Bitlis, Erzurum, Ağrı ve Ergani'de 8 Mart’ın startı verildi

Serhat’ta da 8 Mart etkinliklerinin startı verildi. Bitlis, Erzurum ve Ağrı'da bir araya gelen kadınlar 8 Mart'ı selamlayarak, kadın mücadelesinin renkleriyle her alanda olacağı vurgusunu yaptı.

Serhat’ta da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinin startı verildi. Bitlis, Erzurum ve Ağrı'da bir araya gelen kadınlar 8 Mart'ı selamlayarak, kadın mücadelesinin renkleriyle her alanda olacağı vurgusunu yaptı. Amed’in Ergani ilçesinde ise mahalle toplantıları yapıldı.

AĞRI’DA YÜRÜYÜŞ

Ağrı'da da KJA öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, Belediye İş Hanı binası önünden Dörtyol Kavşağı'na yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldıkları yürüyüşe, Ağrı Belediye Eşbaşkanı Mukaddes Kubilay ve HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir'in de aralarında bulunduğu yüzlerce kadın katılırken, kadınlar ellerinde Paris ve Silopi'de katledilen Kürt kadın siyasetçilerin fotoğrafları yer aldı. 

Sarı, kırmızı ve yeşil renklerin hakim olduğu yürüyüşte sık sık "Jin, jiyan, azadî", "Bijî berxwedana Sûr'ê" sloganları atılarak, erbaneler eşliğinde ezgiler söylendi. 

Yürüyüşün ardından 8 Mart etkinliğinin yapıldığı salona geçildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının açıldığı etkinlikte, "Çerxa şoreşê" marşı eşliğinde özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Belediye Eşbaşkanı Mukaddes Kubilay ile HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir yaptıkları kısa konuşmayla özyönetim alanlarında katledilen kadınları andı. 

Etkinlik, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçısı Meral Tekçe'nin seslendirdiği ezgilerle son bulurken, yürüyüş sırasında 2 genç de gözaltına alındı. 

BİTLİS 

Bitlis'te ise KJA aktivistleri ile Bitlis Belediyesi'nin kadın çalışanları, 8 Mart etkinlikleri kapsamında il merkezinde kadınlara karanfil dağıttı. 8 Mart'ın anlamına ilişkin bilgilendirmede bulunan kadınlar, kadınların 8 Mart'ını kutladı.

ERZURUM / TEKMAN’DA KONFERANS

Erzurum'un Tekman ilçesinde KJA öncülüğünde düzenlenen konferans polisin tüm engellemelerine rağmen Tekman Belediye binasında yapıldı. Konferansa KJA, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyeleri, Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ve çok sayıda kadın katıldı. 

Konferans'ın yapıldığı salona Paris'te katledilen PKK'nin öncü kadrolarından Sakine Cansız ile Fidan Doğan, Leyla Söylemez ve özyönetim alanlarında katledilen Berjin Demirkaya'nın fotoğraflarının olduğu posterleri asıldı. 

"Jin jîyan azadi", "Bijî berxwedana Suré", "Jin jîyan azadî" sloganları atıldı.

Kadın mücadelesi ve özyönetimlerin anlatıldığı konferansta kısa bir konuşma yapan HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, "Rojava'da Kobanê'de kadınlarımız devrime öncülük ettiler ve tarih yazdılar. Bugün aynı tarihi Cizre'de Sur'da ve Silopi'de yaşıyoruz" dedi.

Etkinlik söylenen şarkılar ile son buldu. 

ERGANİ’DE HALK TOPLANTILARI

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde 8 Mart etkinlikleri çerçevesinde KJA'lı kadınlar, kent merkezi ve kırsal mahallelerde toplantılar yaptı. Toplantılara Ergani Belediye Eşbaşkanı Aygün Taşkın, Belediye meclis üyeleri ile çok sayıda KJA'lı kadın katıldı. Sıncık (Çayırdere), Gisgis (Kesentaş), Selman mahallelerinde yapılan toplantılarda Ergani'de 4 Mart'a Hillar Kültür Merkezi'nde yapılacak etkinliğe katılım çağrısı yapıldı. 

Çınar'da ise KJA bileşenleri, yarın Kent Meydanı Parkı'nda yapılacak etkinlik kapsamında mahalle ve caddeleri dolaşarak bildiri dağıttı. Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Rukiye Eryılmaz, DBP Çınar İlçe Eşbaşkanı Hayat Akyol ve Jînwar Kadın Merkezi çalışanlarının da aralarında bulunduğu kadınlar, sabah saatlerinde mahalle ve esnafları ziyaret ederek etkinliğe davet etti.