Amedli kadınlar meydanda: Jin, jiyan, azadî!

Amed İstasyon Meydanı’nı 'Jin, jiyan, azadî' sloganları eşliğinde dolduran kadınlar, "Örgütlü kötülüğünüzü, örgütlü mücadelemizle yeneceğiz” mesajını verdi.

AMED'TE 8 MART

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinan Azad-TJA) ve Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde Amed’in Bajara Nû (Yenişehir) ilçesindeki İstasyon Meydanı’nda 'Bi Jin Jiyan Azadî', 'Ber bi 8’ê Adarê' ve 'Dimeşin/Kadın yaşam özgürlük' talebiyle 8 Mart’a doğru yürüyoruz” şiarıyla düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi halaylarla başladı.

Kadınlar sabahın erken saatinden itibaren pankart ve dövizlerle arama noktalarına akın ediyor. Miting alanına giriş saati gerekçesiyle engel çıkarmaya çalışan polis slogan ve zılgıtlarla protesto edildi. Ulusal kıyafetleriyle 8 Mart mitinginde buluşan kadınlar, “Amed’den Ankara’ya Gültan Kışanak’ı selamlıyoruz”, “Belucî, Afgan, İran Pakistanlı kadınların mücadelesinin yanındayız”, “Jin jiyan azadî ve savaşlara hayır diyoruz”, “Örgütlü kötülüğünüzü, örgütlü mücadelemizle yeneceğiz” pankartlarıyla donatılan meydanı doldurdu.

NÖBETTEKİ ANNELER ALANDA

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan Adalet Nöbeti’ndeki tutsak yakını kadınlar, Hazal Park’ta toplanarak alana yürüdü. DEM Parti ilçe eşbaşkanları, belediye eşbaşkan adaylarının da eşlik ettiği kadınlar, "Jin, jiyan, azadî", "Bi felsefeye jinan azadî’yê, em xwe birêxistin dikin" pankartları arkasında bir araya geldi. Kürtçe şarkılar seslendiren kadınlar "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla İstasyon Meydanı’na ulaştı.

 Miting alanına Rosa Kadın Derneği, DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve TJA ayrı kortejler şeklinde alana giriş yaptı. Yürüyüşte “Bizim devrimimiz kadın devrimidir” yazılı pankart açıldı. Kadınlar, seslendirdikleri şarkılar eşliğinde slogan ve alkışlarla halay çekiyor.

 TUTSAK HALİSE AKSOY'DAN MESAJ

Mitingde Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde rehin tutulan Halise Aksoy'un şu mesajı okundu:

"Merhaba direnen kadınlar ve acılı anneler. 8 Mart’ınızı kutlarım. Bu senenin özgürlük, eşitlik ve kardeşlik senesi olmasını diliyorum. Sizin yanınızda değiliz ama ruhumuz birlikte. Değerli arkadaşlar bildiğiniz gibi suçsuz sebepsiz bir yıldır dört duvar arasındayım. Benim suçum oğluma ve barışa sahip çıkmış olmak. Bu yüzden beni zindana attılar. Ne yaparlarsa yapsınlar, tarihte onların istediği hiçbir zaman olmadı. O yüzden haykırdım, haykırışım dünyayı sarstı. Yine zindanda da haykırıyorum ve dünyayı sarsıyorum.

Maalesef oğlumu parçalayıp kargoyla bana gönderenler şu an işlerinde. Onlar yargılanacağına ben yargılanıyorum. Çünkü bu ülkede hukuk yok. Kıymetli anneler! Çocuklarınız üzerindeki baskı ve zulmü kabul etmeyin ve korkmayın. Ne zamana kadar bu korkuyla yaşayacaksınız. Ne kadar korkarsak onlar bize o kadar baskı uygular. Bu temelde yine tüm kadınların 8 Mart’ını kutluyor, sizleri sevgi ile selamlıyorum."