BM’ye göre erkek evde daha fazlasını yaparsa işte eşitlik mümkün

Birleşmiş Milletler, kadın erkek arasında mesleki eşitlik konusunda son çeyrek yüzyılda gerçek bir değişim yaşanmadığını belirterek, erkeklerin ev işlerini daha fazla sahiplenmesiyle bunun değişeceğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), yayınladığı bir raporda son 27 yıl içerisinde iş dünyasında kadın ve erkek arasındaki açığın sadece 2 puan azaldığını belirtti.

Yapılan anketlerde kadınların yüzde 70’i evde kalmak yerine çalışmayı tercih ettiklerini söylemesine rağmen, 2018 yılında kadınların bir iş bulma olasılığı, yüzdelik olarak erkeklerden 26 puan daha aşağıda yer aldı.

BU HIZLA 200’Ü AŞKIN YIL GEREKECEK

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla yayınlanan raporda, işte eşitliği bloke eden bir çok faktör olduğuna dikkat çekildi. Bunlardan en ağır basan faktörün “çocuğa bakmak” olduğunu ifade eden ILO, “Son 20 yılda kadınların ücretsiz olarak çocuk bakımına ve ev işlerine ayırdığı zaman, pratikte azalmadı. Erkeklerinki ise günde sadece sekiz dakika arttı” dedi.

ILO’nun çalışma koşulları ve eşitlik departmanı müdür Manuela Tomei, bu ritimle devam ederse “ücretli olmayan bakım faaliyetlerine ayrılan zamanda eşitliğe ulaşmak için 200 yılı aşkın süre gerekecek” dedi.

ERKEKLER EV İŞLERİYLE İLGİLENMİYOR

Rapora göre dünya genelinde çalışma yaşındaki 647 milyon kadın (yüzde 21,7’si), tam zamanlı olarak ücret almadan başkasına yardımda bulunuyor ve bu oran Arap ülkelerinde yüzde 60’a çıkıyor.

Karşılaştırma yapılacak olursa, 41 milyon erkek (yüzde 1.5’i) bu tür faaliyetlere zaman ayırıyor.

Bu eşitsizliğin, annelerin iş karşısında annelikten kaynaklı olarak mesleki cezaya maruz kalmasına neden olduğu, buna karşın babaların bir ücret priminden faydalandığı kaydediliyor.

Öte yandan kadın ve erkek ücretleri arasındaki açığın dünya genelinde yüzde 20 dolayında olduğu, Pakistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde bu oranın iki katına çıktığına dikkat çekildi.