek, kadın direnişine ve kazanımlarına vurgu yaparak, özellikle eşbaşkanlık sisteminin “mor çizgileri” olduğunu kaydetti.

Tülay Hatimoğulları, “Şu anda Kurdistan ve Türkiye’de tam 5 bin kadın eşbaşkan adayımız ve yerel yönetimlere aday kadın arkadaşlarımız var. Türkiye’de hiçbir parti bunu gerçekleştirmemiştir. Bunu gerçekleştiren bir parti değil sadece, siz değerli kadınların iradesidir bunu gerçekleştiren” dedi.

HİÇBİR OTORİTER ERKEK REJİM BİZLERİ YENEMEZ

Tülay Hatimoğulları şöyle devam etti:

“Amed olarak, kadınlar olarak, kadın eşbaşkanlarımızın etrafında demokratik kadın özgürlükçü belediye anlayışımızı icra edeceğiz. Biz kadınlar, kadın bakış açısıyla kadınların rahat edeceği bir şekilde hep beraber inşa edeceğiz. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Çünkü burada kadın meclisleri bu işin garantisidir. Biliyorum halaylara geçeceğiz, müziğe geçeceğiz. Bizler de birlikte halay çekmeyi bekliyoruz. Bizler 8 Mart’ta küllerinden mücadeleyi yaratan kadınlarız (…)

Kadınların örgütlü mücadelesi ve gücü oldukça hiçbir erkek rejimin bizleri yenmeye gücü yetmeyecek Sevgili Jina Êminî’nin sözlerini kulaklarımızda duyar gibiyiz. Dilim döndüğünce onun anadiliyle söylemek istiyorum. Mahsa öldürüldü, hayır Mahsa bayrak oldu, Mahsa her kadının kavgasının bayrağı oldu, her kadının bayrağı oldu. Onun saçı mücadelemizin bayrağı oldu. O ölmedi aramızda ve hep birlikte bizler şu sloganı hep birlikte atarak Jina Êminî’nin bayraklaşan saçlarını burada bir kez daha anarak ‘Jin, Jiyan, Azadî’ diyelim hep beraber. Kadınların bu mücadelesi oldukça, bu örgütlü gücü oldukça ne Türkiye’de ne Kurdistan’da ne de Ortadoğu’da hiçbir otoriter erkek rejimin bizleri yenmeye gücü yetmeyecektir. Kadınlar başaracak, bizler başaracağız.”

Mitingde yapılan konuşmaların ardından Ayşenur Kolivar ile Jin Ma sahne aldı. Kadınlar, uzun bir süre halaya durduktan sonra, “Bijî berxwedana zindanan", “Bijî berxwedana jinan” ve “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganlarıyla miting alanından ayrıldı.