Avrupa’nın birçok kentinde 8 Mart etkinliği düzenlendi

Avrupa’nın birçok ülkesinde 8 Mart için alanlara çıkan kadınlar, açlık grevi direnişleri ile dayanışma mesajı verdi.

Almanya’nın Freiburg kentinde 2000’den kişinin katılımı ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşü düzenlendi.

Freiburg’daki kadın örgütlerinin ortaklaşa organize ettiği yürüyüşte Kürt kadınları da Nuda Kadın Meclisi çatısında yer aldı.

Freiburg DKTM ve Alevi Kültür Dergahı üyelerinin de katıldığı yürüyüşte, “Jin, jiyan, azadî”, “Biji YPJ”, “Be Serok jiyan nabe” sloganları atıldı.

Yürüyüş korteji Alte Synagoge meydanında toplanıp büyük bir coşkuyla şehir merkezine ulaştığında burada katılımcı kadın kurumları bildirilerini okudu. Kürt kadınları adına da Nuda Kadın Meclisi tarafından bir bildiri okundu.

Kürt kadınlarının yöresel elbiselerini de giyerek katıldığı yürüyüşte devam eden açlık grevlerine de dikkat çekildi. Eylem kadınların söylediği marşlar ve zılgıtlar eşliğinde geç saatlere kadar devam etti.

ULM

Almanya’nın Ulm kentinde de kadınlar 8 Mart için alanlardaydı. SKB, Yeni Kadın, ADKH, SYKP Kadın Meclisi, Mor-Kızıl Kollektif ve MLPD tarafından çağrısı yapılan 8 Mart etkinliği için kadınlar Ulm şehir merkezinde toplandı. Etkinliğe Rebell ve DKTM de destek verdi.

Etkinlik için çadır açan kadınlar, çeşitli bayrak, pankart ve dövizler açarak, günün önemine vurgu yaptı.

GELSENKIRCHEN

Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde ise Alternative derneğinde 8 Mart konulu seminer düzenlendi. HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan etkinlikte yaptığı konuşmada, HDP’nin çalışmalarını kadın öncülüğünde yürüttüğünü belirtti.

31 Mart yerel seçimleri de değerlendiren Aydoğan, “Bizler devleti demokratikleştirelim diyoruz, Erdoğan İslami bir cumhuriyet için çalışıyor. Buna karşı kadınların, devrimci, demokratların ve muhaliflerin mücadelesi önemli” dedi.

Öcalan’a yönelik uygulanan tecride ve açlık grevine de Aydoğan dikkat çekti.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde 8 mart dünya emekçi kadınlar günü kutlamaları sabahın erken saatlerinde dört ayrı noktada karanfil dağıtarak başlandı.

Sabah saat 7:00 de Stuttgart Kobanê meydanında bir araya gelen kadınlar dört ayrı noktada karanfil dağıtarak 8 Mart kutladı. Daha sonra kadınlar oturma eylemi yaparak kadına yönelik şiddeti protesto etti. Akşam saatlerinde ise, 13 kadın örgütünün bir araya gelerek düzenlediği büyük mitinge binler katıldı.

Saat 16.30’da Stuttgart Scholtzplatz’da toplanan 8 Mart kadın inisiyatifleri Frauenbüdnis bileşenleri girişimi ile İran, Afgan, Êzidîlerin de yer aldığı gruplarında dahil olduğu bir miting düzenlendi. Mitingde İran kadın grubunun düzenlediği bir tiyatro gösterisi sunuldu. Tiyatronun içeriği, İran rejiminin kadına yönelik şiddetini konu alırken İran ceza kanununu eleştirel bir dille eleştirildi. Kadın bileşenleri daha sonra yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen kadın bileşenleri yürüyüş güzergahı boyunca sık sık, “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla herkesin ilgi odağı olurken Leyla Güvenin eylemine dikkat çekildi. Yaklaşık 3 kilometre yürüyen kadın bileşenleri Markplatz’da yapılan bir açıklama ile son buldu.

MELBOURNE

Avustralya’nın Melbourne kentinde de 8 Mart vesilesiyle bir eylem düzenlendi. Devlet kütüphanesi önünde düzenlenen eylemde, kadına yönelik şiddet, iş yerinde fırsat eşitsizliği, adaleti, iş sağlığı ve güvenliğine dair olan talepler dillendirildi.

Kürt kadınları da Güven’in pankartları ile YPJ bayrakları ile yürüyüşe katıldı.

LIEGE

Belçika’nın Liege kentinde de 8 Mart vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi. 1500 kişinin katıldığı yürüyüşte Kürt kadınları “Jin, jiyan, azadi” sloganları attı.

Kürt kadınlarının da organizasyonda yer aldığı yürüyüş, sloganlarla sona erdi.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de de 8 Mart vesilesiyle birçok kadın örgütü bir eylem düzenledi.

YJK-B, SKB, İran feminist kadınların da aralarında olduğu kadınlar, İran konsolosluğu önünde bir eylem düzenledi.

Miting boyunca 8 Mart’a ilişkin mesajlar verildi.

