Annelere işkence birçok kentte protesto edildi

Gebze M Tipi Cezaevi önünde nöbet tutan annelere yönelik polis işkencesi Kürdistan ve Türkiye'de protesto edildi.

Tecride karşı açlık grevlerinde olan çocuklarına ses vermek amacıyla Gebze M Tipi Cezaevi önünde nöbet tutan annelere yönelik polis işkencesi birçok kentte protesto edildi.

AMED

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Aned İl Örgütü'nün eyleminde konuşan İl Yöneticisi Nesip Gültekin, 14 Nisan'da Sümerpark'ta Recep Hantaş’ın polis tarafından yargısız bir şekilde infaz edildiğini hatırlattı.

Amed Koşuyolu Parkı’nda geçen gün yapılmak istenen basın açıklamasındaki polisin sert saldırısına tepki gösteren Gültekin, HDP’li vekiller Remziye Tosun ve Musa Farisoğulları’nın yaralandığını hatırlattı. Gebze Cezaevi önünde dün yakınları tutsak olan annelere dönük yapılan polis saldırısına da tepki gösteren Gültekin, polisin insanlık dışı bir tutum takındığını ifade etti.

HDP'nin Sur, Yenişehir, Bağlar ve Kayapınar ilçe binalarında da polis işkencesi protesto edildi.

BİNGÖL

HDP Bingöl il binası önünde yapılan eyleme ise HDP Milletvekili Erdal Aydemir ve partililer katıldı.

Burada konuşan HDP'li Aydemir, "Tutuklu annelerine yapılan saldırıyı nefretle kınıyoruz. Bu bir insanlık suçudur" dedi.

Aydemir, AKP’nin ülkeyi daha fazla germeden bu haklı talepleri görüp bir çözüme kavuşturması gerektiğini söyledi.

BURSA

Annelere yönelik polis şiddetine bir tepki de Bursa’dan geldi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bursa İl Örgütü’nün yaptığı toplantıda konuşan partinin İl Eşbaşkanı Serpil Yıldız, “İnsanlık dışı, onur kırıcı bu muamele aynı zamanda hukuk tanımazlığın bir resmidir” dedi. Yıldız, "Tecrit kalksın cezaevlerinden ölüm haberleri gelmesin ve barışın önü açılsın” diye belirtti.

İZMİR

HDP İzmir İl Örgütü tarafından yapılan eylemde konuşan İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür de “Evlatlarımızın katledilmesini, annelerimizin coplanmasını ve milletvekillerimize saldırıyı lanetliyoruz” dedi.

SKM'DEN AÇIKLAMA

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Açlık grevindeki çocuklarının sesini duyurmak, tecrit karşısındaki mücadeleyi büyütmek için Gebze hapishanesinin önünde nöbet tutan annelerimiz; erkek egemen devletin polisi ve çetelerin saldırılarına uğradı” denildi. Açıklamada, "Başta kadınlar olmak üzere herkesi Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevi direnişini sahiplenmeye, tutsak anneleri öncülüğünde gelişen tecrit karşıtı mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” diye kaydedildi.

VAN

Açlık grevi için Gebze Cezaevine giden Annelere yönelik polis işkencesi Van’da düzenlenen kitlesel basın açıklaması ile kınandı.

Gebze Cezaevi önünde Annelere yönelik gerçekleşen polis saldırısını protesto etmek amacıyla HDP Van il binası önünde yapılan basın açıklamasına HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, DBP İl Eşbaşkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kawa, Van Milletvekili Muazzez Orhan, TUYAD-DER Yöneticileri, DTK Temsilcileri, KJA aktivistleri ve halk katıldı.

Burada konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, “Annelerimize ve demokratik kesimlere yönelik işkenceler artmaktadır. Son olarak Gebze’de annelerimize işkence açlık grevi direnişlerini bastırmaya yönelik faşizan bir uygulamadır. Çocuklarının sesi olabilmek için cezaevine giden annelerimize faşizan, ahlak dışı bir saldırı gelişmiştir. Bir kez daha bu faşizan saldırıları kınadığımızı belirtmek isteriz. Bu uygulamalar bu ülkeye hiçbir şey katmayacağı gibi halklar arası barışı zedelediğini ve yaşamı zorlaştırdığını belirtmek isteriz. Bizler tüm faşizan uygulamalara rağmen Leyla Güven’in talebini sahiplenmeye ve tecrit kırılıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Birlikte yaşamaktan vazgeçmeyeceğiz ve demokrasiyi getireceğiz. Bütün söylemlerimiz barış, demokrasi, onurlu bir yaşam ve özgürlük için olacaktır” dedi.

Basın açıklaması 'Annelere uzanan eller kırılsın' sloganlarıyla sona buldu.