Avrupa'da kadınlar alanlara çıkıyor: Jin, Jiyan, Azadî!

TJK-E, Jina Emini’nin katledilişinin yıl dönümünde başta kadınlar olmak üzere herkesi alanlara çağırdı, "Eylem alanlarını özgürlük mücadelesini büyütme iddiasıyla dolduralım" dedi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Geçtiğimiz yıl Jîna Emini’nin İran’da rejim güçlerince katledilmesi, kadınların ve tüm toplumsal kesimlerin rejime karşı tarihi bir direniş sürecine girmesine sebep oldu. İran’da kadınlara yönelik baskı ve katliam siyasetine karşı mücadelenin yeni bir aşamaya evrilmesini sağladı. Jîna Emini’nin katledilişinin 1. yıl dönümünde bir kez daha tarih boyunca ataerkil sistemin kadın kırım politikaları sonucunda katledilen tüm kadınları sevgi ve saygıyla anıyoruz. Bu katliam ve kırım politikalarına karşı baş eğmeyen ve tarihin özgürlük eğiliminin en güçlü temsili olan, dünden bugüne, bugünden yarına direniş meşalesini taşıyan tüm kadınları selamlıyoruz" denildi.

'İRAN-ROJHILAT'TAKİ DİRENİŞ YENİ BİR SAYFA AÇTI'

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Günümüzde Ortadoğu’da, ataerkil ve kapitalist sistemin yapısal sorunlarından kaynağını alan büyük bir kriz yaşanmaktadır. Bu kriz  durumu her ne kadar güncel bir sorun gibi görünse de özünde, kadının binlerce yıldır yarattığı değerlerin, zor ve hile kullanılarak başkalaşıma uğratılmasıyla başlayan sömürü sisteminden kaynaklanan sorunlardır. Diğer bir deyişle erkeğin, kadından başlayıp giderek tüm toplum üzerinde zor kullanan bir egemene dönüşmesiyle ortaya çıkan kriz halidir. Önder APO, insanlığa ait tüm değerleri tehdit eden bu krizi, demokratik uygarlık paradigmasıyla aşmaya çalışmaktadır. Bir özgürlük paradigması olan demokratik uygarlık paradigmasıyla, başta kadın olmak üzere tüm insanlık için özgür bir yaşam inşa edilmektedir. Kürt kadınları, kadın özgürlükçü mücadelesiyle, özgürlükten taviz vermeyen öz savunma çizgisiyle verili tüm değerleri, tanımlamaları, yapılanmaları alt- üst etmekte, tüm dünya kadınlarına, özgürlüğün mücadeleyle mümkün olduğu umudunu, direnişleriyle ortaya koymaktadırlar. Erkek egemen aklın yaratmış olduğu değerleri, kültür ve yaşamı sorgulayarak, özgürlük ilkelerine dayalı yeni yaşamı yaratma mücadelesini daha da büyüttü. Kurdistan toplumunda devrim içinde devrim, toplumsal değişim ve özgürlük, kadının öncülüğünde gelişmiştir.
Kadınları yıllardır 'kendileri olmanın' mücadelesini çok şiddetli bir şekilde yürütmektedirler. Dağların doruklarında, şehirlere, iş yerinden okullara yaşanan bu tarihsel deneyim, hala tüm hızıyla devam etmektedir. 16 Eylül 2022’de Tahran’da Kürt kadını Jîna Emini’nin 'hicabından saçları görünüyor' nedeniyle Ahlak Polisleri tarafından işkenceyle katledilmesinin ardından başlayan ve dalga dalga yayılan serhildanlar süreci ise hem İran-Rojhilate Kurdistan direniş geleneğinde yeni bir sayfa açtı hem de dünya kadın özgürlük hareketleri açısından yeni bir kenetlenme ve etrafında direnişi örme amacı oluşturdu: Jin’in, Jiyan’ın ve Azadî’nin etrafında, tarihin bu durağı yeni bir sıçrama anı, değişim dinamiğiyle kucaklaştı. Bu serhildan sürecinde yüzlerce kişi şehit düşmüştür. Bu özgürlük şehitlerini büyük bir sevgi ve saygıyla anıyoruz. Yine bu serhildan sürecinde binlerce kadın, genç, yaşlı İran’ın özel devlet güçleri tarafından tutuklanmıştır. Baskı ve işkencelere tabi tutulmaktadırlar. Hatta birçoklarının akıbetleri belli bile değildir. Siyasi kadın tutsaklar ve tüm siyasi tutsaklar, başta Zeynep Celaliyan olmak üzere derhal özgürlüklerine kavuşmalıdır.
Jin-Jiyan-Azadî fikri ve bu fikrin değişim-dönüşüm yaratan dinamizmi, 40 yılı aşkın bir süredir, Kürdistan özgülünde tüm dünyada deneyimlenmiş bir gerçektir. Özgür dağlardan, Bakure Kurdistan ve Türkiye deneyiminden bilinen ve en son Rojava Kadın Devrimi'nde olgusal gerçekliğe kavuşmuş olan bu gerçeklik, Önder APO’nun demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmasının hakikatini en temel özetleyen ve kendisinin ifadesiyle “sihirli” bir slogandır. Çünkü  Önder APO’nun belirttiği gibi; 'Büyüleyici yaşam burada doğdu; Kurdistan’da Jin û Jiyan (kadın ve yaşam) olarak gerçekleşti...' Bunun içindir ki 'Jin, Jiyan, Azadî' bu sihrin toplumsal bellekteki izdüşümüdür. 'Jin, Jiyan, Azadi' beş bin yıllık erkek egemenlikli zihniyetin, topluma, kadına dolayısıyla erkeğe nefes aldırmayan iktidarına karşı korunan ilke, özgür yaşama duyulan özlem ve bunun eylemidir. Önder APO içinden geçtiğimiz çağın niteliğini '21. Yüzyıl kadın özgürlük yüzyılı olacaktır' tespitiyle belirtiyor. Diğer yüzyıllardan farklı olarak bu yüzyılın taşıdığı özgürlük mücadelesi potansiyeli kadın hareketlerinde somutlaşmaktadır. Dünyanın hemen her yerinde, kadın hareketleri her zamankinden daha aktif ve en önemlisi de sonuç alıcı mücadele odaklarıyla direnmektedir.

