GÖRÜNTÜLÜ

‘Biz Umuduz, Biz Barışız’ hamlesi Aile Kanunu’na odaklanıyor

Kuzey ve Doğu Suriye'de yürütülen hamle, Aile Kanunu’nu tanıtmayı amaçlıyor. Kampanya sonucunda kadına yönelik şiddetin sonlandırılması ve erkeklerin bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Kuzey ve Doğu Suriye'de faaliyet gösteren Sara Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Örgütü'nün 1 Temmuz'da başlattığı ‘Biz Umuduz, Biz Barışız’ hamlesi tüm hızıyla devam ediyor. Ağustos ayının sonunda tamamlanacak olan bu hamle, Aile Kanunu’nun tanıtılmasını hedefliyor. Aile Kanunu, medeni hakları güvence altına alarak çok eşliliği ve çocuk yaşta evlilikleri yasaklayarak; aile içi şiddetle ilgili sıkı yaptırımlar getiriyor ve kadınlarla çocukların korunmasına yönelik önlemler alıyor. Ayrıca, boşanma ve evlilik gibi konularda da düzenlemeler yaparak aile içi ilişkilerin adil bir şekilde yürütülmesini amaçlıyor.

Aile Kanunu, evlilik, boşanma, boşanmanın etkileri, akrabaların geçimi, akrabalık ve ailelere bağlı suçlar olmak üzere 6 başlıktan oluşan toplam 41 maddeden oluşuyor.

Sara Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Örgütü Üyesi Delal Osman, hamlenin amacı ve ilerleyişi hakkında ANF’ye bilgi verdi.

DAHA ÇOK ERKEKLERİN BİLİNÇLENDİRİLMESİNE AĞIRLIK VERİYORUZ'

Delal Osman, “Kadına dönük şiddetin artması nedeniyle böylesi bir hamleyi başlattık. Erkek egemen zihniyetin gerici gelenek ve görenekler doğrultusunda kadını ele alması, kadını ezmesi, hakkını elinden alması nedeniyle kampanyanın önemli olacağının farkına vardık. Bu hamle doğrultusunda kadının bilinçlendirilmesinden ziyade özellikle erkeklerin bilinçlendirilmesine ağırlık veriyoruz. Erkeklerle tartışmalar yürütüp, demokratik bir ailenin temelini derinlemesine ele alıyoruz.

Kadına dönük şiddet sonlanmış değil. Kadınlara dönük yoğun yönelimlerin olduğunun farkındayız ve bunun ağırlığı doğrultusunda başlattığımız hamlede ‘namus ve şeref’ adı altında gerçekleşen kadın katliamlarının ve şiddetin önünü almak istiyoruz. Aslında kadınların da hukuki boyutta bir bilinçlendirilmeye ihtiyacı vardı. Kadının hakkını savunan kanunların var olduğunu, bedenine ve fikrine uygulanan şiddetin yansımalarını dışa vurma vaktinin geldiğini bilmesi gerekiyordu” diye belirtti.

'AMAÇ DEMOKRATİK AİLE MODELİNE TEŞVİK ETMEK'

Delal Osman, hamlenin Aile Kanunu'nun tanıtılması doğrultusunda yürütüldüğünü ve şehirlerin yanı sıra köy, belde ve ilçelere de ziyaretler yapıldığını söyledi. “Bu ziyaretler ev ziyaretleri, toplantılar, seminerler ve paneller şeklinde gerçekleşiyor. Ayrıca broşürler dağıtıp, Aile Kanunu’nun her maddesi hakkında bilgi veriyoruz. Hamlenin hedefi, Aile Kanunu’ndan haberdar olmayan kadınlara kanunun sağladığı hakları anlatmak ve demokratik bir aile modelini teşvik etmek. Toplumun hamleye olan ilgisi olumlu ve tartışmalar yoğun bir şekilde gerçekleşiyor. Birçok kişi Aile Kanunu’nun adını duymuş ancak içeriğine hâkim değildi. Geleneksel aile yapıları ve şiddetle ilgili sorunları da gözlemledik” dedi.