Kadınlar daha sonra ise Gare Central Meydanı’nda toplanarak, bir miting ve yürüyüş düzenledi. 3000 kadının yürüyüşten sonra ise Place Luxembourg’da bir miting düzenlendi.

REIMS

Fransa’nın Reims kentinde de kadınlar 8 Mart için buluştu. Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecride dikkat çekilen eylemde açlık grevi direnişçileri ile dayanışma mesajları da verildi.

Partizan Kadın Hareketi Mor Kızıl Kolektifi’nin organize ettiği bir yürüyüş de düzenlendi. Reims Merkez Garı önünde başlayan yürüyüş kent merkezine kadar devam etti.

Sık sık, “Biji Serok Apo”, “Jin, jiyan, azadi”, “Hepimiz Leylayız” sloganlarının atıldığı yürüyüş mitingle sona erdi.

LİMASSOL

Kıbrıs’ın Limassol kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.

Kıbrıs'ın Limassol kentinde Theofilos Kürt Kültür Merkezinde bir araya gelen Kürdistanlı kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü yürüyüş yaparak kutladı. Karanfillerin de dağıtıldığı yürüyüşte sık sık sloganlar da atıldı.

Eylem Kürt Kültür Merkezinden Limassol Belediyesi önüne kadar sürdü. Yürüyüşten sonra konuşmalar yapıldı.

MONTPELLIER

Fransa'nın Montpellier kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü düzenlenen bir yürüyüşle kutlandı. “Kadın direnişi özgürleştirir” sloganıyla düzenlenen eylemde Leyla Güven ve açlık direnişçileri selamlandı, “Leylaların direnişi kadın baharının zafer sözüdür” mesajı verildi.

Delal Amed Kadın Komünü tarafında organize edilen Yürüyüş bugün saat 14:00’te Montpellier’nin Peyrou Pitot parkında başladı. Yürüyüş boyunca Kürt kadının mücadelesine atıfta bulunulan sloganlar eşliğinde yürüyen kadınlar, 121 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven ile Strasbourg’ta, Maxmur’da, Türkiye cezaevlerinde aynı eylemi sürdüren açlık grevindeki kadınların fotoğraflarını taşıdı.

Comedie Meydanı’nda ise Kürt kadınlarını Fransız kadınları görkemli bir şekilde karşıladı.

Eylem, 8 Mart’a ilişkin yapılan konuşmalar ve sloganlarla sona erdi.

CREIL

Fransa’nın Creil kentinde de 8 Mart vesilesiyle düzenlenen eylemde açlık grevi direnişlerine dikkat çekildi.

Creil Demokratik Kürt Toplum merkezinin organize ettiği miting, Creil Belediyesi önünde başladı. Ana caddelerden geçen kitle, “Faşist Türkiye”, “Biji Serok Apo” sloganları ve zılgıtlarla gara kadar yürüdü.

SKB, Atılım grubunun da katıldığı eylem, yapılan açıklamalar ardından sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Kürt kadınları 8 Mart yürüyüşüne katılarak, açlık grevi direnişlerine dikkat çekti.

Vieux Port’da yürüyüş öncesi açılan resim sergisinde Leyla Güven’e de yer verildi. Ayrıca hazırlanan ortak bildiride açlık grevlerine dikkat çekildi.

Bu yıl Avrupa’nın her yerinde kadın örgütlerinin kararına Marsilya’daki kadınlar da uyarak greve gitti. Yürüyüş sırasında kadınlar Marsilya merkez komiserliği önünde açıklama yaparak kadına yönelik şiddete karşı yasaların yetersizliğini protesto etti. Ardından Aix Üniversitesi önünde akademi ve bilim dünyasındaki eşitsizliklere tepki gösterildi.

Kürt kadınları ise Leyla Güven’in fotoğrafları, açlık grevindeki kadın direnişçilerinin yer aldığı ‘Kadın direnişi özgürleştirir’ yazılı pankart eşliğinde yürüdü. Tramvay meydanında söz alan Arin Mirkan Kadın Meclisi Leyla Güven ve Kürt kadınlarıyla dayanışmaya çağırdı. Yürüyüş Canebière Meydanı’nda sona erdi.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla bir eylem düzenlendi. Colombia Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, République Meydanı’na yürüdü.

“Kadınların direnişi olmadan özgürlük mümkün değildir” yazılı ve açlık grevi direnişçisi kadınların fotoğraflarının yer aldığı pankartı ile yürüyüşe geçen kadınlar sık sık “Hepimiz Leyla’yız”, “Jin, jiyan, azadi” sloganları attı. République Meydanı’nda halaylar ve zılgıtları ile Fransız kurumları ile bir araya gelen kadınlar burada bir açıklama yaparak Kürt kadınlarının mücadeleleri ve Leyla Güven, açlık grevi direnişçilerinin taleplerini anlatan kısa bir açıklama yaptı.

ROMA

İtalya’nın başkenti Roma’da da 8 Mart için bir yürüyüş düzenlendi. Roma’da yaşayan Kürt kadınları ve Kürt komitesi de Mandi Dentile yürüyüşünde yer aldı.

Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek, Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebi ile açlık grevi direnişinde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ile Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez için adalet sloganlarının da atıldığı eylem sona erdi.