 Rojhilat Kurdistan’ında uzun saçlarını salmış el ele tutuşmuş genç kadınlar, okuldaki tahtaya tek cümlelik bir destan yazmışlardı 'Benim kız kardeşim için, senin kız kardeşin için, bizim kız kardeşimiz için…' Bu cümleler  gelişen kadın mücadelesinin ruhunu ve formunu ortaya koyarak, 'Jin, Jiyan, Azadî' gerçeğini ifade etmektedir. Kadın özgürlükçü paradigmanın ruhu, gücünü tarihsel-toplumsal gerçeklikten almakta ve kadınlar için özgür bir geleceği kadın devrimi etrafında örmektedir. Şimdi 1. yılında 16 Eylül’ü evrenselleşen 'Jin, Jiyan, Azadî' felsefesiyle karşılıyoruz. Tüm dünya kadınları bu slogan etrafında kenetlenmekte ve birbirine yakınlaşmaktadır. Bu oldukça heyecan ve umut vericidir.

 'EYLEM ALANLARINI DOLDURALIM'

Bu temelde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) olarak, Jîna Emini’nin katledilişinin 1. yıl dönümünde tüm Avrupa’da 'BI JIN JIYAN AZADÎ RE BER BI ŞOREŞA JINÊ!' hamlemiz kapsamında yapılacak olan eylemlere başta kadınlar olmak üzere, tüm dostlarımızı, gençleri ve halkımızı katılmaya çağırıyoruz. Biz kadınlar yaşamı kadın aklı, direnişi, rengiyle özgürleşmekte güzelleştirmekte ısrarlıyız. Yüzyıla damgasını vuran bu büyük kavgayı kazanmada kararlıyız. Ve diyoruz ki; 'Benim kız kardeşim için, senin kız kardeşin için, bizim kız kardeşimiz için' eylem alanlarını özgürlük mücadelesini büyütme iddiasıyla dolduralım."

EYLEM PLANI

TJK-E, eylem planlamasını da şöyle duyurdu:

"13.09.2023

ALMANYA

Karlsruhe
Saat: 17:00
Yer: Kirchplatz ST. Stephan

15.09.2023

ALMANYA

Köln
Saat: 18.00
Yer: Heumarkt

BELÇİKA

Brüksel
Saat: 16.00
Yer: Plas Pulatrt 1000


16.09.2023

ALMANYA

Hamburg
Saat: 12.00
Yer: S-Bahn Sternschanze

Münster
Saat: 14.00
Yer: Hauptbahnhof önü

Berlin
Saat: 17.00
Yer: Bebelplatz/Rosa Luxemburg Platz

Frankfurt
Saat: 14.00
Yer: Alte Oper
Generalkonsulat Iran

Stuttgart
Saat: 16.00
Yer:  Rotebühlplatz

Saarbrücken
Saat: 14.00
Yer: Schillerplatz 14

Hannover
Saat: 13.00
Yer: Ernst August Platz

Kiel
Saat:12.30
Yer Europa Platz

Dortmund
Saat: 17.00
Yer: Platz der deutschen Einheit/Hauptbahnhof

Aurich
Saat: 13.00
Yer: Rathaus

Freiburg
Saat: 14.00
Yer: Platz der alten Synagoge

FRANSA

Paris
Saat: 19.00
Yer: La Place de La Bastille

Marsilya
Saat: 13.00
Yer: Canebiere

Strassburg
Saat: 15.00
Yer: Place Kleber

İSVİÇRE

Luzern
Merkezi eylem
Saat:14.00
Yer: Helvetiaplatz

İNGİLTERE

London
Saat: 13.30
Yer: BBC Broadcasting House
Portland Place, London W1A


İSKANDİNAVYA

Stockholm
Saat: 14.00
Yer: Norra Bantorget

Oslo
Saat: 13.00
Yer: Christian Frederijs Plass- Mellom/ OsloS-Opera

Helsinki
Saat: 14.00
Yer: Narinkkatori Helsinki


HOLLANDA

Amsterdam
Merkezi Yürüyüş ve Miting
Saat: 13.30
Yer: Leidseplein."