Avrupa’nın dört bir yanında 8 Mart etkinlikleri

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Avrupa’nın birçok kentinde etkinlikler düzenlendi. Avrupalılarla ortaklaşa düzenlenen 8 Mart etkinliklerinde “Jin, jiyan, azadi” sloganları yankılandı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Strasbourg’da farklı halklardan kadınların yürüyüşüne katılan Kürt kadınları, Leyla Güven pankartları ve ‘Jin Jiyan Azadi’ sloganlarıyla öne çıktı.

Fransa’nın Strasbourg şehrinde kent belediyesinin de desteğiyle onlarca kadın kurumunun organize ettiği yürüyüş, Merkez Tren Garı’nda başladı. Kent merkezindeki Place Kléber’e kadar sessiz yapılması planlanan yürüyüşte, Kürt kadınları Fransızca ‘Jin Jiyan Azadi’ sloganını haykırdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecride karşı süresiz-açlık grevi direnişlerine de dikkat çeken Kürt kadınları, dün direnişte 121’inci gününü geride bırakan Leyla Güven’in resimlerini taşıdı.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde de kadın örgütleri, siyasi partiler ve kadın aktivistler 8 Mart yürüyüşü organize etti. Yüzlerce kadının katıldığı eylem saat 16.30’da Südtirolerplatz’da başladı.

Eylemde Graz DKTM adına yapılan konuşmada kadının faşizm ve savaşlara karşı kadının mücadele birliğine dikkat çekildi.

Açlık grevi direnişlerin sürdüğü de dile gelen açıklamada, kadınların sesini birlikte yükselterek daha fazla güçleneceği belirtildi.

Birçok müzik grubunun sahne aldığı etkinlikte Kürt kadınları da erbane eşliğinde müzik yaptı.

Sık sık, “Biji 8e adare”, “Jin, jiyan, azadi” ile kadınları birliğine dikkat çeken sloganlar atıldı.

Etkinlik konuşmalardan sonra halaylarla sona erdi.

BRAUNSCHWEIG

Almanya’nın Braunschweig kentinde de 8 Mart vesilesiyle çeşitli kadın kurumlarının organize ettiği bir yürüyüş ve miting düzenlendi.

Mitingde bir konuşma yapan Şehit Zozan Cudi Kadın Komünü üyesi Şeha Ekinci, 8 Mart’ın anlam ve önemine dikkat çekti.

Açlık grevi direnişlerine ilişkin de değerlendirme yapan Ekinci’nin konuşması ardından eylem sloganlarla sona erdi.

MİLANO

İtalya’nın Milano kentinde 8 Mart vesilesiyle düzenlenen yürüyüşte binlerce kişi bir araya geldi.

Rete Jin ve Kürt Komitesi üyelerinin de katıldığı yürüyüşte söz alan kurum temsilcileri kadına yönelik şiddete karşı konuşma yaptı.

Rete Jin temsilcisi de yaptığı konuşma da "Leyla Güven, Kürt Özgürlük Hareketi lideri Abdullah Öcalan'ın tecrit edilmesinin sona ermesine karşı açlık grevinde. Hepimiz bu aynı mücadelenin parçasıyız, hepimiz aynı saldırıların kurbanlarıyız” dedi.

Yürüyüş boyunca sık sık İtalyanca "Jin, Jiyan, Azadi" sloganları atıldı.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da kadınlar 8 Mart vesilesiyle bir yürüyüş ve miting düzenledi.

Sêvê Kadın Meclisi ve Agita tarafından organize edilen yürüyüş Kongens Nytorv’da başladı. 2 binin üzerinde kadının katıldığı yürüyüş boyunca, “Jin, jiyan, azadi”, “Yaşasın Leyla”, “Faşizm ve tecrit ortak dayanışma ile yıkılır” sloganları atıldı.

Eylemde bir konuşma yapan Sêvê Kadın Meclisi’nden Saime Bilen, tecride karşı DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişlerine dikkat çekti.

Akşam saatlerinde ise Kırmızı-Yeşil Birlik Partisi’nin düzenlediği 8 Mart etkinliğine katılan Kürt kadınları bir konuşma da yaptı. Etkinlikte Hozan Figen de Kürt müziği ile sahne aldı.

KÖLN

Köln'deki yürüyüş ise 8 Mart Kadın Grevi Platformu'nun çağrısı ile gerçekleştirildi. Feminist, Alman, Kürt, İranlı, Türkiyeli, Arap, lezbiyen, homoseksüel ve siyasi parti temsilcisinin de aralarında olduğu 4 bin kadının katıldığı yürüyüş Bahnhofvorplatz'da başladı. Burada açılış konuşmasını yapan platform sözcüsü, katılımcıları selamlayan ve eylemin amacını anlatan bir konuşma yaptı.

Ardından savaşlarda tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarına gerçekleştirdiği yardım projeleri ile destek sunan kadın hakları organizasyonu Medica Mondiale ''kriz bölgelerinde kadın hakları'' konulu bir konuşma yaptı.

Köln Viyan Kadın Meclisi temsilcisi Berfin Amed de konuşmasında kadınların 2018'de yürüttüğü direnişin çok önemli sonuçları olduğunu belirtti.

Ardından yürüyüşe geçen kadınlar yol boyunca taleplerinin yazılı olduğu pankart ve dövizler taşıdı. Kürt kadınları da süresiz açlık grevinde bulunan Leyla Güven, Kibriye Evren, Gülistan İke, Fadile Tok, Dilek Öcalan, Sebahat Tuncel, Nilgün Başaran'ın resimlerinin yer aldığı ''Kadın direnişi özgürleştirir'' yazılı Almanca pankart ve dövizler taşıdı.

Şarkılar eşliğinde dans ederek Heumarkt'a kadar yürüyen kadınlar burada bir miting gerçekleştirdi.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde de 8 Mart yürüyüşü feminist kadın örgütleri tarafından düzenlendi. HBF önünde başlayan yürüyüşte sık sık, “Jin, jiyan, azadi” “Biji YPG, YPJ” sloganları atıldı. PKK yasağının kaldırılmasının talep edildiği konuşmaların da yapıldığı yürüyüş kent merkezi boyunca devam etti. Belediye Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar Rojava’da DAİŞ çetelerine karşı yürütülen savaşta şehit düşen kadın savaşçılar için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Eylem, daha sonra ise sona erdi.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina'da kadınlar öncülüğünde 8 Mart yürüyüşü yapıldı. Sintagma Meydanı’ndan başlayan yürüyüş halaylar, zılgıtlar, ıslık sesleri, halaylarla Akadamia Meydanı’na kadar sürdü. Kürt kadınlarının da destek verdiği yürüyüşte “Yaşasın 8 Mart” yazılı pankart açıldı. Kadınlar sık sık "Leyla Güven onurumuzdur", "Jıi Jiyan Azadi", "Kadın yaşam özgürlük" sloganları atarak YPS-Jin, YJA-STAR ve YPJ'li şehitlerin resimlerinin bulunduğu dövizler taşıdı.