Mardin'de başlayıp Mardin'de biten devrim koşusu

Mardinli Robin Midyat’ın (Perihan Akan) Mardin’de başlayan gerillacılık maratonu, Behdinan, Zagroslar, Cilo, Çarçella’dan Gabar’a uzanıp Mardin’de son buldu.

Perihan Akan ya da Kürt Özgürlük Hareketi saflarında arkadaşlarının onu tanıdığı ismiyle Robin Midyat, 24 Mart 1990’da Mardin’in Midyat ilçesinde dünyaya gelir. Robin Midyat, 3 kız ve 4 erkek kardeşle büyür. Dicle Üniversitesi Spor Bölümü’nü bitirir, profesyonel sporcudur. Nisan 2013’te PKK’ye katılma kararı alır ve Mardin’de katılır.

Behdinan, Zagroslar, Avaşin, Cilo, Çarçella ve Botan’ı adımlayarak kısa yaşam maratonunu da son hızla koşar. Devrimin genç koşucularından olan Robin Midyat, Behdinan’dan Gabar’a doğru yola çıktıktan sonra ısrarı üzerine Mardin’de de gerillacılık yapar. Kasım 2017’de Mardin’in Mazıdağı ilçesi kırsalında Rûbar Qoser, Viyan Gap, Xemgîn Siyabend, Destan Amed ve Agît Amed ile birlikte şehit düşer.

Dünyaya geldiği ve şehit düştüğü Mardin’e yolculuğu öncesinde kendisini ve PKK’ye katılım sürecini anlatan gerilla Robin Midyat, şunları söylüyor: “1990’lardan bu yana PKK’yi tanıyorduk. 1993’te amcamın kızı PKK saflarına katılmıştı. Bizler de hem ilgiliydik hem de gerillaya karşı sempati duyuyorduk.

ANCAK KATILARAK YAŞAYABİLİYORSUN

Parti saflarına geç katılmış olsam da hep tanıdığımı düşünüyordum fakat gelip katılmak ve görmek farklıydı. Doğanın ve onunla bütünleşen gerillanın güzelliğini, ancak katılarak yaşayıp görebiliyorsunuz. Katıldıktan sonra doğaya, gerillaya ve arkadaşlığa karşı farklı bir yoğunlaşma düzeyi ortaya çıkıyor.

ÖNDERLİK FELSEFESİYLE YOLDAŞLIK

Dağlarda yoldaşlık, Önderlik felsefesiyle yaşandığında çok farklı duygular ortaya çıkarıyor. Erkek egemen sistemden aldığımız kötü alışkanlıklar, ancak bu felsefeyle temizlenebilir. PKK ve dağ yaşamı hayal bile edemeyeceğimiz güzellikte bir yaşamı sunuyor.

MARDİN’İ ÇOK İSTİYORUM

Her gerillanın özlemi ve hasreti Bakurê Kurdistan’a gitmektir. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı Savunmaları kapsamında meşru savunma ve öz savunma temelinde ideolojik mücadele bilinci edindik. Öz savunma üzerine ideolojik eğitim gördüm. Mardin’e gitmek istiyordum fakat düzenlemem Gabar’a oldu. Gönülden Mardin’e gitmeyi daha çok isterdim.

KOMUTAN EGÎD’İN MESKENİ

Gabar bizler için önemli ve farklıdır. Komutan Egîdler’in meskenidir. Gabar denildiğinde insanın ruhunda farklı duygular ortaya çıkıyor, yüreğimize sıcak bir akış oluyor. Heyecanlı ve çok mutluyum. Sözlü olarak ifade etmekte insan zorlanabiliyor böyle yoğun duyguları, belki yazı diliyle olsaydı daha güzel ifade edebilirdim.

YANIT OLABİLME İNANCI

Türk işgalci güçlerinin saldırılarını geri püskürtmek ve halkı korumak amacıyla yola koyulduk. Bakurê Kurdistan’a gitmemin amacı sürece yanıt olabilmektir ve yanıt olabileceğimi düşünüyorum. Daha güçlü katılarak da bunu ortaya çıkarmaya çalışacağıma inanıyorum.”