GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa'da 8 Mart etkinlikleri: Öz yönetim direnişi yol gösterici

Avrupa'da yaşayan Kürt kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında etkinlikler düzenledi.

Avrupa'da yaşayan Kürt kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında etkinlikler düzenledi. Kadınların öncülük ettiği öz yönetim direnişinin de selamlandığı etkinliklerde, birlik ve mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

DUSSELDORF

Almanya'nın Kuzey Ren Westfalya eyaletinin başkenti Düsseldorf'ta 8 Mart kutlaması yapıldı.

YJK-E  NRW- Saha, CENİ, Gülümseyen Kadınlar ve Courage kadın örgütlerlerinin organize ettiği eylem, DGB –Haus’un önünde başladı, kent merkezinde bir saatlik yürüyüşün ardından  Burgplatz’ta mitingle devam ettirildi. Koma Denge Xwezaye de etkinlikte müzik dinletisi sundu.

"Biji Serok Apo", "Katil Erdoğan" sloganlarının atıldığı eylemde, AKP'nin Kuzey Kürdistan'daki katliamları ve Almanya'nın buna sessizliği de protesto edildi.

YJK-E Temsilcisi Nuda Mêrdin tarafından eylemde yapılan açıklamada, "Sizleri Sakine, Fidan, Leyla, Ekin Wan, Sêvê, Pakize, Fatma ve Nudalar’ın ruhuyla selamlıyorum. Emekçi kadın günü olduğu gibi, direniş günü de olan bugünü, bütün özgürlüklerde olduğu gibi kadın özgürlüğü için de büyük emek harcayan Önder Apo, Kürt kadınları ve şu an Kürdistan’da mücadele eden kadınlara, Ortadoğu kadınları ve dünyanın bütün kadınlarına kutluyorum" denildi.

'ERDOĞAN'A MÜCADELE AYNI ZAMANDA ERKEK EGEMEN SİSTEME...'

Alman MLPD Partisi  adına yapılan konuşmada da Kürt kadınların direnişi selamlanırken, "Kuzey Kürdistan’da faşist Erdoğan yönetimine karşı Kürt kadının öncülüğünde verilen mücadele aynı zamanda erkek egemen sisteme karşı veriliyor" denildi.

Courage adına yapılan açıklamada da kadın cinayetleri, çalışma yaşamındaki sömürü ve göçmen kadınların sorunlarına değinilirken, kadınlara birlik çağrısında bulunuldu.

Mitingde son konuşma Lachende Frauen-Gülümseyen Kadınlar adına yapıldı ve kadınların karşılaştığı hayati sorunlara vurgu yapıldı.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki 8 Mart etkinliği Kürt kadın derneği AVESTA öncülüğünde gerçekleştirildi. Etkinliğe Türkiye ve Avusturyalı kadınlar da katıldı.

Christian-Broda-Platz Meydanı'nda toplanan kadınlar, kentin en işlek caddesi olan Mariahilferstrasse üzeri mitingin yapılacağı yere doğru yürüyüş yaptı. 

Yürüyüşte PKK, KCK, YPJ, YPG bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları da taşındı.

Öz yönetim direnişlerine kadınların öncülük etmesinin selamlandığı yürüyüşte, Türk devletinin Kuzey Kürdistan'daki katliamları protesto edildi.

Eylem boyunca kadınların uğradığı şiddet, kadın direnişi ve devlet terörü üzerine hazırlanan Almanca bildiriler dağıtıldı.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentinde, Arin Mirkan Kadın Meclisi ve Marignane Kadın İnisiyatifi'nin öncülüğünde 8 Mart etkinliği düzenlendi.

Canabiere Meydanı'nda toplanmaya başlayan kadınlar renkli döviz ve kadın sembolleriyle çevrenin yoğun ilgisini çekti. Yürüyüş, Vieux Meydanı'na kadar sloganlarla sürdü.

"Örgütlü kadın toplumun öz savunma gücüdür, Sêvêler'den Saralar'a örgütlü kadınla özgür yaşama; öz savunma özgürlüğümüzün garantisidir" yazılı pankart ve dövizlerin taşındığı yürüyüşün ardından, Arin Kadın Meclisi adına Gulê Aydemir konuşma yaptı. Aydemir konuşmasında, "New York'ta direnen kadınların mücadele meşalesini bugün Kürdistan'da Seveler, Fatmalar, Pakizeler; dağlarda, şehirlerde binlerce Kürt kadını devam ettiriyor" dedi.

Marignane Kadın İnisiyatifi'nden Nihal Danışman da TJK-E'nin mesajını okudu. Mesajda kadınların her yerde örgütlülüğüne sahip çıkması gerektiği ve mücadelesini her sahada yürütmesi vurgusu yer aldı.

Marsilya Kadın Kolektiflerini temsilen bir konuşma yapan Martin Durant ise Kürt kadınlarının mücadelesini selamlayarak, bu süreçte Kürtlerin yanında yer alacaklarının sözünü verdi. Konuşmasında, 'Kürt kadınlarının yürüttüğü mücadelenin dünya kadın mücadelesinin kıblesi olduğunu' vurgulayan Durant, kadın mücadelesinin evrensel bir mücadele olduğunu ve Kürtlerle birlikte bu mücadelede yer almaktan onur duydukların dile getirdi.

DEN HAAG

Hollanda'nın Den Haag kentinde de Kürt ve Türkiyeli kadınlar 8 Mart vesilesiyle ortak bir yürüyüş ve miting gerçekleştirdi. 

Hollanda Kürt Kadın Hareketi ve SKB'li kadınların organize ettiği yürüyüş oldukça coşkulu geçti.

Kadınlar hazırladıkları kartları çiceklerle birlikte güzergah boyunca kadınlara dağıttı. Üzerinde Clara Zetkin'in "Kadınlar, dünün köleleri, bugünün savaşçıları ve yarının galipleridir” sözünün yazılı olduğu ve yine Kürdistan'daki katliamlara dikkat çekilen kartlar dağıtılarak duyarlılık çağrısında bulunuldu.

"Kadınlar öz yönetimlerle özgürlüğe yürüyor" sloganının atıldığı yürüyüşün ardından parlamento önünde miting yapıldı. Burada, Hollanda Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Şemse Ruha, "Özgürlük mücadelemizin güçlü bir mirası var. Bu miras bizlere hep yol gösterdi. Halen yol göstermeye devam ediyor. Bugün en temelde Cizre ve Sur'da öz yönetim direnişlerinin öncü gücü olan kadın direnişçileri, bizlere daha fazla örgütlenmemiz, daha fazla eylem yapmamız, daha fazla haklarımız noktasında özgürlüğe bağlanmamız gerektiğini gösterdiler. Bu yol gösterici çizgiyi kendimize esas alıp daha güçlü pratikleşmeliyiz" dedi.

SKB adına konuşma yapan Çınar Gündüz de kadının örgütlü mücadelesinin önemine vurgu yaptı. 

Hollanda'da ikinci 8 Mart kutlaması ise 8 Mart günü Amsterdam kentinde Hollandalı kadınlarla ortak yapılacak.